Mozaik
BUDUĆNOST NADOHVAT RUKE

Bosch će pomoći da taksiji polete zrakom do 2023.
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Prvi leteći taksiji trebali bi poletjeti zrakom u Dubaiju i Singapuru najkasnije do 2023.

Budući da su prometne gužve česta pojava u svjetskim gradovima, frustrirani vozači ponekad usmjere pogled prema nebu tražeći pomoć „odozgo”. Za nekoliko godina nebo bi uistinu moglo ponuditi stvarno rješenje!

Boston Consulting Group predviđa da će ljudi diljem svijeta letjeti letećim taksijima milijardu puta u 2030. godini. Osim toga, većina tih zračnih taksija moći će letjeti bez pilota. Bosch radi na najmodernijoj tehnologiji senzora kako bi letove učinio posebno sigurnima, udobnima i praktičnima. Prvi leteći taksiji trebali bi poletjeti u velikim gradovima najkasnije u 2023. godini. Bosch planira igrati glavnu ulogu u oblikovanju ovog budućeg tržišta.

Konvencionalna tehnologija u zrakoplovnoj industriji preskupa je, preglomazna i preteška za uporabu u autonomnim letećim taksijima. Međutim, moderni senzori koji se upotrebljavaju i za automatiziranu vožnju ili u sustavu ESP (elektronički program stabilnosti) protiv proklizavanja potencijalno mogu popuniti tu prazninu. Stoga je tim inženjera udružio desetke senzora kako bi stvorio univerzalnu upravljačku jedinicu za leteće taksije. Univerzalna upravljačka jedinica osmišljena je da osigura mogućnost određivanja položaja letećih taksija u svakom trenutku, što omogućuje precizno i sigurno upravljanje taksijima. Potrebne podatke omogućuju senzori ubrzanja i brzine skretanja po smjeru leta koji precizno bilježe, primjerice, kretanje i napadni kut letećih vozila. Za razliku od postojećih senzorskih sustava u sektoru zrakoplovne industrije, od kojih neki stoje desetke tisuća, ili čak nekoliko stotina tisuća eura, Bosch može primijeniti svoje rješenje za samo djelić tog troška. Razlog tomu činjenica je da tvrtka upotrebljava senzore testirane u proizvodnji koje Bosch razvija i proizvodi za automobilsku industriju.

Početak probnih letova zakazan je za 2020., u Dubaiju, Los Angelesu, Dallasu i Singapuru. Početak komercijalnih operacija stručnjaci očekuju u 2023. godini. Iako će piloti u početku vjerojatno biti u vozilu, laka bi letjelica mogla početi samostalno letjeti iznad krovova velikih gradova već 2025., a njome će upravljati osoblje na tlu. Do tada će diljem svijeta u pogonu biti oko 3000 letećih taksija. Ta će brojka narasti na 12.000 do 2030., a do 2050. čak 100.000 letećih taksija.

Pripremio: Milan Bugarić
2020.

zakazan je početak probnih letova letećih taksija
2050.

godine u zraku bi trebalo biti oko 100.000 letećih taksija
Iako će piloti u početku vjerojatno biti u vozilu, laka bi letjelica 2025. mogla početi samostalno letjeti
Možda ste propustili...

POZNATO JE KAD U ZAGREB DOLAZI LEGENDARNI BEND

Simple Minds stižu 6. srpnja 2021.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JUBILEJ URBANIH TAMBURAŠA IZ ĐAKOVA

Za 30 godina TS Dyaco album “Skladište broj 7”

2

ODGOĐENI 15. INMUSIC FESTIVAL

Belle and Sebastian i Gogol stižu 2021.

3

SNIMKE S KONCERTA

Severina ima live videospot "Rođeno moje"