Svijet
UPOZORENJE MINISTARA FINANCIJA G20

Trgovinski rat ugrožava svjetski gospodarski rast
Objavljeno 10. lipnja, 2019.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka država članica G20 završili su u nedjelju dvodnevni sastanak izjavom kojom predviđaju skroman rast i upozoravaju da ga ugrožava trgovinski rat između dviju vodećih ekonomija, prenose novinske agencije iz japanskoga grada Fukuoke.


Sastanak ministara financija 20 najbogatijih država održan je u vrijeme eskalacije trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država u jugozapadnom japanskom gradu Fukuoki i uoči summita G20 u Osaki. U zajedničkoj izjavi ministri nisu izrijekom naveli da je potrebno okončati kinesko-američki trgovinski rat, ali su, kako prenosi agencija France presse, nakon napetih pregovora, koji su trajali tridesetak sati, uspjeli ubaciti upozorenje o "opasnosti" od trgovinskih napetosti. Očekuje se da će se čelnici tih dviju zemalja, Donald Trump i Xi Jinping, susresti u lipnju na summitu G20 u Osaki. Američki ministar financija Steven Mnuchin u subotu je novinarima u Fukuoki rekao da Peking i Washington ne planiraju održati trgovinske pregovore prije susreta dvaju predsjednika, javlja agencija dpa.


U završnoj izjavi ministri očekuju da će se rast svjetskog gospodarstva umjereno ubrzati kasnije ove godine i u 2020. godini.


"No rast je i dalje prespor i postoje rizici da će se preokrenuti", objavili su ministri G20 u zajedničkoj izjavi.
Dogovorili su se i o poboljšanju međunarodnih poreznih zakona kako bi se zatvorile pravne rupe kojima se globalni tehnološki divovi poput Facebooka koriste da bi smanjili svoja porezna davanja. Facebook, Google, Amazon i druge velike tehnološke kompanije kritizirane su jer plaćaju manje poreza na dobit tako što se registriraju u državama s nižim stopama, neovisnima o lokaciji potrošača, što mnogi smatraju nepravednim, prenosi Reuters. Ministri su stoga u zajedničkoj izjavi obećali suradnju za "globalno pravedan, održiv i moderan međunarodni porezni sustav". Nova pravila za visokotehnološke tvrtke predviđaju veća porezna davanja, ali će i otežati državama poput Irske da privlače strane investicije obećanjima o iznimno niskim poreznim stopama za korporacije, piše Reuters. Europska komisija procjenjuje da digitalne tvrtke prosječno plaćaju 9 posto poreza, a tradicionalne tvrtke daju više od 20 posto. Hina
Dogovoreno je i poboljšanje poreznih zakona kako bi se discipliniralo tehnološke divove
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike