Regija
790. ROĐENDAN GRADA NAŠICA

Mijenjamo vizuru grada
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Novim projektima i investicijama u ulice podižu komunalni i infrastrukturni standard

Grad Našice na dostojan je način odlučio proslaviti 790. godišnjicu osnutka, i to ponajviše radeći na promjeni vizure grada uz veliki broj investicija.

Novim projektima i investicijama u ulice Grad Našice podiže komunalni i infrastrukturni standard grada, što gradonačelnik Josip Miletić ponosno ističe prilikom svakog završetka projekta rekonstrukcije, obnove ili izgradnje.

Uređenje ulica
Jedna od najvećih investicija je uređenje ulice kralja Tomislava, velike našičke ulice kojom je sada u potpunosti uređen zapadni ulaz u grad. Osim toga uređenjem ove ulice grad je dobio i prvu biciklističku stazu. Ova investicija napravljena je uz pomoć župana Ivana Anušića i Županijske uprave za ceste, ukupne vrijednosti veće od četiri milijuna kuna.

Također, iz mjera ruralnog razvoja završena je rekonstrukcija ulica u Martinu ukupne vrijednosti oko 5,5 milijuna kuna. Uz ljepši izgled grada, trenutačno se radi i na osiguravanju boljeg i sigurnijeg prilaza važnim objektima, za djecu i bolesnike, Općoj županijskoj bolnici Našice i Osnovnoj školi Dore Pejačević. Investicija obnove dijela Zagrebačke ulice i Ulice Teodora Pejačevića vrijednosti je oko 1,3 milijuna kuna, uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te sugrađanina Zdravka Vukića, pomoćnika ministra. Prije početka ljeta završeni su radovi prve faze uređenja Franjevačke ulice u samom središtu grada, uz gradsku tržnicu, u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna. Jedna od većih investicija u trenutačnoj realizaciji je i obnova "stare našičke obilaznice" u suradnji s Hrvatskim cestama i direktorom Josipom Škorićem, ukupne vrijednosti oko 80 milijuna kuna. Navedena ulica, točnije istočni prilaz gradu, već je u punom jeku radova te ovih dana očekujemo i početak radova na sjevernom prilazu gradu u Ulici Vatroslava Lisinskog, a nakon toga i Ulicu kralja Petra Krešimira. Ovom investicijom uredit će se kolnik, oborinska odvodnja, nogostupi, kolni ulazi, sagraditi biciklističke staze cijelom dionicom te će grad dobiti nove i modernije ulaze.

Navedenim projektima grad Našice postao je veliko gradilište i to s razlogom, dobro promišljeni građevinski zahvati na važnim zgradama, od škola, vrtića do gradske uprave, ali i uređenje prometne infrastrukture, samo su temelj za buduće projekte.

- Molim sugrađane za strpljenje uz napomenu da prate prometnu signalizaciju i obilazne pravce. Ponosan sam što je Našice postalo jedno veliko gradilište, jer trenutačni radovi vode prema ljepšem i uređenijem gradu – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Energetske obnove
Prva energetska obnova koju je proveo Grad Našice bila je ona Dječjeg vrtića Zvončić u ukupnoj vrijednosti oko pet milijuna kuna, a nedugo nakon potpisivanja ugovora o financiranju počeli su radovi i na energetskoj obnovi zgrade Gradske uprave i zgrade Policijske uprave ukupne vrijednosti oko 6,2 milijuna kuna. Radovi na zgradi Gradske uprave trajat će do kraja godine, a u sklopu ovih radova obnovit će se krovište zgrade, ugraditi novi prozori, urediti sustav grijanja i hlađenja te napraviti fasada na zgradi Gradske uprave. Uskoro počinje i energetska obnova svih osnovnih škola u Našicama, a početkom godine završena je energetska obnova Srednje škole Isidora Kršnjavog. Osim modernizacije i obnove zgrada Grad se brine i za uređenje i rekonstrukciju kulturnih i povijesnih spomenika i mjesta. Tako je na glavnom gradskom groblju završila 1. faza obnove mrtvačnice kojom je saniran višegodišnji problem s krovom koji prokišnjava, dok su u Nazorovoj ulici, koja je prilazna ulica groblju, postavljena nova rasvjetna tijela. Cilj je ovaj dio grada dodatno opremiti, a objekte učiniti adekvatnijima, posebice za građane koji ovdje žive, ili često dolaze u ovaj dio grada. Na samom groblju obnovljeni su i neki od sakralnih objekata, tako su učinjene određene radnje na obnovi fasade na kapelici i na jednom povijesnom grobu. A u novome ruhu osvanulo je i raspelo na samom ulazu na groblje na kojemu Našičani, prema tradiciji, već dugi niz godina u obilježavanju određenih datuma pale svijeće.

Uz samo groblje nedavno je obnovljeno prednje pročelje kapelice Uzašašća Gospodnjeg, a ove godine se nastavljaju radovi vrijedni više od milijun kuna. Ovo je jedan od najljepših kulturnih objekata u gradu koje je projektirao Hermann Bollé 1881. godine.

Industrijska zona u Našicama prostire se na 65,76 hektara prilagođenih za proizvodnu, uslužnu i proizvodno – uslužnu namjenu. Manje čestice veličine su približno 1800 metara kvadratnih, a one veće oko 25 000 metara kvadratnih. Industrijska zona sa zadnjim kupoprodajnim ugovorima u protekloj godini gotovo je popunjena, a budući planovi za nju već se realiziraju.

Industrijska zona
- Mjerama poticanja poduzetništva, koje provodimo, potaknuli smo i nova zapošljavanja. Poduzetnicima nudimo i sufinanciranje kamate na kredite, sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete te potpore za ulaganja u opremu i uređaje za proizvodnju deficitarnih, tradicijskih i ekoloških proizvoda, a naše poduzetnike podupiremo i za promociju svojih proizvoda i usluga na sajmovima - rekao je gradonačelnik. Kao poseban doprinos poticanju poduzetništva ističe se i odluka donesena na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Našica, o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade svim novosagrađenim proizvodnim pogonima u vremenskom razdoblju od tri godine od gradnje. Ova odluka odnosi se na oslobođenje od plaćanja proizvodnih objekata izvan Industrijske zone s dodatnim poticajem i poduzetnika na području cijeloga grada. Poduzetnici u Industrijskoj zoni oslobođeni su ove naknade u razdoblju od čak pet godina, a nude im i povlastice u obliku cijene komunalnih doprinosa u iznosu od 1kn/m3, cijene električne energije (1.000,00 kn/kW) te mogućnost spajanja parcela. Infrastruktura Industrijske zone omogućava poduzetnicima uređene vlasničke odnose, plin, vodu, odvodnju, mjerno okno, telekomunikacije, parkirna mjesta, rasvjetu, asfaltne ceste i nogostupe. Sukladno ovim mjerama Grad Našice u protekloj je godini zabilježio povećanje broja zaposlenih te su takvi trendovi u Našicama pozitivni.

Veliki interes poduzetnika rezultirao je novim projektom proširenja Industrijske zone Našice, vrijednost ove investicije procjenjuje se na 7,5 milijuna kuna, od čega je iz EU sredstava odobreno 4,8 milijuna kuna.

– Ovaj projekt uključuje proširenje Industrijske zone i dodatne sadržaje, a projektom će se osigurati pristup na 18 čestica. Na ovaj način potičemo gospodarsku aktivnost, a uskoro ćemo u Našicama omogućiti infrastrukturu za nova radna mjesta – ističe gradonačelnik Miletić.

Na tragu svih navedenih investicija Grad je odlučio još više potaknuti socijalno uključivanje građana u svakodnevni život te pokrenuo projekt "Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si", koji uključuje brigu o starim i nemoćnim sugrađanima. Svakodnevno starijim građanima u pomoć pristižu žene srednjih godina koje su ovim projektom ponovno ušle na tržište rada. U projekt je uključeno 200 starijih osoba, a zaposleno je 50 žena. Idealan je ovo način brige za starije na lokalnoj razini kojom se pridonosi kvaliteti života jedne od ključnih grupa građana.

- Drago nam je da osim infrastrukture ulažemo i u ljude, jer dvojaka je korist ovog projekta, educiranjem žena osposobljavamo ih za traženje kvalitetnih radnih mjesta, a starijima pružamo minimalnu pomoć i razgovor koji im je i najpotrebniji. Šira slika ovog projekta nešto je uistinu posebno te se nadamo nastavku ove prakse u budućnosti – ističe gradonačelnik Našica Josip Miletić.

Ivona Ćosić
Jako veliki interes poduzetnika rezultirao je novim projektom proširenja Industrijske zone Našice
DAJU STIPENDIJE I USKRSNICE
Svake godine Grad pomaže studentima s ukupno 30 stipendija, od čega je 25 u visini od 800 kuna mjesečno i još po 1000 kuna mjesečno za pet najizvrsnijih studenata. “Stipendija je zapravo nagrada za trud, želimo ih tako potaknuti da završe željena zvanja i po završetku da se vrate u Našice, zaposle u svome gradu, stvaraju obitelj, ali i donesu nove vrijednosti svome gradu”, rekao je gradonačelnik Josip Miletić. Grad, osim za mlade, brine i za starije, pa tako već nekoliko godina uoči blagdana Uskrsa osigurava uskrsnice u visini od 250 kuna. U vrijeme blagdana Grad je podijelio i poklon-pakete za obitelji i pojedince koji su lošijeg imovinskog stanja.
Možda ste propustili...

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana