Svijet
SUDAN U BORBI PROTIV REPRESIJE

Građanskim neposluhom oporba traži civilnu vladu
Objavljeno 9. lipnja, 2019.
Četiri su osobe ubijene, a desetci pristaša sudanske oporbe uhićeni su u nedjelju, prvog dana nacionalnog pokreta "građanskog neposluha" koji organiziraju oporbene skupine tražeći civilnu vladu nakon što je svrgnut predsjednik Omar al-Bašir, a zemljom upravlja vojno vijeće. Dvije od četiri osobe ubijene su metcima u Khartumu i susjednom gradu Omdurmanu, a dvije su osobe pretučene i izbodene te su umrle u bolnici u Omdurmanu, objavili su medicinski izvori. One su žrtve "prijelaznog vojnog vijeća" i njegovih "milicija", objavio je liječnički odbor, a prenosi France presse. Ukupno je od početka represije, 3. lipnja, ubijeno 118 osoba, navodi liječnički odbor. Oporbene skupine počele su opći štrajk nakon što su dvojica njihovih vođa uhićena i nekoliko sati nakon sastanka s etiopskim premijerom Abiyom Ahmedom, kažu iz Snaga za slobodu i promjene (FFC), krovne oporbene skupine. Etiopski premijer posjetio je Sudan kako bi pokušao umiriti krizu. Razgovarao je s tranzicijskim vojnim vijećem i članovima FFC-a nakon što su snage sigurnosti protekloga tjedna ubile desetke mirnih prosvjednika. Nedugo nakon razgovora snage sigurnosti uhitile su Ismaila Jallaba, glavnog tajnika Sudanskog pokreta za oslobođenje naroda - Sjever, te njihova glasnogovornika Mubaraka Ardola, koji je sudjelovao u razgovorima.


Snage sigurnosti uhitile su u nedjelju djelatnike aerodroma i sudanske središnje banke, kazalo je za dpa nekoliko njihovih kolega. Sudanska državna televizija je u nedjelju objavila da je smijenjen Mohamed Abdallah, glavni zapovjednik snaga RSF, za koje svjedoci tvrde da su sudjelovale u napadu na prosvjednike prošlog tjedna. U tom napadu je, prema podatcima oporbenih liječnika, umrlo 117 ljudi, no vlada taj broj procjenjuje na 61.
Omar al-Bašir svrgnut je i uhićen u travnju nakon višemjesečnih prosvjeda zbog teške gospodarske situacije u zemlji, te je vlast preuzelo vojno vijeće, koje je obećalo upravljati zemljom u tranzicijskom razdoblju i pripremiti je za civilnu upravu. No prosvjedi su nastavljeni jer mladi inzistiraju na civilnoj vlasti i optužuju vojsku da je dio starog diktatorskog režima. H
Najčitanije iz rubrike