Kultura
LIPANJSKA OPERNA NOĆ 14. LIPNJA

Kolege iz Opere pjevaju za liječenje Ivana Ćaćića
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Dan poslije koncerta u dvorištu HNK, solisti, zbor i orkestar HNK-a gostuju u Belišću, također s početkom u 21 sat

I ove godine Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku završava kazališnu sezonu tradicionalnim humanitarnim koncertom Lipanjska operna noć. Na programu će biti popularne arije iz opereta, mjuzikla i filmova, a prihod od koncerta namijenjen je liječenju mladog i perspektivnog glumca Ivana Ćaćića, koji je obolio od leukemije. Koncert je na programu u petak, 14. lipnja, u 21 sat u dvorištu HNK u Osijeku, a dan poslije, također u 21 sat, gostuju u Belišću. Jedan od solista ove godine je i bariton Robert Adamček.



Ove su godine na programu popularne arije iz opereta, mjuzikla i filmova. Rekli bismo: na domaćem ste terenu?


- I bili biste u pravu, jer iako sam ponajprije u karijeri pjevao operu, posljednjih godina su se na repertoaru našli operetni i mjuzikl naslovi koji su mi otvorili potpuno nove prilike na glumačkom i plesačkom planu. Svakom se novom takvom ulogom sve više osjećam kao kod kuće, i moram priznati da mi je veliki užitak takve uloge igrati, čak veći nego što sam mislio.

Uz vas, na koncertu pjeva i mladi Filip Hozjak, ali i nešto iskusnije kolegice Ivana Medić i Vesna Baljak, Stefany Findrik, Gordana Kalmar, Jana Pogrmilović. Koliko je na ovakvim koncertima važno s kim ste na sceni?


- Ne ću reći da je jednako važno kao i u predstavi, ali sasvim sigurno pomaže iskustvo i kemija u koncertnim izvedbama, to je energija koju publika sigurno osjeti. Ivana mi je na sceni partnerica već godinama i doista mi je s njom jednostavno ostvariti tu energiju. Filip je stvoren za mjuzikl i filmsku glazbu, što se u njegovoj kratkoj, ali već bogatoj karijeri vidi, a Vesna donosi toliko iskustva i znanja da mi je užitak svaki put s njom pjevati, kao i sa Stefany, Gordanom i Janom.

Je li program zahtjevan pjevački? Uopće, koliko vam leže ovakvi koncerti? Ili ste skloniji opernim i operetnim produkcijama, cjelovečernjim predstavama?


- Nekomu više leže najteže operne arije nego naizgled lagani mjuzikl songovi, to je sve relativno. Rekao bih da je program zahtjevan u smislu da se arije i songovi izvode na pravi način, da imaju pravi štih. Obožavam biti u ulozi, pjevati i glumiti u kostimu, maski, okružen scenografijom... ali ponajprije obožavam pjevati, bilo to u koncertnoj izvedbi ili pod tušem.

Godinama već ovaj koncert ima humanitarnu notu, no ove godine ima posebnu težinu, jer se radi o vašam kolegi.


- Točno, riječ je o mom dragom kolegi i prijatelju Ivanu Ćaćiću, sjajnom glumcu i još boljoj osobi. Imao sam zadovoljstvo biti njegova alternacija u opereti Kod bijelog konja u ulozi Leopolda, i mogu samo reći sve najbolje o njegovom umijeću, profesionalizmu i karakteru. Nažalost, Ivan je obolio od leukemije, i ovim putem pozivam sve ljude dobrog srca da se uključe u ovu humanitarnu akciju kupnjom karte za koncert ili uplatom donacije na račun HNK u Osijeku.

Lokacija je ponovno dvorište HNK. Kakva je tu akustika, u odnosu na Eurodom? I je li nekako ljepše i lakše pjevati "kod kuće"?



- "Kod kuće" pjevamo stalno, pa nije loše ponekad promijeniti sredinu. Međutim, akustika je sasvim sigurno bolja u dvorištu HNK, gdje smo okruženi zidovima, dok kod Eurodoma vjetar na otvorenom prostoru zna stvarati probleme u ozvučenju. Bez obzira na to gdje nastupali, vjerujem da će publika uživati u prekrasnoj glazbi i vrhunskim izvedbama. Osijek ima dugu operetnu i mjuzikl tradiciju, i predivno je vidjeti kako nove generacije prihvaćaju tu glazbu s jednakom ljubavlju i žarom kao i one starije. S razlogom je Osijek oduvijek bio poznat kao operetni grad.


Narcisa Vekić
IZVOĐAČI NA OBA KONCERTA
Solisti, zbor i orkestar u Osijeku i Belišću nastupit će pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca. Solisti su Vesna Baljak, sopranistica, Ivana Medić, sopranistica, Stefany Findrik, mezzosopranistica, Gordana Kalmar, mezzosopranistica, Filip Hozjak, tenor, Robert Adamček, bariton te Jana Pogrmilović, mezzosopran (na koncertu u Belišću). Vokalni ansambl čine Danijela Božičević, Mirjana Peteš, Katarina Toplek i Mirna Vidović. Koncertni majstor je Ioan Pauna, korepetitori su Damir Šenk i Igor Valeri, a zborovođa Ante Sladoljev.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike