Kultura
GOST KRASZNAHORKAI

"Uvijek za Homerom"
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
ZAGREB - Istaknuti mađarski pisac Laszlo Krasznahorkai, smatran jednim od najvećih književnika današnjice, gostovao je u Zagrebu gdje je u sklopu 18. Festivala europske kratke priče u Kaptol Boutique Cinema predstavio svoju novelu "Uvijek za Homerom", nastalu kao rezultat autorova putovanja Dalmacijom.


Pisac čije je ključno obilježje ukidanje interpunkcijskog znaka točke koju smatra umjetnom granicom između rečenica, Krasznahorkai je dobitnik niza mađarskih i međunarodnih književnih priznanja, među kojima je najvidljivija nagrada Man Booker International, koju je dobio 2015. godine.


Njegova novela "Uvijek za Homerom" najavljena je kao triptih književnosti, slikarstva i glazbe inspiriran mediteranskim pejzažom, crtežima berlinskog slikara Maxa Neumanna i glazbom newyorškog bubnjara Elija Keszlera. Upravo je glazbom i počeo susret s autorom u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema koji je praćen snimkom čitanja Patty Smith odlomka iz priče Laszla Krasznohorkaija.
Knjiga je nastala nakon što je pisac 2016. godine, na poziv svojih hrvatskih izdavača iz Multimedijalnog instituta posjetio Dubrovnik, Korčulu, Mljet i Split. HINA
2015.

dobio najznačajniju nagradu Man Booker International
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike