Novosti
STUDIJ KOJI RUŠI REKORDE POPULARNOSTI

Rektor Guberac: Planiramo
studij logopedije u Osijeku
Objavljeno 6. lipnja, 2019.
U Zagrebu je interes za upisom jedanaest puta veći od predviđenih 50 mjesta

I dok broj hrvatskih studenata iz godine u godinu opada, interes za upisom na studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sve više raste! Sigurno zbog ljubavi prema tom zanimanju, ali i činjenice da se zbog izrazite deficitarnosti logopeda u svim dijelovima Hrvatske na posao nakon diplome ovoga fakulteta - ne čeka. Nedvojbeno hit-studij svake godine žele upisati stotine mladih, a u posljednje dvije godine obaraju se rekordi njegove popularnosti, pa se u ovim trenutcima, dok se piše državna matura, čak jedanaestero maturanata bori za jedno mjesto na logopediji.Jedanaestero na jedno mjesto

Naime, podatci Agencije za znanost i visoko obrazovanje kažu - za sljedeću akademsku godinu logopediju je u ljetnom roku prijavilo više od 1900 kandidata, od čega je 550 odabralo ovaj studij kao prvi izbor, no mjesta je samo za 50 brucoša! Usporedbe radi, za mjesto na sljedećem najpoželjnijem studiju - psihologije (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) bori se petero kandidata, a primjerice za upis na zagrebačku medicinu tri su konkurenta na jedno mjesto.


Studij logopedije može se još uvijek upisati samo u Zagrebu, no i riječko Sveučilište, kako je najavljeno, za dvije godine moglo bi primiti prve brucoše ovog deficitarnog zanimanja - njih 30. No kada bi se pokrenuo još jedan studij logopedije, problema s popunjavanjem kvota sigurno ne bi bilo. Primjerice u Osijeku, gradu koji je nedavno dobio i regionalni Centar za autizam, stručnjaka edukcijsko-rehabilitacijskog profila itekako treba, a kronično ih nedostaje i u cijeloj Slavoniji. Dodajmo da su među prijavljenim kandidatima neki od najboljih osječkih maturanata svake godine.


Pitali smo rektora osječkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Vladu Guberca je li Senat razmatrao pitanje pokretanja studija logopedije u Osijeku - i sigurno na zadovoljstvo mnogih dobili smo potvrdan odgovor. Podsjetimo da je osječko Sveučilište nedavno uslišalo i vapaj tržišta za pokretanjem deficitarnog studija farmacije, koji bi mogao krenuti iduće jeseni.


- Razmatrali smo to pitanje i naš je plan studij logopedije pokrenuti i u Osijeku. Štoviše, studij logopedije smatramo jednim od prioritetnih koje želimo imati na osječkom Sveučilištu - otkrio nam je rektor Guberac.


Međutim, s obzirom na fakultete koji bi u tome sudjelovali, upozorava Guberac, uvijek su problem kadar i opterećenja.


- Teško je na tržištu rada pronaći docente koji odmah mogu biti uključeni u sustav i preuzeti određene module. Stoga ćemo pokušati i kroz pregovore oko programskih ugovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja dobiti razvojna radna mjesta za taj studij - dodaje Guberac. O rokovima je, kaže, prerano govoriti.


- Rokove još ne možemo definirati jer ponajprije to ovisi o pregovorima i dogovoru s resornim ministarstvom, odnosno o mogućnosti da nam pomognu kroz razvojne koeficijente, ali i o raspoloživosti kadra na tržištu rada, i na kraju i na našem Sveučilištu - zaključuje osječki rektor.
Plaća veća od 6000 kuna

Jedno je sigurno - interes je golem, i mladih, ali i poslodavaca. Prema podatcima portala Moja plaća, prosječna netoplaća za logopeda iznosi 6238 kuna. Na Zavodu za zapošljavanje logopede u ovom trenutku traže dječji vrtići, lječilišta, centri za rehabilitaciju, bolnice, i to u većini slučajeva na neodređeno.


Tko će od stotina prijavljenih ove godine biti i primljen, ovisi o rezultatima državne mature, ali i posebnim uvjetima. Naime, 20 posto bodova za upis na logopediju nose ispiti iz obveznih predmeta mature, 30 posto bodova mogu osvojiti polaganjem jednoga od izbornih predmeta - biologije ili psihologije, a jednako toliko nosi i prosjek ocjena. Uz to, preduvjet za upis je i zdravstveni kriterij, pa je potrebno donijeti potvrdu liječnika. Kandidat se isključuje ako ne zadovolji ove preduvjete tijekom intervjua, odnosno nema potvrdu liječnika.
Među deset najpoželjnijih ovogodišnjih studija, svi su redom programi zagrebačkog Sveučilišta - štoviše, na ljestvici od 20 najatraktivnijih tek su dva nezagrebačka studija - i to Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku (17. mjesto) i riječke Medicine (12. mjesto).
Jasenka Pejaković
POŽELJNI I PSIHOLOGIJA, FIZIOTERAPIJA, FARMACIJA...
Prema omjeru broja prijava i prvih izbora logopedija je najpopularniji studij. Na drugom je mjestu zagrebačka psihologija (jednopredmetni) - s 386 prvih izbora na 79 mjesta. Treći, stručni studij fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta prioritetnim je biralo 455 pristupnika mature (95 mjesta). Slijedi rani i predškolski odgoj Učiteljskog fakulteta (324 prvih izbora, 91 mjesto). Farmacija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu bilježi 422 prioriteta (140 mjesta); dentalna medicina Stomatološkog fakulteta 256 prvih izbora (90 mjesta); arhitektura i urbanizam Arhitektonskog fakulteta 381 prvi izbor (135 mjesta); medicina bilježi 810 prvih izbora (300 mjesta), a računarstvo Tehničkog veleučilišta 256 prvih izbora, a mjesta je za 100 brucoša. Slijede anglistika, medicina na Medicinskom fakultetu u Rijeci, zagrebačka kineziologija, ekonomija, FER, matematika. Na 17. mjestu popularnosti smjestio se Ekonomski fakultet u Osijeku, koji je kao prvi izbor odabralo 317 maturanata (256 mjesta).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Osam novopozitivnih na koronavirus

2

NADARENI – ZABORAVLJENI: REZULTATI OVISE O PODRŠCI OBITELJI

Snovi se, ipak, mogu ostvariti

3

ZAPOŠLJIVOST DIPLOMIRANIH STUDENATA

Pet godina nakon diplome u Hrvatskoj ih još uvijek polovina nema posao na neodređeno