Sport
NEOSVOJIVI GRADSKI VRT

Pobjeda na krilima Perišića, Modrića i krcatog stadona
Objavljeno 8. lipnja, 2019.

Vezani članci

OSIJEK U CRVENO-BIJELOM

Gradskim vrtom odjekivalo Ne dirajte mi ravnicu

Osječki Gradski vrt ostao je neosvojiva tvrđava kada u njemu igra Hrvatska. Treći put su u njemu oružje položili Velšani, ali put do pobjede nije bio nimalo lak. Tvrd orah bili su gosti, vremenski uvjeti nisu bili laki, ali opet je pucački raspoložen bio Ivan Perišić koji u Osijeku ne zna prestati zabijati za reprezentaciju. Hrvatska je igrala na mahove. Povremeno se činilo kako gosti ne mogu parirati, a povremeno je djelovala pomalo dezorijentirano. No, na koncu je naša selekcija uzela ono što joj trebalo. Druga pobjeda u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2020. omogućit će nam miran život do jeseni kada će početi presudne bitke za odlazak na europsku smotru.

Velšani pogodili vlastitu mrežu

U prvoj polovici prvog poluvremena Hrvatska je imala apsolutnu kontrolu događaja na terenu. Napadali smo uglavnom po lijevoj strani gdje je Perišić zadavao dosta muke svom čuvaru Robertsu, pa je otud stigla i prva prijetnja za vrata gostiju. U devetoj minuti Kovačić je proigrao Perišića koji je uspio pronaći prostor za udarac sa 15-ak metara koji je završio preko grede. Velšani su u tom razdoblju igrali na kartu iznenađenja i umalo im je to upalilo minuti nakon Perišićeve prijetnje. Bale je brzo i dugačko bacio jedan aut, naš posljednji red nije bio spreman na tako nešto, pa se u čistoj situaciji našao Wilson, no srećom po Hrvatsku, pucao je sa 15 metara mlako, pa Livaković nije imao otkloniti tu prijetnju. Nedugo nakon toga vidjeli smo i jednu akciju naše reprezentacije po desnoj strani. Jedvaj je ubacio neugodnu prizemnu loptu koju je Roberts ispred vrata skrenuo u korner. Iz njega nije stigao ubačaj već kombinacija u kojoj je Modrić pronašao Perišića, a on je sa 15-ak metara lansirao loptu preko vrata. Taj početni pritisak Hrvatska je konkretizirala u 17. minuti. Modrić je sjajnom loptom „izbacio“ Perišića koji je ušao duboko u kazneni prostor po lijevoj srani, pokušao povratnom loptom pronaći Kramarića, ali je posao umjesto našeg centarfora odradio velški stoper J. Lawrence koji je u želji da presječe to dodavanje loptu poslao u vlastitu mrežu – 1:0. Nakon vodstva naša je selekcija skinula nogu s gasa što nije bilo čudno obzirom na teške vremenske uvjete koji su vladali u Gradskom vrtu. Zato se u sljedećih 20 minuta nije događalo ništa, a onda je, u 37. minuti, opet bljesnuo Modrić. Ovaj put je poslao odličnu loptu za Kramarića, on je „izvagao“ Mephama, stvorio si poziciju za udarac, ali je sa 14-15 metara prebacio okvir vrata. U završnici prvog poluvremena zube su pokazali i gosti. Hrvatska kao da se malo ispuhala, pa se u dva-tri navrata otvorila pukotina na desnoj strani naše obrane, gdje je James uspješno bježao Jedvaju, a jedan od tih bijegova je donio i konkretnu opasnost. Dogodilo se to u 42. minuti kada je James ubacio na drugu vratnicu gdje je Wilson spustio loptu za Vaulksa čiji je udarac s desetak metara Livaković uz manje poteškoće ipak uspio zaustaviti.
Napeta završnica
Hrvatska je u drugo poluvrijeme ušla vrlo odlučno i već u prve tri minute dvaput pogodila mrežu Velšana, ali samo je jedan od tih pogodaka priznat. U 47. minuti Modrić je poslužio Brekala čiji je udarac sa 11-12 metara iskosa Hennessy uspio obraniti nogom, lopta se odbila do Kovačića koji je s ruba kaznenog prostora pogodio mrežu, ali je gol poništen zbog Kramarićevog ometanja Hennessya. No, minutu kasnije Hrvatska je ipak udvostručila svoje vodstvo. Isplatio se visoki izlazak u presing jer je Brozović uzeo loptu gostima na 30-ak metara od njihovih vrata, pa je proigrao Modrića koji je uz malo sreće uspio loptu progurati do Perišića koji se doslovce otresao Robertsa i pogodio za – 2:0. Onda je opet došlo vrijeme da vidimo nešto i od Walesa. U centru pozornosti bila je njihova najveća zvijezda Garteh Bale. Prvo je imao priliku iz slobodnog udarca sa 18 metara, ali je prebacio vrata, a nešto kasnije je pobjegao neopreznoj našoj obrani, pa pucao s ruba kaznenog prostora ravno u Livakovića.  U tim trenucima opet je naša reprezentacija malo popustila u tempu i odmah su se počeli pojavljivati problemi koji su eskalirali u 77. minuti kada je Wales uspio smanjiti zaostatak. Imali su gosti i malo sreće u toj akciji, jer Brooks je pucao s ruba kaznenog prostora, Vida zahvatio loptu glavom i promijenio joj smjer dovoljno da prevari Livakovića i završi u mreži – 2:1. Nakon toga gosti su spustili gard i krenuli po izjednačenje pa je bilo „veselo“ pred oba vratara. Ispred gostujućih nije se proslavio Kramarić koji je imao dvije dobre prilike u 82. i 90. Minuti. U prvoj je situaciji slabo pucao, a u drugoj je Hennessy zaustavio njegov pokušaj. S druge strane opet je opasan bio Brooks, ali nije uspio dobro zahvatiti jednu povratnu loptu  „u srcu“ kaznenog prostora, pa je Livaković otklonio tu opasnost, a ubrzo nakon toga naši reprezentativci mogli su proslaviti nova tri boda u kvalifikacijama za Euro 2020. D.Keler

Rezultati by SofaScore

HRVATSKA – WALES 2:1(1:0)


OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano i toplo. Teren odličan. Gledatelja: 17061. Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska) - 6. Strijelci: 1:0 J. Lawrence (17-autogol), 2:0 Perišić (48), 2:1 Brooks (77). Žuti kartoni: Brekalo, Jedvaj, Lovren, Vida, Brozović (Hrvatska), Bale (Wales). Crveni kartoni:
IGRAČ UTAKMICE: IVAN PERIŠIĆ (HRVATSKA)
HRVATSKA: Livaković 7, Jedvaj 6, Lovren 6, Vida 6, Barišić 6, Modrić 7,5, Brozović 6, Kovačić 6,5 (od 76. Badelj -), Brekalo 6,5 (od 67. Pašalić 6), Perišić 7,5 (od 90. Škorić -), Kramarić 5,5.
WALES: Hennessy 6, Roberts 5,5, Mepham 6, J. Lawrence 6, Davies 6, Wilson, Allen, Smith 5,5 (od 65. Brooks 6,5), James 6,5 (od 80. Matondo -), Vaulks 5,5 (od 65. Ampadu 6), Bale 7.

Možda ste propustili...

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

Najčitanije iz rubrike