Svijet
INCIDENT NA PLOVNOM PUTU KOJIM SE PREVOZI 40 POSTO NAFTE

U Omanskom zaljevu napadnuti tankeri, sva je posada evakuirana
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Dva tankera napadnuta su u četvrtak u Omanskom zaljevu, a njihove su posade evakuirane, priopćile su brodarske i pomorske vlasti, dok je u tijeku istraga tih incidenata.


Norveška pomorska agencija potvrdila je napad na naftni tanker Front Altair u norveškom vlasništvu i priopćila da je dobila izvješća o tri eksplozije u plovilu. Prema podacima agencije, posada je sigurno evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a tanker navodno još uvijek gori. "Ono što mogu reći jest da su sva 23 člana posade dobro. Oni su prebačeni na drugi brod", rekao je glasnogovornik Frontlinea, norveškog vlasnika, za dnevnik VG u Oslu. Dodao je da među članovima posade nema Norvežana i da ih je većina iz Rusije, Gruzije i Filipina.Tanker koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka sagrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Front Altair navodno je ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata. Drugi napadnuti tanker, Kokuka Courageous, prevozio je metanol, priopćila je japanska tvrtka. Njegova 21-člana posada, svi Filipinci, morala je napustiti brod, a ubrzo ih je spasilo plovilo koje je bilo u blizini.


Singapurska tvrtka BSM Ship Management rekla je da je brod Kokuka Courageous napadnut dvaput, i to "nekom vrstom granate", prenosi CNN, te da je jedan mornar s njezinog tankera lakše ozlijeđen u incidentu. Prvi projektil pogodio je tanker iznad razine mora, nakon čega je na brodu izbio požar, rekao je Michio Yuube, menadžer japanske tvtke Kokuka Sangyo.


Iranska novinska agencija IRNA izvijestila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da su iranski timovi za potragu i spašavanje spasili 44 mornara s dva oštećena tankera. Mornari su prebačeni u iransku luku Jask, navodi IRNA.


Kako prenosi Reuters, detalji napada nisu jasni, ali tajvanska tvrtka CPC Corp, koja je unajmila norveški tanker Front Altair, "sumnja da je pogođen torpedom". Tanker je napadnut nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Informacija o napadu torpedom još uvijek nije potvrđena.


Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.


"Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu", objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu. "Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć", dodala je u priopćenju.


Glasnogovornik britanske premijerke Therese May rekao je kako je London upoznat s izvješćima o dva tankera koja su pogođena i hitno pokušava utvrditi sve činjenice.


Britanska pomorska agencija izvijestila je ranije u četvrtak da zajedno sa svojim partnerima istražuje incident koji se dogodio u Omanskom zaljevu.


O incidentu se očitovao i iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif, koji je izrazio skepsu o okolnostima napada. "Sumnjivo nije dovoljna riječ za ono što se vjerojatno dogodilo jutros", rekao je Zarif. Zanimljivo je da je japanski ministar Shinzo Abe upravo u posjetu Iranu, gdje se susreo s vrhovnim iranskim vođom, ajatolahom Alijem Hameneijem. To je prvi posjet japanskog premijera Iranu od Islamske revolucije u toj zemlji 1979. godine. Iranski Press TV emitirao je snimke oštećenih tankera.
Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je u četvrtak na suzdržavanje od bilo kakvih "provokacija" u regiji nakon izgreda u Omanskom zaljevu. "Tom području ne trebaju novi uzroci destabilizacije i napetosti te visoka predstavnica ponovo upućuje poziv na najveću moguću suzdržanost i izbjegavanje bilo kakve provokacije", rekla je njezina glasnogovornica Maja Kocijančič.H/V.T.
O incidentu se očitovao i iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif, koji je izrazio skepsu o okolnostima napada
Rast cijene nafte
Na napad su odmah reagirala tržišta, pa je tako cijena sirove nafte skočila za gotovo četiri posto, na više od 62 američka dolara po barelu. Na sjeverozapadu Omanskog zaljeva nalazi se Hormuški tjesnac, koji je strateški važan jer kroz njega prolazi plovni put kojim se prevozi 40 posto svjetske nafte.
Najčitanije iz rubrike