Regija
ZAVRŠENO OVOGODIŠNJE IZDANJE KREATIVNOG PROJEKTA VUKOVART - LUKA UMJETNOSTI

Vukovar sada ima ukupno 18 murala
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
VUKOVAR

U okviru ovogodišnjeg izdanja VukovArta - Luke umjetnosti grad na Dunavu u proteklih je 12 dana postao bogatiji za pet novih umjetničkih djela, murala koji krase pročelja stambenih zgrada. Time se ukupan broj zanimljivih i vrijednih ostvarenja popeo na 18, a poznati hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj (čijom je 3D slikom na mostu preko Vuke u samom središtu grada najavljen početak projekta), istaknuo je kako svake godine nastoje podizati ljestvicu u smislu umjetničkih, ali i popratnih sadržaja.

- Ove smo godine imali umjetnički polumaraton, ostvarili smo suradnju s Umjetničkom akademijom iz Osijeka i održali panel-diskusiju na kojoj su sudjelovala eminentna imena iz područja kulture i turizma - izjavio je, i dodao kako već postoje planovi za iduće dvije godine kada će Vukovar dobiti još 15 slika, kako murala tako i 3D djela koja imaju anamorfni efekt.

Mrvelj je poručio kako je osnovni kriterij pri odabiru umjetnika izvrsnost, pa nastoje dovesti eminentna imena street art scene, jer time projekt dobiva kredibilitet.

- Prezentiramo različite stilove umjetnosti, različite koncepte i tehnike te obogaćujemo vukovarsku galeriju na otvorenom, zaključio je Mrvelj.

Gradonačelnik Ivan Penava naveo je kako je osim proširivanja turističke ponude značaj VukovArta to što je u grad unio vedar duh.

- Broj djela raste i treba ih zaštititi, konzervirati i održavati kako bi ostala atraktivna - rekao je Penava, i poručio kako novonastalu galeriju treba što više iskoristiti u turističkom smislu kroz promociju likovnih ostvarenja, tiskanje brošura i letaka, kao i izradu softverskih aplikacija koje će pomoći turistima u obilasku i dobivanju informacija što djela na brojnim lokacijama u gradu znače i kako je do njih došlo.

Proteklih su godina na VukovArtu sudjelovali umjetnici iz gotovo svih dijelova svijeta, a tijekom ovogodišnjeg izdanja, održanog pod nazivom "Give me 5", u Luku umjetnosti uplovili su francuska umjetnica Zabou s muralom "Home is where Your Heart is", hrvatski umjetnik Lonac s muralom "Skitnica", Thiago Mazza (Brazil) s muralom "Iris", WD (Wild Drawing) iz Indonezije muralom "Dating" te Mehsos iz Belgije koji je autor murala "Diamond Bobcat". D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANOVNICI ISTOČNOG DIJELA ŽUPANIJE NEĆE VIŠE MORATI NA TERAPIJU U VINKOVCE

Vinkovačka bolnica u
Otoku će otvoriti odjel
za fizikalnu terapiju

2

RADOST U SELU

U Šagu u prvi razred krenulo devet učenika

3

KREĆE PROJEKT VRIJEDAN 1,7 MILIJUNA KUNA

Počela katastarska izmjera u k.o. Ivanovci Đakovački