Osijek
KINESKA POSLOVNA DELEGACIJA U POSJETU ZRAČNOJ LUCI

Kineze zanima mogućnost
gradnje logističkog centra
Objavljeno 10. lipnja, 2019.

Nakon prvog posjeta Osječko-baranjskoj županiji, sredinom travnja, izaslanstvo kineskih investitora i Kinesko-jugoistočnoeuropske asocijacije (CSEBA) jučer je ponovo ugostio župan Ivan Anušić. No ovaj je put delegacija bila znatno brojnija, što je sugeriralo da su se u međuvremenu dogodili određeni pomaci. I ovaj je put zanimanje potencijalnih investitora iz Kine bilo usmjereno na potencijale zračne i riječne luke Osijek.

Direktor Zračne luke Osijek, Davor Forgić, u aerodromskim je prostorima održao kraću prezentaciju, kojom prigodom je istaknut dobar geografski položaj Osijeka i njegova aerodroma, prometna povezanost i blizina cestovnih i željezničkih koridora te blizina nekoliko državnih granica. Također, govorio je o tehničkim podatcima i potencijalima same luke.

- Imamo uzletno-sletnu stazu dugu 2,5 kilometara i 45 metara široku te na našu pistu mogu slijetati i s nje polijetati i najveći avioni. Uz to, u prostorni je plan ucrtan prijedlog za produženje piste od 700 metara. Također, postoje mogućnosti za širenje u fizičkom smislu radi pratećih aktivnosti vezanih uz proširivanje gospodarske djelatnosti, primjerice, uz gradnju logističkog centra - naglasio je Fogić.

Naime, jasno je da je potencijalnim investitorima zanimljivo ulaganje upravo u tom smjeru.

- Njih zračna luka zanima i u putničkom i u cargo prometu. Ali pod cargom se ne misli samo na dovoz i odvoz robe avionima, tu je i cijeli logistički centar. Uz njega se pak obično vežu i prateći centri, poput onih za servisiranje aviona, centara za obuku pilota, skladišni kapaciteti, pa i širenje turističke ponude. Zračna luka Osijek na idealnom je geostrateškom položaju i zbog toga su je ovi investitori i prepoznali - naglasio je župan Anušić.

I ovaj je put kinesku delegaciju predvodila poduzetnica Jiang Yu, koja je i u izjavi za medije potvrdila da zanimanje postoji.

- Definitivno smo zainteresirani i mislimo da je ovo izvrsna lokacija te da možemo pristupiti razradi elemenata za nastavak suradnje. Osijek je odlično mjesto i lokacija za logistički centar. Posebice nam je zanimljivo što nam je na raspolaganju i riječna i zračna luka. Iznimno smo zadovoljni brzom reakcijom lokalnih i državnih vlasti. Razgovarat ćemo o mogućim oblicima suradnje, nadamo se da ćemo postići dogovor i da ćemo na kraju ojačati naša gospodarstva - rekla je Yu.

Pregovori se, u svakom slučaju, sada sele na višu fazu - na razinu resornih ministarstava, odnosno Vlade RH.

- Mi smo s razine Županije obavili razgovore i postoji suglasnost državnih tijela da se ovaj projekt nastavi. Sada se dogovaraju koraci koji će prijeći na razinu ministarstava jer se radi o pitanju koncesija, koje raspisuje Vlada, a ne županije - podsjetio je župan Anušić.

Dario Kuštro
Mario Rendulić

predsjednik Predsjedništva CSEBA-e

Mislimo da Zračnoj luci Osijek možemo udahnuti novi život, posebno u segmentu teretnog prometa, i to je ono u čemu kineski investitori vide svoj interes.
GOLEMI POTENCIJAL
Za župana Ivana Anušića nema dileme, on smatra kako je Zračna luka Osijek jedan od najjačih gospodarskih potencijala. “No definitivno je kako ti potencijali do sada nisu stavljeni u potpunu službu onoga što bi trebali biti. Ulazimo u završnu fazu, ono što trebamo ovdje su investitori s konkretnim investicijama, ali i s jasnim planom kako tu investiciju proširiti u svim područjima, posebno gospodarskim”, jasan je župan Anušić.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije