Mozaik
STUDIJA JE POKAZALA

Loše raspoloženje na psa prenijet će živčani vlasnik
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Znanstvena studija pokazala je kako mentalno stanje vlasnika oblikuje emocionalno zdravlje psa

Ako je pas pod stresom, možda njegov ‘gazda‘ treba smiriti svoje živce, sugerira studija koja pokazuje da je odnos čovjeka i njegova najboljeg prijatelja, star 15.000 godina, dvosmjerna ulica, pa jedan na drugog prenose i dobra i loša raspoloženja.

Odavno se zna za "emotivnu povezanost" psa i vlasnika, a studija objavljena u časopisu Scientific Reports prva je koja potvrđuje da je ta zaraza konstantna i da mentalno stanje vlasnika oblikuje emocionalno zdravlje psa. Svima je poznat pozitivan učinak pasa na ljude jer u njihovu prisustvu čovjeku se smiruju otkucaji srca i tlak, a raste razina oksitocina, koji se naziva i hormon ljubavi, kada gledamo u pseće oči. Vlasnici pasa zdraviji su i žive dulje zbog drugih pozitivnih strana, šetnji sa psom i druženja.

Ako se vlasnik s posla redovito vraća loše raspoložen, čak i ako pritom nije grub prema psu, razina stresa raste i u kućnog ljubimca. Istraživanje znanstvenog tima sa Sveučilišta Linkoping u Švedskoj uključilo je 33 šetlandska ovčara i 25 pasa rase border collie. Mjerene su razine kortizola, hormona stresa, u dlaci pasa i u kosi njihovih vlasnika. Razina kortizola u krvotoku jako varira tijekom dana, tjedna i mjeseca, ali razina u dlaci i kosi varira znatno manje i stoga pruža jasniju slika o razini stresa tijekom vremena. Pritom su posebnim upitnicima izmjerene osobne crte vlasnika i temperament njihovih pasa. Kada su autori studije uspoređivali temperamente vlasnika i njihovih kućnih ljubicama, nisu našli znatnijih sličnosti ili razlika među njima.

No kada su znanstvenici usporedili uzorke dlake i kose, našli su jasan dokaz emotivne podudarnosti između psa i čovjeka.

Uzorci su uzimani jednom ljeti, drugi put zimi. Ustanovljeno je da su razine koritzola u pasa visoke kada su visoke i u njihovih vlasnika, odnosno niske i u pasa i čovjeka.

Veliko iznenađenje dogodilo se kada su znanstvenici usporedili razinu kortizola pasa s njihovim osobinama. Ako je pas opisan kao plašljiv, sramežljiv ili anksiozan, istražitelji su očekivali da će u njihovoj dlaci naći visoku razinu kortizola, odnosno da će ta razina biti niska u samouvjerenih pasa. No nisu to utvrdili. Razina kortizola nije rasla u plašljivih, odnosno padala u samouvjerenih pasa, nego je razina kortizola u ljudi mnogo bolji pokazatelj razine stresa u pasa.

Milan Bugarić
15.000

godina dugo je prijateljstvo između psa i čovjeka
58

pasa pasmina šetlandski ovčar i border collie sudjelovalo je u istraživanju
Pas i vlasnik jedan na drugog prenose i dobra i loša raspoloženja
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike