Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Cijene dionica snažno porasle prošlog tjedna
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Ulazak fond menadžera na tržište kapitala i pojačane aktivnosti spekulanata oko dionica Optima Telekom izazvali su preokret

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala snažno su porasle cijene dionica pod utjecajem kretanja na svjetskim burzama. Topli zrak optimizma sa svjetskih burzi podigao je raspoloženje domaćih ulagača i vratio fond-menadžere na tržište, što se odrazilo na povećanje prometa i rast cijena dionica.Analitičari su očekivali dosadnjikav tjedan. Ulazak fond-menadžera na tržište i pojačane aktivnosti spekulanata oko dionica Optima Telekom izazvali su preokret, pri čemu je ukupni redovni tjedni promet iznosio je 52,1 milijun kuna. Dionicama se ostvarilo 51,4 i obveznicama 0,7 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 10,2 milijuna kuna. To je u prosjeku za 2,8 milijuna kuna, ili 38 posto više prometa po trgovinskom danu nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica su pale jer su pogledi investicijske javnosti bili upereni u američkog predsjednika koji se spremao na put u Veliku Britaniju, a pratilo se i što će reći o napetostima između SAD-a i Kine.
Europsko gospodarstvo izloženo je visokom stupanju rizika na moguće izazivanje tehnološkog i carinskog hladnog rata između SAD-a i Kine. Niže cijene spustile su indeks Crobex u ponedjeljak na 1847 bodova (pad za 0,2 posto) iako su se fond menadžeri vratili na tržište razmjenjujući dionice HT i ACI kroz blok-transakcije. Utorak je donio nastavak negativnog raspoloženja i indeks Crobex je potonuo na 1846 bodova (pad za 0,1 posto). U srijedu je došlo do preokreta na tržištu, a optimizam se proširio svjetskim burzama nakon što je Jerome Powell, guverner središnje američke banke FED, izjavio kako su spremni djelovati po potrebi ne isključujući ni smanjenje cijene novca (kamatne stope). Predsjednik SAD-a izjavio je kako se do sastanka predstavnika zemalja G20 krajem lipnja neće podizati carine na uvoz robe.

Procjene analitičara
Procjene analitičara o mogućem smanjenju kamatnih stopa FED-a već na idućoj sjednici u srpnju potaknule su snažan rast dionica na američkim i svjetskim burzama u drugoj polovini tjedna. Izreka kako na snažnom vjetru i purani lete zorno oslikava zbivanja na domaćem tržištu kapitala od srijede do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u srijedu 1858 bodova (rast za 0,7 posto), pri čemu su fond menadžeri međusobno trgovali dionicama HT podižući im cijenu. Topli zrak iz SAD-a dotjecao je i podizao temperaturu na europskim burzama ne zaobilazeći domaće tržište kapitala. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1874 boda. To je 23 boda, ili 1,2 posto više nego na početku tjedna. Najznačajniju promjenu zabilježila je dionica Optima Telekom, kojoj se cijena povećala s početnih 3,20 kn na 5,30 kn (rast za 65,5 posto). Ovako snažan rast cijene temelji se na spekulacijama kako United grupa, koja je trenutno vlasnik dviju privatnih televizijskih kuća u RH i nedavno je kupila mrežu Tele2 od švedske matice Tele2 AB, namjerava od HT steći vlasničke udjele u Optima Telekomu. Navedene spekulacije podigle su dionicu Optima Telekom u petak na 5,75 kn, a na kraju dana cijena se spustila na 5,30 kn. Značajnije povećanje cijene zabilježile su dionice Đuro Đaković grupa (rast za 5,2 posto) i Atlanska plovidba (rast za 4,3 posto) nakon djelomičnog popuštanja napetosti između SAD-a i Kine i povećanja brodarskih vozarina na svjetskom tržištu.

U fokusu Optima
U središtu pozornosti ulagača bila je dionica Optima Telekom kojom se snažno trgovalo, a vlasnika je promijenilo 2,7 milijuna vrijednosnica, što čini 3,9 posto vlasničke strukture, uz visok rast cijene. Dionicama HT najviše se trgovalo u ponedjeljak i srijedu kada su se u igru uključili fond menadžeri kroz blok-transakcije. Dionicama HT u ponedjeljak se kroz blok-transakciju ostvarilo 2,8 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 18.700 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 152,00 kn. U srijedu se u blok-transakciji protrgovalo 2,1 milijun kuna, a vlasnika je promijenilo 14.200 dionica HT po prosječnoj cijeni od 152,50 kn. Na kraju tjedna cijena dionice HT dohvatila je 153,00 kn. To je za 1,00 kn, ili 0,7 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo na početku dok je prema kraju tjedna promet padao. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 39,40 kn. To je za 0,30 kn ili 0,8 posto više nego na početku tjedna.
Dionicama Ericsson Nikola Tesla najviše se trgovalo u utorak (0,9 milijuna kuna) i petak (1,5 milijuna kuna) uz povećanje cijene na 1.180,00 kn (rast za 2,6 posto). Dionicama Podravke ujednačeno se trgovalo, a cijena je u petak dostigla 409,00 kn ostvarivši tjedni rast za 1,2 posto. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 113,35 bodova (tjedni rast za 0,36 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju.
Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora