Dome slatki dome
DRVENI DECKING SISTEMI

Podne obloge za vrtove i terase
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
Vizualnom dojmu vrta ili terase uvelike pridonosi odabir materijala za popločenje

Drveni decking sistemi na zapadnim se tržištima učestalo primjenjuju u uređenju eksterijera, a sada postaju sve korišteniji i u regiji jer se drvo ponovno prepoznaje kao pogodnije rješenje zbog svoje prirodnosti i topline te dobiva prednost pred umjetnim materijalima.


Korištenjem finske tehnologije za toplinsku modifikaciju drva dolazi do poboljšanja kvalitete i promjene određenih karakteristika drva korištenjem samo visoke temperature, tlaka i vodene pare, dakle bez ikakvih kemijskih dodataka.

Vodoupojnost

Toplinskom modifikacijom drva smanjuje se vodoupojnost, poboljšava se dimenzijska stabilnost, povećava biološka izdržljivost i izolacijska svojstva te se ravnomjerno kroz cijeli presjek mijenja boja u tamnije tonove. Time se dobije znatno kvalitetnije i podobnije drvo za izradu deckinga od prirodnog drva. Toplinski tretirane domaće vrste drva promjenom boje podsjećaju na egzotične vrste te tako postaju još atraktivnije kao podne obloge terasa i vrtova.


Drveno kompozitni podovi izrađuju se od mješavine recikliranog drva i polimera. Tako nastaje ekološki kompozitni materijal, koji svojim svojstvima nadmašuje drvo zbog trajnosti i održavanja te keramičke pločice zbog konačnog ugođaja. Zbog izuzetne trajnosti, otpornosti na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice, ovakvi se podovi preporučuju za oblaganje terasa, prostora oko bazena, vrtova. Ovaj drveno kompozitni materijal može se reciklirati, ne sadrži nikakve toksične spojeve i kao takav je preporučljiv za sve ekološki osviještene pojedince.
Pojačana debljina


Keramičke pločice su materijal koji se često upotrebljava za oblaganje podnih površina i to zbog više razloga: mogućnosti odabira vrsta pločica koje imitiraju drvo, kamen, travnate površine, drvene oblice, kamene oblutke, beton ili mogu imati neku neutralnu teksturu. Keramičke pločice su izuzetno jednostavne za održavanje, a i trajnost im je jedna od istaknutih kvaliteta.


Posebne vrste pločica su one pojačane debljine, 2-3 cm, koje se postavljaju na visinski podesive podmetače bez vezivnog sredstva. Polažu se na šljunčanu ili travnatu podlogu i prema potrebi se mogu jednostavno skinuti i premjestiti na drugo mjesto.

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike