Novosti
PREDSTAVLJEN PROJEKT MUP-A “LILY”

Prekinuti šutnju i boriti se protiv nasilja nad ženama
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
U pokaznoj vježbi s Interventnom policijom sudjelovale su i djelatnice tvrtke Borovo

U kompleksu tvrtke Borovo u ponedjeljak je premijerno predstavljen projekt "Lily" Ravnateljstva policije, Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, usmjeren na senzibiliziranje javnosti o značenju prevencije nasilja nad ženama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako MUP godinama sustavno ulaže u prevenciju protiv raznih oblika nasilja, uključujući i nasilje nad ženama. "Važno je raditi na procesuiranju počinitelja i pružanju adekvatne i pravovremene pomoći svim žrtvama nasilja, ali iznad svega je prevencija. Odlučni smo u suočavanju s ovim problemom, ne želimo i nećemo ga izbjegavati. Želimo da problem nasilja u obitelji i nasilja nad ženama iziđe iz četiri zida, gdje se obično i događa", rekao je Božinović, naglasivši kako uspjeh jamči samo sveobuhvatan pristup problemu nasilja nad ženama, jer se ne može policija, koja dolazi na kraju u represivnom lancu, sama s njime nositi.

Govoreći o evidentiranim djelima, naveo je kako su, kada se govori o prekršajima, brojke iz godine u godinu manje. "Prošle smo godine imali nešto više od deset tisuća prijavljenih prekršaja, no bitno je da se podiže broj kaznenih prijava. U prva četiri mjeseca ove godine podignuto ih je 298, a u istom razdoblju prošle godine 187", rekao je i poručio kako je na institucijama pravosuđa da pristupe procesuiranju sukladno zakonu.

Predstavljanje projekta objedinilo je više programa i sudionici su poslali jasnu poruku kako je nužno prekinuti šutnju te potaknuti žrtve i svjedoke na prijavu nasilja. Pripadnici interventne policije izveli su pokaznu tematsku vježbu pod nazivom "Reagiraj", dok su im se u zajedničkoj vježbi tehnika samoobrane pridružile djelatnice tvrtke Borovo. Glazbenik Marin Ivanović Stoka premijerno je izveo pjesmu "Lily", kojom, kako je rekao, želi poručiti društvu u cjelini da prekine šutnju i prijavi nasilje.

Jelena Veljača je u ime Inicijative #spasi.me zahvalila MUP-u na ostvarenoj suradnji. "Rukovodeći ljudi MUP-a vjeruju kako se nasilje može iskorijeniti i da obiteljsko nasilje nije obiteljska, nego državna stvar od ključne važnosti za zdravlje društva. Svi koji rade na projektu ‘Lily‘ svjesni su kako brojka prijavljenih slučajeva nije realna, nego ih ima puno više", izjavila je, uz poruku kako obiteljsko nasilje ne može biti prekršajno, nego kazneno gonjeno te kako i ostale strukture vlasti trebaju slijediti primjer MUP-a.

Naziv projekta simbolično asocira na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, koja je usmrćena 22. rujna 1999. godine, u krvavom pohodu muškarca koji je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu - Lily Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, a teško je ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

Hrvatski sabor je 2004. godine proglasio 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.

Dragana Korpoš
NOVE STARTASICE
U okviru projekta “Lily”, tvrtka Borovo, koja obilježava 88. rođendan, dizajnirala je i proizvela u suradnji s “La Donnom” iz Vukovara poseban model Startas tenisica, izrađenih u svrhu promicanja javne svijesti o značenju života bez nasilja te rodne jednakosti i ravnopravnosti. Gordana Odor, predsjednica uprave Borova, rekla je kako će dio prihoda od prodaje tih tenisica biti preusmjeren u humanitarne svrhe.

“Zapošljavamo 640 radnika među kojima je 75 posto žena i drago nam je što smo dio ovog važnog projekta MUP-a”, rekla je Odor. Djelatnice koje su sudjelovale u pokaznoj vježbi izrazile su ponos zbog sudjelovanja u projektu, uz poruku kako žene trebaju znati da ne moraju trpjeti nasilje, nego o tome trebaju progovoriti, prijaviti nasilnike i potražiti pomoć.