Regija
OD NOVE ŠKOLSKE GODINE NOVI OBRAZOVNI SMJER

Mehaničar poljoprivredne mehanizacije
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
PITOMAČA

Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača u svim svojim smjerovima obrazovanja radi golem posao i znatno olakšava svojim učenicima školovanje. No na tom nisu stali, već je od nove školske godine 2019./2020. pripremljen novi smjer obrazovanja. Tako će se uz dosadašnje smjerove, upravnog referenta, agroturističkog tehničara, prodavača, kuhara, konobara i poljoprivrednog gospodarstvenika, u Pitomači moći upisati i smjer mehaničar poljoprivredne mehanizacije. Učenici, njih deset, koliko je maksimalan broj za upis u tome smjeru, imat će priliku učiti u modernim praktikumima, u kojima će uz konkretne poljoprivredne strojeve i opremu na raspolaganju imati i 3D simulatore.

– Na našem području znatno je veća potražnja za mehaničarima poljoprivrednih strojeva nego za automehaničarima, što je i logično jer smo poljoprivredni kraj. Riječ je o skupim vozilima i opremi, koji se koriste u obradi zemlje, pa smo zato odlučili učenike školovati za ovo zanimanje. Uz nastavu u školi, koja uključuje i modernu radionicu, praktikum te poljoprivrednu mehanizaciju, traktore i kombajn, učenici će iskusiti i stvarni život praksom kod naših poslovnih partnera, obrtnika – kaže ravnatelj pitomačke srednje škole Josip Ivoš izražavajući sigurnost da će nakon trogodišnjeg obrazovanja mladi brzo naći svoje mjesto na tržištu rada. Škola je posljednjih godina potpuno modernizirala svoj praktikum za automehaničare, a koji su prešli dalek put od učenja o motorima s unutarnjim izgaranjem sa skica do izrade vlastitog automobila na solarni pogon. Učenik Luka Bedeković kaže da ga zanima "šarafanje", zavarivanje, mijenjanje ulja...

– Imamo dva traktora, pa mi je uvijek radno, a izrada solarnog automobila doista je zanimljiva. Gotovo sve sami smo izradili, baš smo montirali sjedalo za jednu osobu, profesor nam je pokazao kako se zavaruje i sad su na redu prednje gume – priča Luka. Ivan Keserica, inženjer elektrotehnike, koji učenicima predaje struku vezanu uz automehaniku, ističe da je nastava kombinacija učenja i rada te da je ponosan što njegovi učenici pokazuju inicijativu, daju ideje i smišljaju projekte.

- Solarni automobil jedan je od njih i u cijelosti je rad ruku učenika - zaključio je Keserica.
V.G.

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike