Regija
MINISTARSTVO POTVRDILO

Prekršajni sud i dalje će raditi u Belom Manastiru
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Šuškalo se kako će i ostatci ostataka Prekršajnog suda prestati s radom
BELI MANASTIR

Još u travnju pisali smo kako Prekršajni sud više ‘‘ne stanuje‘‘ u belomanastirskoj Ulici svetog Martina.

Doduše, naziv suda promijenjen je ranije, početkom ove godine, od kada su se prekršajni postupci vodili na istom mjestu, ali u Općinskom sudu Osijek, Prekršajnom odjelu Stalne službe u Belom Manastiru. Kako je vrijeme odmicalo, broj sudaca bivao je sve manji, da bi na kraju ostao samo jedan koji je premješten u stotinjak metara udaljenu zgradu nekadašnjeg Općinskog suda Beli Manastir (sada Općinskog suda Osijek, Stalne službe u Belom Manastiru), u Ulici kralja Tomislava, koju dijeli s belomanastirskom Gradskom upravom. Premda je preseljenje ‘‘prekršajaca‘‘ donekle normalna stvar, budući da je zgrada u ‘‘svetomartinskoj‘‘ ulici, nakon odlaska Općinskog državnog odvjetništva i dijela sudaca prevelika za ‘‘posljednjeg mohikanca‘‘ i četvero administrativnih djelatnika, u kuloarima se počelo šuškati kako će i ostatci ostataka Prekršajnog suda prestati s radom u jedinom baranjskom gradu. Što bi, dakako, trebalo značiti da će Belomanastirci, ali i oni koji gravitiraju gradu, na prekršajne postupke morati odlaziti u Osijek. Slično se već dogodilo s bivšim belomanastirskim Općinskim sudom koji je odavno ostao samo na građanskim parnicama.

- Sve više mi se čini da će Beli Manastir u bliskoj budućnosti ostati bez još jedne ustanove, ili više njih. Mislim pri tome upravo na pravosudna tijela - priča jedan Belomanastirac, a s njim se slažu i ostali anketirani, podsjećajući kako je grad još ranije ostao bez Općinskog državnog odvjetništva, a uoči toga iz Belog Manastira otišla je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, čije je zatvaranje u to vrijeme izazvalo buru protesta poljoprivrednika. Protesti su, pogađate, ostali bez sluha nadležnih. Preseljenje ‘‘prekršajaca‘‘ u zgradu koje pravosuđe dijeli s gradskom upravom dijelu Belomanastiraca, ali i zaposlenika Gradske uprave, nije ‘‘sjelo‘‘ iz još nekih razloga.

- Zamislite kako će se osjećati, primjerice, umirovljenici koji odlaze po uskrsnicu, ili građani koji u gradsku upravu dolaze rješavati neke probleme kada na hodniku zgrade susretnu osobe koje policija dovodi s lisičinama na rukama - pitaju se. Ipak, više ih zanima ostaje li Beli Manastir bez posljednjih dijelova pravosudnog aparata. Pitanje smo postavili Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, čiji bi odgovor, bar donekle, mogao zadovoljiti Belomanastirce.

- Odluku o osnivanju i prestanku rada stalnih službi donosi ministar pravosuđa, sukladno odredbi članka 16. Zakona o sudovima te ističemo kako nije u planu donošenje odluke o prestanku stalne službe u Belom Manastiru Općinskog suda u Osijeku - odgovorili su nam iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, dodavši kako su u Belom Manastiru raspoređena na rad četiri suca (od kojih jedan u Prekršajnom odjelu, nap.a.) te 25 službenika i namještenika. Vrijeme će pokazati do kada će tako biti.

Ivica Getto
Neiskorišteno
Preseljenjem ‘’prekršajaca’’ u Ulicu kralja Tomislava prazna je ostala zgrada u Ulici svetog Martina, pa je jedini baranjski grad dobio još jednu, za sada neiskorištenu nekretninu u državnom vlasništvu. Za sada ih je nekoliko, a najviše bode oči vojarna na ulasku u grad iz smjera Osijeka. Želja gradskih otaca bila je da u dio vojarne dođe postrojba Hrvatske vojske, ali u MORH-u ističu kako nije planiran dolazak postrojbe HV-a u Beli Manastir te da je vojarna u Belom Manastiru predana Agenciji za upravljanje državnom imovinom 2011. godine. Što se tiče dijela zgrade u Tomislavovoj koju koristi pravosuđe, iz Ministarstva pravosuđa odgovorili su kako je u fazi postupak radi upisa Republike Hrvatske kao vlasnika, a vodi ga Županijskog državno odvjetništvo u Osijeku.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike