Crna kronika
DŽEPARI NASTAVLJAJU "OPSADU"

Troje građana pokradeno na osječkoj autotržnici
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
U manje od dva mjeseca najmanje šestero ljudi pokradeno je na osječkoj tzv. autopiji
OSIJEK

Tri osobe postale su žrtve džepara samo ove nedjelje na prostoru osječke autotržnice. Gužva i nepažnja pojedinaca, mahom starijih od 50 godina, raj su za džepare koji su u proteklih manje od dva mjeseca pokrali na istom mjestu najmanje šestero ljudi. U ovu nedjelju pokradeni su 65-godišnjak, 57-godišnjakinja i 82-godišnjak.


- U nedjelju u prijepodnevnim satima na autotržnici u Osijeku nepoznati je počinitelj iskoristio nepažnju 65-godišnjaka te iz vozila koje je prodavao ukrao novčanik s novcem i dokumentima. Vlasniku je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Istoga dana, na istome mjestu, nepoznata je osoba iskoristila nepažnju 57-godišnjakinje te joj iz otvorene torbice ukrao novčanik s novcem i dokumentima. Nastala joj je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Također na prostoru autotržnice, nepoznata je osoba iskoristila i nepažnju 82-godišnjaka te mu iz džepa ukrala novčanik s nekoliko tisuća kuna i dokumentima - navode iz PU osječko-baranjske.


Još najmanje tri osobe pokradene su od 7. travnja na istom mjestu. Naime, 7. travnja lopov je iskoristio neoprez 61-godišnjakinje te joj je na autotržnici u Osijeku ukrao torbicu s dokumentima i nekoliko tisuća kuna. Potom je 5. svibnja policiji prijavljeno da je lopov iskoristio neoprez 56-godišnjaka i ukrao mu novčanik s dokumentima, bankovnim karticama i novcem. Istoga dana kradljivac je ukradenom bankovnom karticom podigao nekoliko tisuća kuna s računa žrtve. Već slijedeće nedjelje, 12. svibnja, 83-godišnjaku je ukraden novčanik s dokumentima i više tisuća kuna.
Osječka policija već se godinama uspješno bori protiv džepara, no kada se usmjere na neko mjesto teško ih je "zaskočiti". Danas se rijetko događaju krađe u autobusima i tramvajima, a džepari su se više "okrenuli" opuštenim posjetiteljima trgovačkih centara. Torbica ostavljena u kolicima, ruksak na leđima ili novčanik koji viri iz nečijeg džepa lak su plijen džepara u gužvi trgovačkih centara.


Sandra Lacić
JEDAN ODABIRE ŽRTVU, A DRUGI PREUZIMA PLIJEN
Džepari često rade u paru - jedan odabire žrtvu i džepari, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući. Pomno odabiru žrtve i koriste bliski kontakt, primjerice naguravanje ili naslanjanje tijelom, a znaju se i "dobronamjerno" upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući joj pozornost. Kradu zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće, ili neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik, koriste nepažnju žrtve, a najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom. Iz policije savjetuju građane da nose sa sobom samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica te da gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, a ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne.

Poklopac torbe koja se otvara neka uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo, a torbicu ne ispuštajte iz vida.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike