Kultura
SKULPTURA “OBLIK PROSTORA (FRIŽIDER)”

Djelo Ivana Kožarića u zbirci Muzeja moderne umjetnosti
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
NEW YORK - Neposredno uoči 98. rođendan Ivana Kožarića njegova skulptura “Oblik prostora (Frižider)” iz 1963. godine uvrštena je u zbirku njujorškog Muzeja moderne umjetnosti. Riječ je o jednom od antologijskih djela Ivana Kožarića iz ciklusa “Oblici prostora”, što ga je započeo 1962. godine. Odljev “Frižidera” u gipsu dimenzija 28x25x24 centimetara iz vlasništva obitelji Kožarić MoMA je otkupila posredovanjem berlinske galerije Gregor Podnar, koja uz hrvatske umjetnike Julija Knifera i Gorana Trbuljaka od 2017. godine zastupa i Ivana Kožarića. Donatorskim udjelom za otkup njegova djela uvelike je zaslužna i Neda Young, poznata američka kolekcionarka umjetnina hrvatskog podrijetla.

U vrijeme stvaranja ciklusa “Oblici prostora” Kožarićevu pozornost privlače ideje o postojećoj, ali nevidljivoj unutrašnjosti i međuprostoru među stvarima kojima daje oblik i tvarnost. Te godine svim članovima neoavangardne grupe “Gorgona” na jednom od njihovih “protokolarnih” sastanaka je predložio da se učine odljevi u gipsu unutrašnjosti automobila, garsonijera, unutrašnjosti stabala, unutrašnjost jednog parka...

Taj “Oblik prostora”, koji predstavlja unutrašnjost hladnjaka, Kožarić tada izrađuje i u fiberglasu u mnogo većim dimenzijama te ga 1975. godine postavlja nakratko ispred Etnografskog muzeja u Zagrebu, kao predložak za javnu skulpturu kao institucionalnu kritiku. Veliki “Frižider” koji je 1975. postavio na ulicu, danas se nalazi u Gliptoteci HAZU, a u Atelijeru Kožarić u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti čuva prvi model tog djela izrađen u glini. HINA/D.Kć.
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike