Novosti
SRAMOTA NA BRAČU

Mlade sezonce iz Slavonije napali pijani torcidaši
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Vatrogasac koji je pokušao obraniti sezonske radnike završio je u bolnici slomljenog nosa

Zbog kaznenog djela nanošenja teških ozljeda 26-godišnjem vatrogascu u Supetru na Braču 22-godišnjem mladiću koji je sudjelovao u napadu na sezonske radnike u ponedjeljak je izrečena mjera opreza prema kojoj se vatrogascu ne smije približavati na 150 metara niti kontaktirati s njim, doznaje se u državnom odvjetništvu.

S obzirom na to da 22-godišnjak do sada nije bio kažnjavan niti se vodi u krimevidenciji, za njega nije zatražen zatvor, nego mu je određena mjera opreza. U vrijeme napada bio je pod utjecajem alkohola jer mu je izmjereno 1,2 promila, na ispitivanju nije negirao napad, samo je rekao da se ničega ne sjeća. Osim tog 22-godišnjaka, policija je uhitila i 19-godišnjaka koji je nakon ispitivanja u policijskoj postaji pušten uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Incident se zbio u nedjelju popodne nakon nogometnog turnira Torcida kup u Supetru, kada je nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i djevojku iz Varaždina, koje je od razularene mase štitio vatrogasac (26) zadobivši u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti te je hospitaliziran u splitskoj bolnici. Povod za napad bila je nacionalna nesnošljivost jer je netko iz skupine napadača tražio: "Gdje su Srbi?" Incident su osudili brački vatrogasci, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ali i premijer i predsjednica RH.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković je oštro osudila napad te je povukla odluku o donaciji Torcida Kupu jer su napadači bili sudionici ili posjetitelji tog natjecanja. Također će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje tog kupa. "Oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem gradu, gdje su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome jednostavno je neprihvatljiv, a pogotovo da se ovakvo što dogodi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili govori nekim drugim jezikom", istaknula je Marković na svojoj facebook stranici. Poručila je kako je Supetar oduvijek bio i bit će tolerantan i otvoren grad za sve koji ga žele posjetiti i u njemu raditi i živjeti. Tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra, iako ostaje gorak trag jer se napad dogodio u tom gradu.

O gradonačelnici Supetra puno se govorilo i prošle godine, kada je odbila dati donaciju Bleiburškom vodu. Krajem studenoga po društvenim mrežama širio se njezin odgovor: “Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije”.

Vuk Tešija/Hina
Gradonačelnica Supetra je oštro osudila napad te povukla odluku o donaciji Torcida Kupu
Vatrogasac se vodio humanim načelima
Napad su u ponedjeljak osudili i vatrogasci DVS-a Supetar, čijem je članu Tomi Domančiću u napadu slomljen nos. “Poštujući vatrogasna, kršćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima, Tomo se suprotstavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli cipelariti trojicu sezonaca iz Slavonije i djevojku iz Varaždina i na kraju završio u splitskom KBC-u s višestrukom frakturom nosne kosti”, objavili su na svom facebook profilu vatrogasci. Vatrogasci očekuju od Torcide da se o incidentu jasno i promptno očituje.