Osijek
TRADICIONALNA ZMAJADA

Zmajevi svih boja zašarenili oblake i livade
Objavljeno 9. lipnja, 2019.
Najveći je broj učenika dovela OŠ Josipovac, koja je osvojila nagradu za masovnost

Gotovo 2000 djece iz svih osječkih osnovnih škola, ali i gosti iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci i osnovne škole iz Tavankuta u Vojvodini, kao i brojni mališani koji su stigli u pratnji svojih roditelja, zašarenili su jučer svojim zmajevima livade i nebo iznad Sportskog aerodroma Osijek Čepin na već 48. osječkoj Zmajadi službenog naziva "Zmajevi nad gradom".

Organizator je ovog događanja i ove godine bila Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka, točnije Aeroklub Osijek, a vrijeme je idealno poslužilo svim ljubiteljima zmajarenja, jer je sunčano vrijeme pratilo i dosta vjetra, pa se zmaj jučer tijekom prijepodnevnih sati lagano podizao i održavao na visini.

- Ovo je tradicionalna osječka Zmajada namijenjena iskazivanju kreativnosti u okviru tehničke kulture svih osječkih učenika od petog do osmog razreda osnovnih škola. U okviru Zmajade organizirana su četiri natjecanja, a prvo je ono u masovnosti. Ove je godine najveći broj učenika dovela Osnovna škola Josipovac, i to čak oko 30 posto svih svoji učenika viših razreda. Preostale kategorije natjecanja su još visina leta zmaja, kreativnost izrađenih zmajeva i natjecanje s klizačima. Nagradu za visinu leta dobivaju i učenik i mentor, a za ostale dvije kategorije samo učenik. U neslužbenom dijelu mogu sudjelovati i učenici izvan područja Osijeka koji dobivaju diplome za prva tri mjesta. Inače, zmajevi koji sudjeluju u natjecanju moraju biti ručno izrađeni i ne smiju biti kupljeni. I ove godine tu su i popratne aktivnosti, odnosno izložba Motokluba Osijek, zatim Radiokluba Osijek, Društva za podvodne aktivnosti i Centra tehničke kulture, a svoje je programe za najmlađe osmislila i policija te Gradsko društvo Crvenog križa - komentirala je Terezija Blekić, tajnica Povjerenstva Zmajade.

Nefreteta Z. Eberhard
Pobjednici 48. Zmajade u četiri kategorije
Nagradu za najmasovniji dolazak uz OŠ Josipovac dobile su OŠ Ivana Filipovića i OŠ “Tin Ujević”. Prvo je mjesto u natjecanju visine leta zmaja osvojio učenik Marko Čičak, s mentoricom Sanjom Erkapić iz OŠ Franje Krežme. Drugo je mjesto pripalo učeniku Filipu Slanovicu, a treće Andrei Takoš. Najkreativnijeg je zmaja imala Lea Brljačić iz Višnjevca, druga je Karla Lea Kapša, a treće mjesto podijelile su Ana Gal i Bela Balaš. Posebna je pohvala pripala Hani Višinger, Ani Jukić i trojicu Tara Dizdarević, Petra Poljak i Luna Krivić. U natjecanju klizača prvi je Patrik Šimašek iz OŠ “Retfala”, a slijede ga Ana Šefer i Lana Maić, obje iz OŠ “Grigor Vitez”.
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike