Mozaik
CURE IZ CENTRA - TAMBURAŠKI SASTAV IZ VIROVITICE

Same smo odgovorne za svoj uspjeh i sva postignuća
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Uživamo u ovome što radimo i želimo iskoristiti svaku priliku za svirku

Sve je više tamburašica na hrvatskoj glazbenoj sceni i ono što veseli je činjenica kako one to rade vrhunski, s osmijehom i užitkom. Upravo takve su i tamburašice iz Koprivnice Cure iz centra, koje sve više oduševljavaju publiku, a nedavno su objavile i svoj prvi nosač zvuka.


Kako su nastale Cure iz centra?


- Nastale smo iz inata i ljubavi! To je priča koju smo već 1000 puta ponovile i uvijek je se rado sjetimo. Bend smo osnovale Marina Novogradec i ja (Ana Mađer, op.a.), sad već davne 2008., u inat dečkima, tamburašima koji su nam se sviđali. Naime, do tada smo bile plesačice u KUD-u Koprivnica i odlučile smo malo impresionirati dečke koji su nam se sviđali, pa smo uzele tambure u ruke i tako počinje naša priča. Važno je napomenuti da smo bile samouke, da prije toga nismo znale ništa svirati te se tako zbog inata i ljubavi stvorila i ljubav prema tamburi i sviranju. Naziv sastava je nastao isto tako, iz zezancije, i prvobitno je bio samo CICE, ali kako smo se sve više počele pojavljivati na sceni odlučile smo osmisliti malo ozbiljnije ime, ali da se pritom ne odreknemo naše skraćenice te je tako nastao naziv koji i danas koristimo Cure Iz CEntra. Do 2012. godine, standardnu postavu benda činile su Marina Novogradec (kontra ili bugarija), Ana Mađer (Špičko) (bas ili berda te glavni vokal), Sanja Križan (basprim 1 ili brač 1), Nikolina Ivančić (basprim 2 ili brač 2) te Tamara Vlah (prim ili bisernica) koja iste godine napušta bend. Nakon toga bendu se priključuju Lucija Bukvić na primu (bisernici, vokal) i Silvia Ivić na braču (basprimu, vokal), 2014. bend napušta Silvia Ivić, a 2015. Nikolina Ivančić. Godine 2017. god. Lucija Bukvić napušta sastav, a priključuje nam se Ana Trninić. Trenutačno standardnu postavu čine Ana Mađer (bas i glavni vokal), Marina Novogradec (kontra, prateći vokal), Ema Trninić (brač, prateći vokal), Monika Ritoša (bisernica, vokal) i Ana Trninić (brač, prateći vokal).

Krajem 2018. godine objavili ste prvi album "Život je jedan‘‘, zar ne?


- Zadnje dvije, tri godine nekako smo se uspjele profilirati i probiti malo više na glazbenoj sceni, posebice je ova protekla godina bila i više nego uspješna, jer smo imale čak četiri nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, dosta gostovanja u TV emisijama, snimile smo i izdale dva videospota za aktualne singlove Jesenje godine i Život je jedan te kao vrhunac svega uspjele izdati prvi nosač zvuka. Objava našeg autorskog prvijenca najljepša je potvrda našeg truda i rada kojeg je prepoznala jedna od najvećih izdavačkih kuća u Hrvatskoj – Croatia Records. Prošle godine proslavile smo i deset godina postojanja sastava, pa izdavanje albuma smatramo najljepšim poklonom za svoj 10. rođendan.. Mnogo našeg vremena i truda bilo je uloženo u to, ali nekako, ne bismo rekle da je to bilo teško ostvariti, jer sve što smo radile tijekom ovih godina, sve pjesme koje su objavljene na albumu, rađene su s ljubavlju i iz nekog našeg zadovoljstva. Međutim, moramo napomenuti da iza nas ne stoje nikakvi menadžeri, sponzori i slično, nego smo isključivo same, svojim odricanjem, voljom i radom odgovorne za svoj uspjeh i sva postignuća. Jako smo zadovoljne albumom, jer smo uspjele objediniti šest godina rada na autorskim pjesmama na jednom mjestu i to pod „palicom“ izdavačke kuće Croatia Records. Koliko imamo informacije s terena, prodaja CD-a za sada ide dobro i nadamo se da će tako biti i dalje.

Redovno sudjelujete na festivalima i koncertima diljem Hrvatske. Koji najviše pamtite?


- Iz 2018. pamtimo Festival Šokačke pisme u Županji s pjesmom „Jesenje godine“ (M.Š. Geronimo potpisuje tekst i glazbu, dok je Ivica Plivelić zaslužan za aranžman), a za pjesmu je snimljen i spot. Važno nam je istaknuti čak četiri nastupa u KD Vatroslav Lisinski prošle godine, i to na rasprodanim koncertima: Kajkavci u Lisinskom, Rođendan Radija Kaj, gdje smo uz Kvartet Gubec i Kavalire pripremile cjelovečernji koncert za prepunu dvoranu, zatim Obljetnički koncert Ivice Pepelka "Nek se slavi pedeseta", te na Slavljeničkom koncertu u povodu 90. rođendana i 75 godina glazbene karijere violinista Hrašćanskih čestitara Andrije Fiolića. Posebno bi istaknule suradnju s Juricom Hrenićem koji je s nama od samih početka te je svojim umjetničkim djelovanjem uvelike pridonio kvaliteti muziciranja unutar našeg sastava, također bih spomenula Ivicu Pepelka s kojim smo ostvarile lijepu suradnju te nam je pružio veliku potporu u našem radu.

Kakvi su planovi u ovoj godini, i za budućnost?


- Planovi za budućnost su svakako vježba, rad na novim autorskim pjesmama, promocija novog albuma, odlasci na festivale koliko će nam ostale obveze dopustiti, a možda i rad na novom albumu, nikad se ne zna. Za sada uživamo u ovome što radimo i pokušavamo iskoristiti svaku priliku za svirku koja nam se pruži.


Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike