Osijek
DAVOR TUBANJSKI, NAČELNIK ANTUNOVCA

Općina je poput brzog vlaka, nastavljamo istim tempom!
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Sve što činimo u službi je građana i unaprjeđivanja kvalitete življenja

Općina Antunovac jedina je razvijena općina u Slavoniji, projekti se nižu jedan za drugim, jednostavnim rječnikom, napreduje i u gospodarskom i u demografskom pogledu. O tome smo, u povodu Dana općine Antunovac, porazgovarali s općinskim načelnikom Davorom Tubanjskim.

- Da, upravo dižemo porodiljne naknade - prvo dijete ostaje na 2000 kuna, drugo dobiva 4000, a treće i svako sljedeće po 7000 kuna. Ove mjere nisu zato što nemamo djece. Dapače, imamo školu s 335 učenika, upisali smo tri razreda prvašića s 42 učenika u Antunovcu i Ivanovcu, u vrtiću je stotinu djece. Mi ovime zapravo želimo roditeljima i mladima koji se doseljavaju olakšati početne troškove opremanja za dijete. Nama su prihodi povećani pa gledamo gdje možemo usmjeriti ta sredstva. Na tragu toga da ne opterećujemo stanovnike nismo poskupili komunalnu naknadu. Jedna smo od rijetkih općina koja komunalnu naknadu nije povećavala pa smo tri puta jeftiniji od Osijeka. Naša je naknada 24 lipe po kvadratu, a ne 70 i više lipa. Naime, još uvijek iz drugih izvora financiranja uspijevamo graditi i održavati komunalnu infrastrukturu, ali i zbog poduzetnika koje privlačimo u Gospodarsku zonu. Želimo investitorima ostati primamljivi za ulaganja.

Kad smo već kod Zone, i tamo ima novosti?

- Upravo smo otvorili Poduzetnički inkubator i akcelerator vrijedan 21 milijun kuna u kojemu su sada antunovačka razvojna agencija kao potporna institucija najmoprimcima, odnosno malim poduzetnicima, a tamo je i LAG Vuka – Dunav. Stvorili smo odlične uvjete pa tvrtke već posluju u PIA Antunovac, a poziv je za najam do popunjavanja još otvoren po vrlo prihvatljivim cijenama. Naši stanovnici koji su htjeli otvoriti svoj posao i zapošljavati već su tamo. Uz tu dobru priču, u Zoni će posao naći i drugi jer smo potpisali ugovor s Ministarstvom gospodarstva radi proširenja zone te za gradnju infrastrukture na dodatnih pet hektara sa 17 parcela. Dobit ćemo 75 posto sredstava, odnosno 2,8 milijuna. Slijedi izbor izvođača da završimo cestu, odvodnju i rasvjetu, ostalu smo infrastrukturu već prije odradili. Sve su parcele u novom dijelu prodane, investitori rade projekte, vade dozvole i kroz godinu ili dvije GZ Antunovac poprimit će posve drukčiji oblik. Sveukupno s proširenjem Zona ima više od 12 ha.

Čini se da je Općina Antunovac zapravo veliki partner poduzetnicima i kotač koji pokreće ukupni razvoj.

- Od sljedeće proračunske godine sigurno ćemo imati i stavku za potporu poduzetnicima u našoj općini, trenutno, uz sve ovo što već radimo u podupiranju zapošljavanja, razrađujemo model i ideju kako to učiniti. Vidjet ćemo hoće li to biti kroz potpore ili olakšice kako bismo olakšali poslovanje poduzetnika u GZ Antunovac.

Koje ste još projekte realizirali, a koji su u planu?

- Prijavili smo biciklističke staze preko Urbane aglomeracije Osijek ITU mehanizmom. Riječ je o novih 4,2 km biciklističkih staza da povežemo staze s postojećima, kroz cijeli Antunovac i dijelom u Ivanovcu. Dovršetak tog natječaja očekuje se ove godine, a već početkom sljedeće, kada provedemo javnu nabavu, očekujemo početak radova. Od velikih projekata završili smo Crkvenu ulicu u Ivanovcu, dva milijuna kuna za rekonstrukciju cijele ulice i 550 metara ceste. Sredstva smo osigurali preko ruralnog razvoja uz sto posto sufinanciranja. To je odličan projekt jer smo povećali sigurnost i promet u samom središtu Ivanovca. Radimo dva nova dječja igrališta, jedno u suradnji s Osječko-baranjskom županijom prijavili smo za 100.000 kuna, a jedno smo igralište prijavili na natječaj Lokalne akcijske grupe Vuka – Dunav, tako da će Općina Antunovac imati nova dječja igrališta u Ivanovcu i Antunovcu. Nedavno je Udruga "Od mene za tebe", kojoj smo darivali zemljište, otvorila RES park za djecu kao jedinstveni projekt. Odradili su odličan posao, pet godina su ga stvarali, bivši načelnik dodijelio im je zemljište jer je realizacija tog projekta važna za djecu s posebnim potrebama. Mi se stalno angažiramo, kadgod im treba pomoć, a s razine Općine i dalje ćemo maksimalno pomagati, baš kako sam i obećao toj udruzi, koliko možemo u održavanju parka.

Partner ste poduzetnicima, ali i svim građanima?

- Općina Antunovac zadržala je sve postojeće društvene i socijalne mjere. Od stipendija do nagrada za najbolje učenike koje ćemo uskoro dodijeliti. Učenike koji su prošli s odličnim uspjehom sve razrede nagrađujemo sa po tisuću kuna. Stipendiramo i učenike srednjoškolce i studente, i to s 400, odnosno 700 kuna mjesečno, uz ocjene i imovinsko stanje kao dijela koji treba zadovoljiti. I prema umirovljenicima zadržavamo izdvajanja, uglavnom manje-više sve ide prema ustaljenom standardu kao i svake godine. Djeci osiguravamo blagdanske paketiće, a kako im želimo omogućiti što bolje uvjete za školovanje, surađujemo s OŠ Antunovac kojoj smo već kupili pametnu ploču, a ove godine pokušat ćemo ju kupiti i područnoj školi u Ivanovcu. Ta je škola u Osječko-baranjskoj županiji također ušla u energetsku obnovu, tako da će biti kompletno obnovljena. Školi i dalje stojimo na dispoziciji za suradnju, a sve u korist učenika.

Jedina ste razvijena općina, to vam je na ponos, ali vam, na neki način, i otežava poziciju?

- Antunovac je poput brzog vlaka, s garniturom mladih i novih ljudi nastavljamo istim tempom i dalje. Bivši načelnik, sada župan Ivan Anušić, postavio je izvrsne temelje. Unaprijed pripremamo projekte kako bismo bili spremni s projektnom dokumentacijom kada se otvore neki od natječaja na koje, zbog važnosti za našu općinu, možemo aplicirati i dobiti dodatna sredstva. Zato i jest Općina Antunovac, prema novoj indeksaciji, jedina razvijena općina u petoj kategoriji, mislim da su tu još dva grada, Osijek i Našice. Lijepo je tu s obzirom na komunalnu infrastrukturu, na doseljavanje i promet nekretnina, na mlade obitelji koje Antunovac smatraju mjestom za kvalitetan život, na Gospodarsku zonu Antunovac... Mi doista jesmo za petu kategoriju, ali nam takav status ujedno i onemogućava da neke projekte prijavimo na određene natječaje pa ih moramo sami financirati ili pronaći alternativne izvore financiranja.

Darko Pejić
PROJEKTI SPREMNI
Načelnik Tubanjski ističe kako izvrsno koriste komparativne prednosti. Naime, Općina, uz RODA-u i direktoricu Natašu Tramišak, kvalitetno promišlja. “Strateški radimo zajedno, velika su nam podrška. Ne trošimo proračunski novac za projektnu dokumentaciju za ono što neće proći, ali zato unaprijed imamo pripremljene projekte pa spremno dočekamo natječaje. Ne treba čekati i gledati gdje se može nešto prijaviti, tada je kasno. Mi smo već sada počeli pripremati projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ceste iako ne znamo kada će točno biti, ali bit ćemo spremni”, kaže Tubanjski.
PODRŠKA UDRUGAMA, BOGAT DRUŠTVENI ŽIVOT
“I nadalje pomažemo rad udruga građana od kulturnih do sportskih. Društveni život nam je bogat, imamo dosta udruga koje dobro rade. Antunovački dani su iza nas, podignuli smo ih organizacijski na novu razinu pa je ta manifestacija odlična i u turističkom smislu jer privlačimo posjetitelje. U organizaciji “Korijena pustare” i KUD-a “Klasje”, koji je organizirao umjetnički program, imali smo čobanijadu, završili s tamburaškom večeri. Prije nekoliko dana imali smo “Tisuću Antuna” koji su molili zajedno na svetoj misi. To je nova manifestacija koja se veže na Antunovačke dane. Angažirali smo se kako bismo pomogli i prilikom zapošljavanja teže zapošljivih kategorija građana pa provodimo i program “Zaželi”. Žene su našle posao, a istodobno je osigurana pomoć starima. Spomenuo bih još neke od projekata koje planiramo. Među njima je i projekt “Jezera” za koji smo napravili idejni projekt i našli gdje ćemo ga prijaviti. U planu nam je i sportska dvorana, i taj je projekt već u proceduri”, kaže Tubanjski. Načelnik koristi prigodu i ovim putem čestitati sumještanima Dan općine i crkveni god svetog Antuna. Predstavnici Općine odat će počast poginulim i nestalim braniteljima i umrlim mještanima Antunovca u četvrtak u 10 sati na Groblju Antunovac. Molitvu će predvoditi vlč. Andrija Vrbanić, a misa će se služiti u 11 sati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike