Regija
ISTAKNUTI KAO PRIMJER

Županja pokazala kako se gospodari otpadom
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Jedan smo od rijetkih gradova koji se tehnički opremio na vrijeme i naš sustav jako dobro funkcionira - ističe Ante Klanac
ŽUPANJA - Konferencija o kružnom gospodarenju otpadom proteklog je tjedna u Poreču okupila više od 250 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.Županja je, uz Novi Vinodolski i Omiš, predstavljena kao primjer dobre prakse gospodarenja otpadom za kojim bi se trebali povesti i ostali gradovi u Hrvatskoj.

Novi cjenik
Konferenciji je nazočio direktor Čistoće Županja d.o.o., Ante Klanac, koji je pozvan podijeliti iskustva i održati prezentaciju o sustavu gospodarenja otpadom na području Županje. Ta je tvrtka poslovanje u cijelosti uskladila sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o novom načinu naplate fiksnog i varijabilnog dijela. Županja je jedan od rijetkih gradova koji se tehnički opremio na vrijeme. Implementacija Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom počela još 2015., kada je nabavljena oprema za čipiranje spremnika uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Novi cjenik je u primjeni od 1. lipnja 2018., a cijena obvezne minimalne javne usluge naplaćuje se prema volumenu preuzetog spremnika za odvoz miješanog komunalnog otpada. Na području grada ukupno je 6340 korisnika.

- Novim cjenikom ukinuli smo dotadašnju mogućnost kvartalnog plaćanja za nekretnine koje se ne koriste cijele godine, odnosno plaćalo se za četiri mjeseca. Učestalim provjerama na terenu utvrđeno je kako više od 70 posto korisnika tu mogućnost plaćanja zloupotrebljava. Korisnici sada imaju mogućnost potpuno se odjaviti ili plaćati uslugu sukladno cjeniku – pojasnio je Klanac.

Razvrstavanje otpada
Čistoća Županja sanirala je gradsko odlagalište neopasnog otpada Stara Ciglana. Izgrađene su nove odlagališne plohe s donjim brtvenim sustavom, dio servisne prometnice i obodnog kanala te sustav za prikupljanje procjednih voda. Ondje će se nastaviti odlagati neopasni komunalni otpad do popunjena kapaciteta, odnosno do početka rada Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Na odlagalištu je moguće odložiti još oko 120.365 kubika otpada.

Na kućnom pragu građani odvajaju šest frakcija otpada: miješani komunalni otpad, biorazgradivi komunalni otpad, papir, plastiku, staklo i tekstil. Od 1. veljače u Županji je raditi počelo reciklažno dvorište. Ukupna vrijednost gradnje i opremanja je 4.041.975 kuna, a projekt je u 85-postotnom iznosu sufinanciran iz Kohezijskog fonda. Nabavljeno je i mobilno reciklažno dvorište.

Zakonom o održivom gospodarenju otpadom 2015. je određena kao referentna godina i jedinice lokalne samouprave su, prema propisima, 2017. trebale za 20 posto smanjiti nerazvrstani miješani komunalni otpad u odnosu prema količinama iz 2015. U prošloj godini za dodatnih šest posto. A 2022. godine na odlagalištima će biti dopušteno trajno zbrinuti samo 50 posto količine nerazvrstanog miješanog otpada u odnosu prema količinama iz 2015.

Županja je referentne godine imala 6.801,68 tona nerazvrstanog miješanog komunalnog otpada.

Marija Lešić Omerović
Ispunili su obvezu smanjenja otpada
Grad Županja i općine u kojima Čistoća prikuplja otpad - Štitar, Gradište i Bošnjaci - ispunili su obvezu i količine otpada u 2017. smanjili na 75 posto, u 2018. na 65 posto i već su ispunili obvezu i za 2019., u kojoj količina otpada treba biti 66 posto u odnosu prema 2015.

“Sustav koji provodimo donio je rezultate i mi smo jedan od rijetkih gradova koji nismo platili poticajnu naknadu ni za 2017. ni za 2018. godinu. To znači da sustav jako dobro funkcionira, više smo nego zadovoljni i u tom smjeru nastavljamo dalje”, zaključuje Klanac.
Možda ste propustili...

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA RADI 188 GODINA

Nakon Zagreba, druga hrvatska bolnica bila je u Vinkovcima

PLANUM PROBIO ROK ZA IZVOĐENJE RADOVA

Više od dva mjeseca kasni obnova Doma zdravlja u Vukovaru

U BELIŠĆANSKOJ ŽUPI BLAGOSLOVLJENI VITRAJI I SKULPTURA USKRSLI KRIST

Podsjetnici na poziv na prihvaćanje izazova i izgradnju bolje zajednice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANOVNICI ISTOČNOG DIJELA ŽUPANIJE NEĆE VIŠE MORATI NA TERAPIJU U VINKOVCE

Vinkovačka bolnica u
Otoku će otvoriti odjel
za fizikalnu terapiju

2

RADOST U SELU

U Šagu u prvi razred krenulo devet učenika

3

KREĆE PROJEKT VRIJEDAN 1,7 MILIJUNA KUNA

Počela katastarska izmjera u k.o. Ivanovci Đakovački