Osijek
HRVATSKO-KINESKA GODINA KULTURE I TURIZMA

Festival Put svile večeras u Tvrđi
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Osječko-baranjska županija prepoznala je značenje uključivanja u obilježavanje Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma te je stoga organizirala Festival Put svile. Županija je suorganizator festivala zajedno s Udrugom Festival Put svile. Ta manifestacija u punoj raskoši prikazuje multilateralnu suradnju sa svim zemljama na Putu svile. Jer Put svile nije samo geografsko-politički pojam, koji danas s modernizacijom povezuje Aziju i Europu, to je put koji simbolizira prenošenje kulturnog nasljeđa i dijalog među zemljama velikih različitosti.

Festival Put svile održat će se u Osječko-baranjskoj županiji od 14. do 16. lipnja 2019. na trima destinacijama: Osijek, Đakovo i Beli Manastir.

- Put svile je fascinantna priča. Lijepo je znati da su i generacijama prije nas postojale veze koje su povezivale svijet. Kada smo počeli razmišljati o ovom festivalu, najprije smo se sjetili svih tih gradova i zemalja kroz koje su se kretale karavane iz Azije prema Europi. I obuzme vas taj avanturistički duh, kad zamišljate koliki je to bio pothvat, i kakvu čudo su bili ti divni predmeti i začini koji su stizali iz daleka. A onda shvatite da je Put svile već svuda oko vas! Papar u juhi, klinčići u kuhanom vinu, plemeniti konji, vatromet, brojevi kojima danas pišemo... čak i slavonska crna svinja, sve su to dijelovi naše kulture i naše baštine, naše svakodnevice koji su rezultat povezanosti koju je između Europe, Bliskog istoka i Azije stvorio Put svile – kaže Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije.

- Ovaj je festival koncipiran tako da predstavi sve kulture koje se nalaze na Putu svile, kroz programe izvođača iz osam zemalja Azije i Bliskog istoka, ali i da predstavi lokalnu kulturu i baštinu te Slavoniju i Baranju kao dio velike svjetske priče - rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, dodavši kako ovim festivalom želi pružiti priliku za međusobno upoznavanje, uživanje u svim sličnostima i razlikama, doživljaju mirisa, okusa i zvuka zemalja Azije i Bliskog istoka.

Program će se u Osijeku održati u petak (14. lipnja) s početkom u 18.30 u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Tvrđi (Kuhačeva ulica 20). I.R.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana