Kultura
BROJNI PROGRAMI U 20. SEZONI SCENE AMADEO

Premijera skladbe Ive Josipovića
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
ZAGREB


Zagrebačka gornjogradska klupska ljetna kulturna Scena Amadeo ove godine slavi 20. rođendan, a slavljenički program, koji je utemeljitelj i direktor Nenad Jandrić najavio kao "malo putovanje kroz vrijeme", otvorit će u srijedu, 3. srpnja u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju Gabi Novak i Matija Dedić s programom "Amigo - Arsenu u spomen".


Ljetna Scena Amadeo započela je raditi u ljeto 2000., u prostoru atrija HPM-a na zagrebačkom Gornjem gradu, u kojem je od 1797. do 1834. godine djelovalo prvo zagrebačko javno kazalište pod nazivom Amadeov teatar.


Retrospektivno vremensko putovanje Scena Amadeo nastavlja već 6. srpnja, kada će prvi put nakon 18 godina u atriju HPM-a nastupiti Rade Šerbedžija, svjetski poznati gitarist Miroslav Tadić i američka violinistica Ivette Holzwarth na koncertu "Uzalud je budim".


U svojoj dvadesetoj sezoni Scena Amadeo nastavlja suradnju sa Zagrebačkim solistima, koji će 30. kolovoza u gornjogradskom prostoru palače Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9 svirati Mozarta, a 1. rujna Beatlese. Jandrić je izrazio posebno zadovoljstvo što je ove godine obnovljena stara Amadeova tradicija narudžbi djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Ove godine to je Ivo Josipović, koji će sa Zagrebačkim solistima na koncertu "Ivo i prijatelji" 28. kolovoza, među ostalim, izvesti i jednu novu skladbu čiji je radni naziv, kako je otkrio sam skladatelj, "Dalmatinska".
Ravnateljica domaćina HPM-a, Tatjana Vlahović istaknula je kako Scena Amadeo već 20 godina svojim bogatim programom donosi dodanu vrijednost tom muzeju te najavila rekonsturkciju muzeja i postavljanje krova nad atrijem. D.Kć. .
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike