Regija
RAZGOVOR U UPRAVI HŽ-A

Brža obnova pruga i kolodvora, povoljniji prijevoz za studente
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Govorilo se o obnovi pruga Vinkovci - Zagreb, Vinkovci - Osijek, elektrifikaciji Vinkovci - Vukovar, pruzi Vinkovci - Županja
VINKOVCI - Čini se da je uspio sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika općina sa županom Božom Galićem od ponedjeljka, a koji je održan u vlaku na putu prema Zagrebu, a potom i u sjedištu Uprave Hrvatskih željeznica.
Prije polaska župan Galić izjavio je kako se Vukovarsko-srijemska županija zalaže da u sljedećem financijskom okviru za pet slavonskih županija bude poseban operativni program gdje će svi ovdašnji strateški projekti biti predviđeni za financiranje te da se ti infrastrukturni projekti pripreme s cjelokupnom dokumentacijom za realizaciju.


- Želimo sve projekte usuglasiti i zajedničkom suradnjom s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima, ubrzati realizaciju projekata u željezničkom, cestovnom, zračnom i riječnom prometu. Na ovaj način željeli smo istaknuti važnost i značenje željeznice za grad Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju i istok Hrvatske – rekao je župan. Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić podsjetio je kako su Vinkovce nekada zvali gradom željezničara i na željezničkom kolodvoru nekada je bilo 3000 zaposlenih, prometovao je veliki broj vlakova, putnika i tereta.


Na Koordinaciji se raspravljalo o izradi strategije najistočnije županije za razdoblje od 2021. – 2027., na kojoj su predstavljeni strateški projekti. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković prezentirala je važnost prehrambeno-prerađivačkog sektora za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te mogućnosti financiranja tog sektora u novoj financijskoj perspektivi Europske unije 2021.-2027., a ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota predstavio je županijske strateške projekte u sektoru logistike, posebice Transportno logistički centar VSŽ i Auto-park Lipovac. Zamjenica ravnatelja RA Marija Dević najavila je početak pripreme Plana razvoja VSŽ-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine, kao srednjoročnog akta strateškog planiranja. Direktor Centra kompetencija d.o.o. Ivan Ambroš predstavio je aktualne projekte, strateški projekt Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast koji se financira u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, EU projekt ROSEWOOD - Europske mreže regija za održivo korištenje šumske sirovine u kojem je Centar kompetencija centar za istočnu Europu i koji je financiran od strane Europske komisije u okviru fonda Obzor 2020., projekt LignoLink s Fraunhofer institutom i ostale projekte prijenosa tehnologija i razvoja novih proizvoda.


Izaslanstvo na čelu sa županom primili su predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić. Raspravljalo se o više tema od obostranog interesa - obnova pruge Vinkovci - Zagreb, početak realizacije nadogradnje i elektrifikacije Vinkovci - Vukovar u dužini od 19 kilometara, što je projekt EU-a vrijedan 72 milijuna kuna, razgovarali smo o prugama koje se planiraju obnoviti, a to su pruga Vinkovci - Osijek, kao dio koridora 5C, zatim pruga Vinkovci - Županja, ali i rješavanje kritičnih željezničko-cestovnih prijelaza radi povećanja sigurnosti, kao i obnova zapuštenih kolodvora na pojedinim prugama u najistočnijoj županiji, a takvih nije mali broj. Bilo je riječi i o povoljnijem prijevozu za studente, tako da se udjel sufinanciranja od strane HŽ-a poveća sa sadašnjih 50 posto na veći iznos, što će svakako pridonijeti smanjenju troškova slavonskim studentima i njihovim roditeljima.
Prema planovima HŽ-a obnova pruge Vinkovci - Zagreb traje do 2030., ali vukovarsko-srijemsko izaslanstvo nije zadovoljno tom dinamikom, pa je zaključeno kako će se zajednički tražiti rješenja da se obnova pruge ubrza, a i inače je želja za ubrzanjem provedbe svih projekata te da robe i ljudi putuju brže i efikasnije kako bi pridonijeli razvoju istoka Slavonije i Hrvatske.
Miroslav Flego
Očekuju i potporu hrvatske Vlade
“Obavili smo razgovore i dobili informaciju kako će se pruga Vinkovci – Zagreb obnoviti u idućih deset godina, i tom dinamikom nismo zadovoljni. Ta pruga je žila kucavica ovog područja i izuzetno je važna za razvoj gospodarstva ovoga kraja te će pridonijeti boljem životu i ostanku na ovom prostoru. Stoga očekujemo potporu od Vlade RH, kako bi se njena obnova ubrzala, kao i daljnju potporu našoj županiji i cijeloj Slavoniji u realizaciji naših strateških projekata”, kaže župan Božo Galić, dodajući kako su odlaskom vlakom u Zagreb htjeli ukazati na važnost željeznice.
PREZENTACIJA
Predsjednici Uprava Kršić i Ukić govorili su o dosadašnjim ulaganjima HŽ-a u najistočnijoj županiji, ali i o planovima i projektima koji se planiraju u sljedećem razdoblju, a koje su prikazali u prezentaciji: Željeznički infrastrukturni projekti - Slavonija - ulaganja 2019. -2023.
Želimo za sve slavonske županije poseban operativni program kojim će se naši projekti financirati
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike