Osijek
POVEĆANA PRODAJA U TRGOVINAMA, LJEKARNAMA I DROGERIJAMA

Svi u potrazi za repelentima
Objavljeno 13. lipnja, 2019.

Bez konkurencije posljednjih dana (a posebno večeri) top-tema u Osijeku su komarci i kako se zaštititi od njihovih rojeva koji su preplavili sve dijelove grada. Bez konkurencije su u trgovinama, drogerijama i ljekarnama najpoželjniji proizvodi repelenti u bilo kojem obliku, za kojima vlada prava pomama.
Koliko je porasla potreba za zaštitom od krvopija, najbolje svjedoče trgovci i poluprazne police sa sredstvima protiv komaraca u trgovinama i drogerijama.


"Od prvih pet kupaca koji su jutros ušli u radnju, svi su kupili bar jedan proizvod za zaštitu od komaraca. Tako je već danima. Cjenovno najprihvatljiviji repelenti već su otišli, a ovih skupljih još ima. Rasprodani su nam i dječji flasteri i narukvice protiv komaraca. Bez toga smo prvo ostali. No stižu nam danas i nove zalihe", komentira prodavačica u jednoj osječkoj drogeriji.


I u osječkim ljekarnama posljednjih dana svjedoče o naglom porastu prodaja repelenata, ali i sredstava koja se primjenjuju na kožu nakon uboda.


"Golema je potražnja za repelentima i sredstvima nakon uboda. Samo u dežurnoj ljekarni na Trgu Ante Starčevića dnevno prodamo u prosjeku 40 pakiranja repelenata i oko 30 sredstava za nanošenje nakon uboda. Kupuje se doslovno sve što imamo u ponudi, od sintetskih pripravaka do onih na prirodnoj bazi koje ljudi preferiraju za djecu. Zaliha ipak imamo dovoljno, nema straha od nestašice", kaže magistra Marija Škrobar iz Ljekarni Srce.


Cijene repelenata koji se nanose na kožu kreću se od 30 do 60 kuna za najtraženije sintetske sprejeve i kreme, popularne dječje narukvice protiv komaraca prodaju se za 30 kuna, a cijena jednog od povoljnijih pakiranja flastera protiv komaraca od 24 komada iznosi 60 kuna. Kada su u pitanju kreme nakon uboda komaraca, za njih je potrebno u prosjeku izdvojiti 40 kuna.


Kada su odrasli u pitanju, za nepoštednu borbu protiv komaraca ne biraju se sredstva - sprejevi, kreme, spirale, što god pomaže. No, kada dođe do potrebe za zaštitom mališana, mnogi su roditelji rastrgani između želje da na osjetljivu dječju kožu ne stavljaju kemijske preparate i one da mogu djecu pustiti u park kada vrućina popusti, a da se djeca kući ne vrate s oteklinama, svrbežom i ranama od češanja zbog kojih posljednjih dana posla imaju i osječki pedijatri. Dr. Maja Štimac, voditeljica pedijatrijske medicine u Domu zdravlja Osijek, ističe da zaštitu treba prilagoditi djetetovoj dobi.
"Najmanju djecu treba štititi mrežicama preko krevetića i kolica, a ako postoji potreba za dodatnom zaštitom, preporučujem prirodna sredstava na bazi ružmarina i citrusa. Pritom je najbolje da ih se stavlja na djetetovu odjeću, a ne izravno na kožu. Djecu od jedne godine naviše, u skladu s uputama proizvođača, može se već zaštititi komercijalnim sredstvima, ali opet treba obratiti pozornost na sastav tih sredstava. Naime, imala sam nedavno slučaj da je dijete u dobi od sedam godina dobilo alergijsku reakciju na sredstvo protiv komaraca. No kada, unatoč zaštiti, dijete izbodu komarci, valja otoke i svrbež smiriti kremama namijenjenim za tu svrhu. Kada je riječ o većim otocima koji se obično pojave na djetetu ujutro nakon uboda komaraca tijekom noći, valja znati da će oni tijekom dana splasnuti i da u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost. No liječnika valja posjetiti ako se radi o otoku koji zatvara oko, jer uvijek postoji mogućnost da je uzrok otoka neki drugi, kaže dr. Štimac, u čiju se ordinaciju zbog zabrinutosti oko uboda komaraca svakoga dana javlja do troje malih pacijenata.


Ivana Solar
DRVENGRAD TRETIRAN PROTIV KRPELJA
Uz brigu oko komaraca, posljednjih se dana ponovno govori i o potencijalnim problemima s krpeljima, pri čemu se spominje i Drvengrad. Iz Grada Osijeka poručuju kako je ovo područje od krpelja tretirano u rano proljeće, također na dojavu građana. Sve uz napomenu kako je tretman bio preventivan jer u prethodnom pregledu legla nisu pronađena. Uz to, svi se parkovi redovito kose, što bi, ističe pročelnik Romano Kristić, u gradskim uvjetima trebala biti adekvatna i dostatna zaštita.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike