Kultura
USPJEŠNA PREMIJERA U GK-U “JOZA IVAKIĆ”

“Ljubaf” drugi put pred vinkovačkom publikom
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Goran Ribarić uvjeren je da vinkovačko kazalište ima još jednu, novu uspješnicu i bila mu je čast postaviti ovaj tekst

Pred prepunim gledalištem vinkovačkog GK "Joza Ivakić" premijerno je izvedena komedija s elementima tragedije "Ljubaf" suvremenog američkog dramatičara Murraaya Schisgalla u režiji mladog zagrebačkog redatelja Gorana Ribarića. Predstava je rađena u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha, gdje će biti premijerno izvedena u srijedu, 12. lipnja.

- Goran Ribarić u naše je kazalište stigao na preporuku Gorana Grgića, kojemu ovim putem zahvaljujemo na preporuci. U ovom djelu, koje je na hrvatski prevela dr. Sonja Bašić, govori se o trima osobama koje očajnički žele doživjeti ljubav i o njihovim načinima na koje dolaze do toga. Matea Marušić u predstavi glumi Ellen Manville, Dorian Paulić tumači lik Harryja Berlina (u izvedbama za Pečuh ulogu tumači Dejan Fajfer), a Vladimir Andrić Milta Manvillea. Tijekom cijele izvedbe iskren smijeh publike najbolji je pokazatelj da ih očekuju brojne izvedbe i brojna gostovanja. Za sve koji su propustili prvu izvedbu najavljuje se repriza za Dan grada, 19. srpnja - kaže Mirela Čikvari, voditeljica marketinga GK "Joza Ivakić", dodajući kako vinkovačku kazališnu publiku do kraja sezone prije ljetne stanke očekuje još jedna premijera "Pismo ocu", autorski projekt Doriana Paulića, te dvije odlične, gostujuće komedije - "Iza ograde" GK Požega i "Seksi rublje" Kazališta Virovitica.

- Uloga Ellen potpuna je suprotnost mom senzibilitetu, ali i svemu što sam igrala do sada i u kazalištu i na Akademiji, no stoga je bilo izazovnije utjeloviti tu snažnu i uspješnu intelektualku duboko nesretnu i nezadovoljnu svojim životom. Ponekad ironijsko poimanje sreće, pitanje ljubavi i uspjeha provlači se kroz čitav komad donoseći pomalo začudne sudbine ovih triju likova na tragično komičan način. Upravo zbog tih danas vrlo prepoznatljivih i aktualnih tema - važnosti dominacije ili emotivne inteligencije u muško-ženskim odnosima, smatram da se uvelike mlađa, ali i starija publika prepoznala te time dobro nasmijala. Također, pravo osvježenje bilo je raditi s mladim, no vrlo posvećenim redateljem Goranom Ribarićem - kaže nositeljica ženske uloge Matea Marušić.

- ‘Ljubaf‘ je komedija s elementima tragedije, samo onoliko koliko ljubav i brak mogu biti tragični. Koliko naši likovi zaslužuju ljubav ili ljubaf prosudit će publika. Bila mi je iznimna čast postaviti tekst Schisgalla u prekrasnom vinkovačkom kazalištu, kao što je bilo iznimno iskustvo surađivati s cijelim autorskim timom i općenito sa svim djelatnicima kazališta. Gdje god predstava gostovala, sve toplo pozivam jer neće požaliti. Uvjeren sam da vinkovačko kazalište ima još jednu, novu uspješnicu - kaže redatelj Ribarić.

"Ljubaf" je u Vinkovcima premijerno izvedena 17. prosinca 1970. u režiji Himze Nuhanovića, a igrali su Ljiljana Marković, Duško Gojić i Nedjeljko Kovačević. Podnaslovljena je kao "Seksualno-odgojna komedija u dva dobra čina". Scenograf je bio Joza Mataković.

Miroslav Flego
Otkrivali skrivene poruke i znakove
- Bio je doista veliki izazov raditi ovu predstavu. Pisac je pred nas stavio priču punu ludih obrata i vrlo čudnih likova. Njegovo poimanje ljubavi i svih ‘nuspojava’ koje s njom dolaze puno je sarkazma i ironije koju nam u početku nije bilo lako iščitati, ali svakom probom smo otkrivali autorove skrivene poruke i znakove. Ribariću je ovo bila prva profesionalna režija i doista je napravio odličan posao. Matea, Dejan i Dorian izvrsno su utjelovili svoje likove i ovoj predstavi dali krila svojom mladenačkom energijom i glumačkom talentom - kaže Vladimir Andrić.
Matea Marušić

glavna glumica

Iako je uloga Ellen potpuna suprotnost mom senzibilitetu, ali i svemu što sam igrala, bilo je izazovno utjeloviti tu snažnu i uspješnu intelektualku duboko nesretnu i nezadovoljnu svojim životom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike