Mozaik
KOD NJIH SU TISUĆE OSJEČANA NAUČILE PLESATI

Četvrt stoljeća ŠPU-a Feniks, kluba kojem je ples - život
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
U petak je promocija filma i knjige o Feniksu, a u subotu plesna produkcija

Kada je sve krenulo početkom 1994., nitko nije pomišljao da će osječka plesna priča potrajati punih četvrt stoljeća. Skupina plesnih entuzijasta, njih 12, predvođena Darkom Valentićem, tada provjerenim plesačem folklornih i društvenih plesova, osnovala je u Osijeku Športsko-plesnu udrugu Feniks. Htjeli su mladi ljudi tada samo neobavezno plesati, no brzo su svoju kvalitetu počeli pokazivati na natjecanjima i revijama diljem Hrvatske, ali i Europe.

Tijekom svih ovih 25 godina kroz ŠPU Feniks je u natjecateljskom programu prošlo više od 400 plesača, a kroz pohađane plesne tečajeve i hobi grupe odgajani su naraštaji plesača početnika, pa je Feniksova obitelj narasla na nekoliko tisuća članova. Okrugla obljetnica povod je da se sve plesne generacije Feniksa okupe na slavljeničkoj plesnoj produkciji koja će se ove subote održati u Sportskoj dvorani Jug od 20 sati. Izvodit će se svi plesni stilovi, od sportskog i društvenog plesa, revijalnih i afrokaripskih plesova, break-dancea te jazz-dancea. Već mjesecima plesne grupe, pa i one koje su prestale plesati prije 20 godina, pripremaju se za plesni spektakl koji će biti retrospektiva 25 godina Feniksa. Odmah nakon produkcije slijedi tulum do jutra u Šećeranskom domu.

- Kada smo počeli ozbiljno trenirati, moram priznati kako me vukao taj natjecateljski poticaj, želiš se s konkurencijom boriti na plesnom podiju za medalje i postolja. Bili smo na nekoliko europskih prvenstava, na svjetskom kupu, vraćali smo se s državnih prvenstava s medaljama oko vrata, imali smo reprezentativce Hrvatske. Sve je to super, naporan rad donosi natjecateljski rezultat, no s vremenom sam shvatio da je natjecanje totalno sporedna stvar kada je ples u pitanju, a da je ono što nas je zadržalo svih ovih godina na okupu zajedništvo koje smo pronašli kroz ples u Feniksu - rekao je Darko Valentić, osnivač i dugogodišnji predsjednik ŠPU-a Feniks.

Generacije plesača tu su se sprijateljile, ostale u daljnjem kontaktu, neki su se pokumili, a Feniks je iznjedrio, u svih ovih 25 godina, i 30-ak bračnih parova. Tako nekadašnji plesači danas gledaju kako im u Feniksu plešu djeca. „Uistinu nisam bio svjestan koliko će klub utjecati na život pojedinih ljudi. Plesno smo odgojili ljude koji su pokrenuli druge plesne klubove u Osijeku. Sada smo od početne priče s 12 plesača došli do činjenice da je u Osijeku svih ovih godina plesalo nekoliko tisuća ljudi. To je ono što me čini ponosnim. Nisu mi bitne titule, medalje, prva mjesta, već širenje te pozitivne plesne priče kroz treninge i druženje. A ako se to poklopi s plesnom kvalitetom i uspjehom na natjecanju, nitko sretniji od mene“, kaže Valentić.

Najveće rezultate plesači i plesačice Feniksa ostvarili su na natjecanjima u okviru Hrvatskog show dance saveza, gdje su godinama bili u hrvatskom vrhu. Nekoliko plesača svoje plesno obrazovanje nastavilo je u Zagrebu, a nekima je postao i profesija. Od 1998. godine Feniks se ponovo vraća društvenim plesovima u kojima dominiraju standardni i latinskoamerički plesovi. Kulminacija svake godine je godišnji koncert, plesna produkcija u kojoj sve plesne skupine pokazuju što su naučile u prethodnih godinu dana. U međuvremenu pokrenuta je i latinogrupa, a popularni „salserosi“ pohađali su sve plesne kampove u regiji, a voditelji su, i nekoliko puta, nove plesne korake učili i na dalekoj Kubi, kaže Valentić, dodajući kako će se u petak u Domu HV-a, s početkom u 19 sati održati promocija filma o ŠPU-u Feniks, monografije o prvih 25 godina, te izložba fotografija i plakata. “Ovim plesnim koncertom želimo dokazati da je Osijek grad kulture i umjetnosti te da je bio i ostao grad plesa!” zaključio je Valentić.

Milan Bugarić
Osijek
GRAD PLESA I UMJETNOSTI
Najčitanije iz rubrike