Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Fond-menadžeri su se povukli s tržišta kapitala
Objavljeno 5. lipnja, 2019.
Povlačenje fond-menadžera utjecalo je na pad cijene dionica - ukupni redovni tjedni promet iznosio je 38,6 milijuna kuna

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala pale su cijene dionica jer su se fond-menadžeri povukli s tržišta i obrana nije mogla izdržati negativan pritisak sa svjetskih burzi. Povlačenje fond-menadžera s tržišta smanjilo je obujam trgovanja i utjecalo na pad cijene većine dionica.Ukupni redovni tjedni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 38,6 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 36,8 i obveznicama 1,8 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,4 milijuna kuna. To je u prosjeku za 4,2 milijuna kuna ili 36,2 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan prije. Pad cijena dionica na Zagrebačkoj burzi posljedica je zbivanja na svjetskim burzama gdje se nastavljaju neizvjesnosti i povećani rizici vezani za trgovinske pregovore na relaciji SAD i Kina. Unatoč umirujućim izjavama, investitori strahuju kako bi trgovinski pregovori između SAD i Kine mogli završiti kao tehnološki “hladni rat”. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je protumjere na zabranu isporuke elektroničkih dijelova za Huawei jer Kina namjerava obustaviti prodaju SAD-u 17 kemijskih elemenata bitnih u proizvodnji elektroničke i vojne opreme. U ovom trgovinskom prepucavanju između SAD-a i Kine za sada najbolje prolaze zemlje posrednici. Među njima najviše koristi ima Tajvan preko kojeg Huaewi nabavlja potrebne elektroničke dijelove iz SAD-a. Trgovanje preko posrednika iz “druge ruke” podiže ulazne troškove u industrijskoj proizvodnji i povećava napetost na svjetskim burzama.
Blok-transakcije

Napetosti na svjetskom tržištu i neizvjesnosti oko izbora predsjednika Europske komisije nakon završenih europskih izbora dovele su do pada dionica na europskim burzama, što se odmah prenijelo na domaće tržište kapitala. Zbog toga su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak pale pri čemu se indeks Crobex spustio na 1866 bodova (pad za 0,5 posto). Utorak je donio kratkotrajni oporavak dionica na domaćem tržištu kapitala i povećanje indeksa Crobex na 1869 bodova (rast za 0,2 posto). Međutim, srijeda je donijela novi pad dionica koji je potrajao do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1851 bod. To je za 25 bodova ili 1,3 posto manje nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex četiri su zabilježile rast i jedanaest pad cijene dok se vrijednosnica HT-a zadržala na početnoj razini od 152,00 kn. Među rijetkim vrijednosnicama koje su uspjele kraj tjedna dočekati u pozitivnom području nalaze se uglavnom jeftine domaće dionice kao što su Optima telekom (rast za 13,5 posto), Đuro Đaković grupa (rast za 8,2 posto) i Jadran iz Crikvenice (rast za 1,3 posto) kojima se trgovalo najviše na temelju spekulacija.
Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 5,3 milijuna kuna u redovnom prometu, a cijena se u petak spustila na 442,00 kn (pad za 0,7 posto). Redovnim dionicama Adris grupe protrgovano je 4,7 milijuna kuna od čega se u četvrtak, kroz blok-transakciju, ostvarilo 2,5 milijuna kuna prometa pri čemu je vlasnika promijenilo 5000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 501,50 kn. Cijena redovne dionice Adris grupe smanjena je u petak na 500,00 kn (tjedni pad za 2,9 posto). Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u utorak (1,7 milijuna kuna) i četvrtak (1,6 milijuna kuna).

Trezorske dionice
Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 152,00 kn što je istovjetno razini s početka tjedna. Dionicama Ericssona Nikole Tesle najviše se trgovalo u utorak (2,1 milijun kuna), a nakon toga obujam trgovanja smanjivao se, što je dovelo do tjednog pada cijene za 1,7 posto, na 1.150,00 kn. Dionicama Valamar Riviere Poreč prošlog tjedna manje se trgovalo, a prosječni dnevni promet bio je na razini od 0,6 milijuna kuna. Smanjeni obujam trgovanja odrazio se na cijenu dionice Valamar Riviere Poreč koja se u petak spustila na 39,10 kn. To je za 1,50 kn ili 3,7 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Podravke snažno se trgovalo u ponedjeljak (1,8 milijuna kuna) i četvrtak (0,9 milijuna kuna) kada je vrijednosnice stjecao Erste plavi OMF “B” kategorije. Cijena dionice Podravke u petak se spustila na 404,00 kn (pad za 1,2 posto). Nova uprava Varteksa predvođena Nenadom Bakićem prošlog tjedna odlučila je prodati 183.653 trezorske dionice, što čini 4,5 posto vlasniče strukture varaždinske tvrtke po početnoj cijeni od 16,12 kn. Prodaja trezorskih dionica uspješno je provedena u utorak, 28. svibnja, kada je prodano 151.015 dionica po prosječnoj cijeni od 16,13 kn uz ostvarenih 2,4 milijuna kuna prometa. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena obveznica povećala se u petak na 112,99 bodova (tjedni pad za 0,03 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala. Tržište je nemirno, što pruža priliku za zaradu, ali nosi povećan rizik gubitaka i zato budite oprezni u trgovanju
Možda ste propustili...

PRILIKA ZA PROIZVOĐAČE BRODSKE OPREME

Hrvatske tvrtke na sajmu u Rusiji

ZBOG AFRIČKE SVINJSKE KUGE

Kina poseže u rezerve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana