Novosti
ZAŠTITA OD VRUĆINE

Rast temperature utječe na zdravlje milijuna ljudi
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Hrvatski zavod za hitnu medicinu u ponedjeljak je objavio smjernice za zaštitu od vrućine.

"U posljednjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Svijet već sada osjeća štetne učinke koji će se vjerojatno i povećati zbog toplinskih valova, a u Europi je već zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama", naglašava HZHM.

HZHM u preporukama za javnost ističe da se treba kloniti vrućine, izbjegavati boravak na otvorenom od 10 do 17 sati i skloniti se u najhladniju prostoriju stana ili kuće. Sobnu temperaturu idealno je držati ispod 32 °C danju, stavljanjem zastora, zatvaranjem prozora te paljenjem uređaja za rashlađivanje i vješanjem mokrih ručnika te ispod 24 stupnja noću, kada se mogu otvoriti prozori kako bi se rashladio dom. Ako se dom ne može održati hladnim, treba provesti 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru, primjerice u hlađenoj javnoj zgradi. Treba izbjegavati naporan fizički rad, redovito koristiti kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja te djecu i životinje nikako ne ostavljati u parkiranom vozilu bez nadzora, pa ni u hladu. Preporuča se redovito konzumiranje tekućine, čak i ako se ne osjeća žeđ, kao i izbjegavanje alkohola te napitka s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke, i to lako probavljivu hranu te izbjegavati masnu i jako začinjenu hranu. Također treba nositi prozračnu i svijetlu odjeću, laganu obuću, šešir i sunčane naočale i preporuča se tuširanje u mlakoj vodi ili zamatanje u hladne mokre ručnike. HZHM preporuča i posjet obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami jer bi osjetljive osobe mogle zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

Ovaj tjedan bit će, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, najtopliji u dosadašnjem dijelu godine, a u većini krajeva vjerojatno i najtopliji u ovogodišnjem lipnju. H