Sport
IZBORNIK WALESA RYAN GIGGS

Hrvatska je izazov, naš je posao stišati domaće navijače
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Za “plus 30” Velšani su se pripremali u Portugalu, no kažu “tamo je vruće, ali ovdje je pravi pakao”

Izbornika Walesa Ryana Giggsa jučer su na konferenciji za novinare uoči današnjeg ogleda s Hrvatskom u Gradskom vrtu dočekali brojni novinari, koji su ispunili press salon osječkog stadiona. U dobrom raspoloženju Giggs je 15-ak minuta odgovarao na pitanja, a prvo je bilo može li računati na Daniela Jamesa.

Naime, mladom je krilnom veznjaku nedavno preminuo otac, zbog čega je nakratko i napustio pripreme reprezentacije.

- Dobro je, trenirao je dobro, nakon užasne vijesti morali smo biti fleksibilni. Puno smo razgovarali posljednjih dana, uvjerio me je da je spreman igrati, ali vidjet ćemo hoće li krenuti. Nije ništa propustio što se treninga tiče. Fantastičan je igrač, navijači će uživati gledati ga. Sjajno je i za njega i za Manchester United što je postao njihov novi član - rekao je u uvodu Giggs otkrivši i kako će Ben Davies biti na raspolaganju i za dvoboj s Mađarskom tri dana kasnije, a ne samo s Hrvatskom, kao što je prvobitno bilo planirano.

Velika vrućina koja je i jučer vladala u Osijeku, a kakva će biti i u subotu, bila je jedna od udarnih tema, pogotovo što Velšani nisu naviknuli igrati previše u takvim uvjetima.

- Teško se pripremiti, nije bilo takvo vrijeme u Wrexhamu, ali išli smo u Portugal, gdje je slična vrućina, iako ipak ne tako kao ovdje. Pokušali smo napraviti što bolju pripremu, davali smo informacije o hidratizaciji igračima, što već znaju, ali da ih podsjetimo. Ovo je stari stadion, ima veliku povijest i izazov je igrati ovdje. Ali uvijek je izazov kad igrate u gostima. Uz to još igramo i protiv finalista svjetskog prvenstva, momčadi koja ima Modrića, najboljeg igrača svijeta prošle godine. Izazov je, ali mu se radujemo.

Novinari su podsjetili Giggsa i da Hrvatska nikada nije izgubila u Osijeku.

- Hvala. Opet izazov, i za stručni stožer, igrače i kao momčad. To su izazovi koje želite. Znamo taj njihov rekord, i momčad koju imaju. Ali i mi smo dobra reprezentacija, pripremili smo se dobro.

Hrvatsku će danas nositi pune tribine Gradskog vrta, Giggs je svjestan potpore koju će Vatreni imati, a iznio je i jedno svoje "vatreno" iskustvo.

- Pričao sam igračima kada sam prvi put s Manchester Unitedom igrao protiv Galatasaraya u gostima. Dočekalo nas je 5000 navijača na aerodromu s natpisom: Dobro došli u pakao. I to je jedna vrsta izazova. Naravno da će domaćin pokušati gostu što je moguće više otežati. To i mi želimo kad igramo kod kuće, da nas navijači podržavaju. Znamo njihov utjecaj na gostujuću momčad. Ali naš je posao stišati ih, preokrenuti to u pritisak domaćinu. Znamo da je ovo stadion s poviješću, da igramo protiv vrlo dobre reprezentacije, ali spremni smo.

Prije nepunih sedam godina Hrvatska je u Osijeku slavila 2:0 u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Giggs je kratko usporedio što se promijenilo u odnosu prema ovam susretu te najavio što od njega očekuje.

- Od tada je Hrvatska igrala finale SP-a i pokazala svijetu kako ima fantastičnu momčad i pojedince. Ali i mi smo igrali dobro na Euru, pojavili su se mladi igrači koji „guraju” ove starije i imamo borbu za mjesta u momčadi. Kao i u svakoj utakmici, morate biti svjesni suparničke snage. Hrvatska ima dobre pojedince, uz Modrića tu su i Kovačić, Kramarić... puno dobrih igrača i ne možete se fokusirati samo na jednog. Naš je posao zaustaviti ih, ali isto tako im stvoriti probleme s kvalitetom koju mi imamo - rekao je Giggs u najavi subotnjeg susreta u Gradskom vrtu.

Goran Roguljić
Mepham: Ne smijemo olako gubiti loptu
Stoper Velšana Chris Mepham nije igrao puno ovakvih utakmica, protiv Hrvatske će mu biti šesti nastup u dresu reprezentacije, a svjestan je što on i suigrači moraju napraviti za pozitivan ishod.

- Hrvatska ima jako dobre igrače, na koje moramo paziti. Ali istodobno imamo i mi svoje adute. Ne smijemo olako gubiti loptu i biti u situaciji da ih lovimo svih 90 minuta. Važno je da je, kad je imamo, zadržimo i stvorimo prilike.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike