Osijek
ZAJEDNIČKI NASTUP ZBORA IKG-A I ZBORA GIMNAZIJE A. G. MATOŠA

Koncert urodio zajedništvom i međusobnim obogaćivanjem kroz pjevanje i druženje
Objavljeno 11. lipnja, 2019.

Glazbene se prakse u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku očituju aktivnošću Mješovitog pjevačkog zbora koji vodi maestra Zrinka Andrić, profesorica glazbene umjetnosti. Mješoviti je pjevački zbor, dakle, nositelj brojnih gimnazijskih događanja, a u njegove daljnje aktivnosti uklopili su se i glazbeni momenti koncerta održanog 7. lipnja u crkvi sv. Križa, u Tvrđi, gdje je održan zajednički koncert dvaju gimnazijskih zborova - Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka i ugošćenog zbora Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova kojim ravna prof. glazbene umjetnosti Tomislav Ljepotić.


Nastup je zamišljen i kao njihov završni koncert gdje bi ih osječka publika imala prilike pobliže upoznati kao one čiji su potencijal i dosezi već odavno na natjecanjima potvrđeni brojnim plaketama, smotrama i svečanostima diljem Hrvatske. Tako je njihov glazbeni program te večeri bio pluralistički presjek različitih glazbenih žanrova kroz skladbe uvježbavane i izvođene tijekom dviju posljednjih natjecateljskih sezona na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu, gdje se svake godine ovi zborovi susreću i bivaju nagrađivani. Bogat zborski program bio je obogaćen i nastupom Ive Kristić na glasoviru, istodobno polaznice GŠ F. Kuhača, gitarskog trija u sastavu: Ana-Althea Šehić, Hrid Bilić i Stjepan Pećar, bivših učenika glazbene škole koji na poticaj rado nastavljaju kulturu sviranja, te učenika u instrumentalnoj pratnji zboru: Sare Vitovski, Marije Brleković i Maje Milas. Koncert je urodio zajedništvom i međusobnim obogaćivanjem kroz pjevanje i druženje, te započetom prijateljskom suradnjom koja će se nastaviti međusobnim posjećivanjima te, kako su se izrazili ravnatelji ovih škola, imaju tendenciju postati tradicijom.

Intelektualno-duhovna nota koja je okosnica obrazovanja u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku snažno je obogaćena i ovakvim zajedničkim glazbenim aktivnostima koje itekako pridonose kalokagatiji, ukupnom odgojnom idealu kojem gimnazija teži. Ako se može suditi prema entuzijazmu koji zavlada oko pripreme glazbenih svečanosti, krilatica gimnazije semper magis itekako je opet snažno protkala sve aktere. A. Vrekalić


Narcisa Vekić
Krilatica Isusovačke klasične gimnazije semper magis itekako je snažno protkala sve aktere izvrsnog koncerta
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Na utvrdi Kolođvar oživio
duh srednjega vijeka

2

“KEMIJA U KUHINJI U DOBA STROSSMAYERA”

Povratak u 19. stoljeće na PTF-u

3

NOVI KOMUNALNI RED

Dimnjaci se mogu stavljati na pročelja, oprano rublje ne!?

oglas