Kultura
AMBIJENTALNA IZVEDBA OPERE U BALAMA

Veliki interes za osječku "Čarobnu frulu"
Objavljeno 13. lipnja, 2019.
U predivnom ambijentu predivne istarske tvrđave San Benedetto (uz do posljednje stolice ispunjeno gledalište), smještene u mjestu Bale, solisti ansambla Opera Pannonica i zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku izveli su jedan od najpoznatijih opernih naslova - Čarobnu frulu, koju je W. A. Mozart skladao na samrti 1791. Izvedba u režiji Roberta Raponje, inače rođenoga Puljanina, prvotno planirana samo za 9. lipnja, zbog velikoga je zanimanja oduševljene publike i zainteresirane javnosti ponovljena i 10. lipnja u istom prostoru koji se pokazao idealnom otvorenom pozornicom za uprizorenje operne priče o neprestanoj borbi ljubavi i zla.


U ulozi Tamina nastupio je Chris Mostert, sjajni tenor iz Južnoafričke Republike, a ulogu je Pamine snažno i interpretativno uvjerljivo iznijela osječka sopranistica Anja Papa. Kao Kraljica noći nastupila je Kelly Freno (SAD), a u ulozi Sarastra nastupio je Martin Feller. U ulozi Papagena nastupio je bas Blaž Galojlić, a kao tri dame su se predstavile Iva Herman, Valentina Fridrich i Linette van der Merwe/Filipa Lovrić-Caparin. Kao tri su dječaka nastupile Maja Cvijanović, Nives Lazar i Iva Milas, inače pjevačice dječjeg zbora Brevis, a u ulozi govornika umjetnički voditelj ansambla Opera Pannonica, dr. sc. Berislav Jerković. Igor Krišto predstavio se kao Monostatos i Prvi oružnik, a Blaž Galojlić nastupio je još i u ulozi Drugoga oružnika.
Publiku su kroz cijelu priču vodile dvije pripovjedačice, Anna Jurković i Rea Kamenski Baćun, zbog kojih su posjetitelji zasigurno bolje razumjeli cijelu priču. Dramaturgiju potpisuje Marijana Nola, za kostimografiju je bila zaslužna Jasmina Pacek, a stilizaciju kostima i scenografiju potpisuje Mario Tomašević. Izvođačima je sjajna podrška bio i Ante Blažević na klaviru, a za izvrsne izvedbe zbora zaslužna je njihova dirigentica Antoaneta Radočaj-Jerković. Koreografiju potpisuje Vuk Ognjenović, za oblikovanje su zvuka i svjetla zaslužni Davor Dedić i Dino Žužić, a producentica izvedbe je Iris Tomić. N.Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana