Regija
REKORDNI GATOR FEST

Uživali u Baranji, vrhunskom
vinu i gostoljubivosti
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Ocijenjeno je 106 uzoraka vina, održan Wine & Walk i ludi provod u Katoličkom surduku
ZMAJEVAC - Tijekom vikenda održan je 6. Gator fest, jedna od slavonsko-baranjskih manifestacija zbog kojih su nekoliko dana bili popunjeni smještajni kapaciteta u ovom dijelu Hrvatske.Sve je počelo dodjelom priznanja i diploma vinarima koji su se odazvali na međunarodno ocjenjivanje.

- Ovo je do sada rekordan odziv vinara iz triju država i 12 vinogorja, koji su predali 106 uzoraka - kaže Gabrijela Gerštmajer iz udruge Surduk, koja je, zajedno s Općinom Kneževi Vinogradi i TZ-om Baranje, organizirala Gator fest. Naglašava kako je vina ocjenjivala 15-člana komisija, na čelu s Ivanom Alpezom. Subota je bila rezervirana za Wine & Walk te uživanje u vrhunskim kapljicama i bogatoj gastroponudi u zmajevačkom Katoličkom surduku. Na Wine & Walku sudjelovalo je 230 ‘‘walkera‘‘.

- Svaki od njih morao je prohodati približno 12 kilometara dugu stazu koja vodi kroz Baranjsku planinu. Na putu ih je čekalo 12 postaja sa štandovima baranjskih vinara i baranjskim ‘‘snackovima‘‘ - pojašnjava Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje. Preplanuli od sunca, ‘‘walkeri‘‘ su kućama otišli prepuni dojmova.

- Ovo je fantastično. Zabilježite nas za iduću godinu - povikala je jedna zagrebačka ekipa. Oduševljeni su, kažu, baranjskom prirodom, vrhunskim vinima i gostoljubivošću domaćina. Rodila se i ideja o organiziranju zimskog Wine & Walka, pa je lako moguće da se netko od subotnjih sudionika put Baranje zaputi već iduće zime. Dakako, ako ideja bude realizirana. Većina "walkera" nakon ugodnih je napora hladovinu potražila u zmajevačkom Katoličkom surduku, gdje su ih dočekali ostali posjetitelji. Otvorena su bila vrata vinskih podruma i gatora, vinari su imali pune ruke posla, nadaleko se širio miris langošica, graha i brojnih delicija. Za zabavu je zadužen bio Džuboks bend, nakon kojih je pozornicu zauzela Natali Dizdar.

Ivica Getto
230

osoba iz Hrvatske i inozemstva sudjelovalo je na Wine & Walku, održanom u sklopu Gator festa
Knez iz Iloka, kneginja iz Subotice
Po pet “zlata” dobila su Vina Belje i Vinarija Josić, četiri Vina Kalazić, Dibonis Winery (Subotica) i Vinarija Pinkert, tri Podrumi Kolar i Svijetli dvori... Najbolje ocjenjeno predikatno vino - izborna berba graševine iz 2015., proizvedeno je u Svijetlim dvorima. Prvi su put izabrani su knez i kneginja vina. Titulu kneza zaslužio je traminac iz 2009. (Vina Papak, Ilok), a kneginjom je proglašeno vino 1697 iz 2009. (Dibonis Winery). Diplome su, u starom beljskom podrumu, uručili župan Ivan Anušić i načelnik općine Vedran Kramarić. Priznanje je dobio i najstariji baranjski vinar, Mihaly Gerštmajer.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike