Kultura
I U HRVATSKOJ METROPOLI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ARHIVA

Dvjestota godišnjica bicikla tema prigodne izložbe i u Državnom arhivu u Zagrebu
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
ZAGREB - Međunarodni dan arhiva obilježava se cijeli tjedan u Hrvatskom državnom arhivu, posvećen je 200. godišnjici patenta bicikla, a počeo je otvorenjem izložbe "Bicikl" koja daje uvid u povijest biciklizma i bicikala na ovim prostorima, ali i poziva građane da što više koriste to jeftino, zdravo i ekološko prijevozno sredstvo.Nizom fotografija, karata bicikističkih trkališta, dokumenata, plakata, predmeta, isječaka iz novina i časopisa te prikaza različitih područja u kojima su bicikli bili nezaobilazni, od sporta i rata do poštanske službe i svakodnevnog života, izložba pokazuje koliko je bicikl bio dobro prihvaćen u Hrvatskoj i Zagrebu od njegovih samih početaka. Prvi bicikli bili su dopremljeni sa Svjetske izložbe u Parizu 1867., a 1885. je osnovano Prvo hrvatsko društvo biciklista, nakon čega se trend nastavlja diljem Hrvatske. Na Zrinjevcu je 1886. bila priređena prva biciklistička utrka, a prva cestovna utrka u Hrvatskoj, s 12 vozača, održala se 1892. na relaciji Zagreb - Petrinja.

Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, rekavši: "Za Međunarodni dan arhiva arhivi ponovno skreću pozornost na sve što se u njima čuva. To su baštinske ustanove koje su možda građanima najmanje vidljive, a ovakvim aktivnostima prezentiraju bogatu baštinu i javnosti šalju poruku koliko su važni i kako u njih treba ulagati".

Autorica izložbe Ana Štimac rekla je kako je cilj izložbe bio prikazati popularnost biciklizma na ovim prostorima jer se radi o najpopularnijem sportu druge polovice 19. stoljeća, ali i pokazati sveprisutnost bicikla u svakodnevnom životu. Predstavnik zemlje duge biciklističke tradicije, Danske, njezin veleposlanik u Hrvatskoj Christian Thoring, rekao je kako je ondje bicikl primarni oblik prijevoza, djeca prije škole nauče voziti bicikl i uči ih se odmalena o sigurnosti u prometu. Ravnatelj HDA Dinko Čutura podsjetio je na ovdašnju dugu tradiciju biciklizma, primjerice da je Zagreb u drugoj polovici 19. stoljeća imao čak tri trkališta - kod Mimare i Botaničkog vrta te u Maksimiru, a ima i ‘biciklističku‘ ulicu, odnosno Koturašku, s obzirom na korijen te riječi kotur, kako se nazivao bicikl.

Za 14. lipnja najavljen je Dan otvorenih vrata HDA, kada će se prodavati izdanja Arhiva uz prigodan popust i organizirati obilasci zgrade HDA, Središnjega laboratorija za konzervaciju i restauraciju te Središnjega fotolaboratorija. Hina
Cilj je izložbe prikazati popularnost biciklizma, ali i pokazati sveprisutnost bicikla u svakodnevnom životu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente