Ekonomija
DAN POLJA PŠENICE I JEČMA POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK

Osječke nove sorte prkose globalnim meteotrendovima
Objavljeno 6. lipnja, 2019.

I ove je godine Dan polja pšenice i ječma, koji organizira Poljoprivredni institut Osijek, već tradicionalno, okupio brojne uzvanike, proizvođače i poslovne partnere s ciljem razmjene iskustava i informacija iz područja oplemenjivanja, sjemenarstva i proizvodnje. Prema riječima ravnatelja Poljoprivrednog instituta Osijek, izv. prof. dr. sc. Zvonimira Zdunića, novi izazovi za oplemenjivače klimatske su promjene, tj. sve češći vremenski ekscesi, čemu smo svjedočili tijekom svibnja, kada je na poljima Poljoprivrednog instituta palo 125 litara kiše po četvornom metru, a od 1. siječnja 270 litara, gotovo 50 posto od tih količina palo je u svibnju.
"Taj vremenski eksces, kao i visoke temperature, oplemenjivačima i sjemenarima čini izazov u stvaranju novih sorata, koje moraju biti rane, kako bi se izbjegao taj udar suše u najkritičnijim periodima razvoja biljaka, a to je za svaku biljku njezina cvatnja. Naravno da takva biljka treba postizati i dobre prinose i imati dobru kvalitetu, na razini one koja je imala nešto dulju vegetaciju. Velik je to izazov i problem, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, i to su svjetski trendovi u oplemenjivanju i sjemenarstvu poljoprivrednih kultura", rekao je Zdunić i dodao kako Institut svojim sortimentom prati klimatske promjene, vremenske ekscese te je istaknuo i kako vjeruje da će, što se sortimenta tiče, i dalje biti vodeći u Hrvatskoj te najveći izvoznik sjemena kojeg je naša zemlja imala, a također je naglasio kako od cjelokupnog gospodarstva naše zemlje samo 17 % tvrtki svoje proizvode i usluge izvozi.
"Posljednjih osam godina povećali smo proizvodnju sjemena s 2,5 tisuće tona na 10 tisuća tona. Imamo tri dorade sjemena, više oplemenjivačkih programa no ikad prije, a naši oplemenjivači i sjemenari daju sve od sebe da bi ove globalne meteotrendove naše biljke i naši usjevi i sortiment mogli pratiti", zaključio je Zdunić.
Na ovogodišnjem Danu polja Poljoprivrednog instituta Osijek brojni okupljeni poljoprivrednici upoznali su se s najvažnijim odlikama sorata pšenice u širokoj proizvodnji, poput srpanjke, renate, katarine, kraljice itd., ali i s dvije nove sorte, dobitak i ljupka.
U sortimentu ječma, uz sorte dobro poznate našim poljoprivrednicima, kao što su barun, maxim, lukas, zlatko itd., predstavljene su tri novostvorene sorte, priznate 2018. godine - roko, kralj i koledar.
Inače, u posljednjih 51 godinu osječkom je Poljoprivrednom institutu priznato 140 sorata ozime pšenice u Hrvatskoj te 64 sorte u inozemstvu. Kako stručnjaci Instituta ističu, glavni je cilj oplemenjivanja pšenice stvaranje visokorodnih i stabilnih krušnih sorti i poboljšivača, a u skladu s trendovima u oplemenjivanju pšenice koristi se superiorni oplemenjivački materijal široke genetske osnove.
OS sorte pšenice u posljednih 30 godina zastupljene su na čak 35 do 60 % pšeničnih površina u Hrvatskoj, ali i na znatnim površinama u inozemstvu. Tihana ERŠEK CICVARIĆ

Ivan Anušić

župan OBŽ-a

Da i Osječko-baranjska županija (OBŽ) ima važnu ulogu u razvoju poljoprivrede, naglasio je župan Ivan Anušić. "Sustav za navodnjavanje na Poljoprivrednom institutu, na 220 hektara, vrijedan 11,5 milijuna kuna, u ovom je trenutku pred raspisivanjem javne nabave za izgradnju, a pomoći će u razvoju novih sorti i unaprjeđivanju sjemenarstva."
Očekuje se dobar urod
Voditelj programa oplemenjivanja ječma, dr. sc. Alojzije Lalić, istaknuo je kako se početak žetve očekuje oko 20. lipnja, no usjevi su još neujednačeni i trebaju sunca kako bi dozreli. "Ima jako dobrih usjeva i sigurno će ti usjevi imati dobar urod, od sedam-osam tona, no još je rano prognozirati. Proizvodnja ječma zadržava se na 55 do 60 tisuća hektara i ona je stabilna, no vjerujemo kako će još rasti."
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike