Ekonomija
NOVE TEHNOLOGIJE U PPK-U VALPOVO

Prošireni silosni prijamni kapaciteti - duga čekanja odlaze u povijest
Objavljeno 5. lipnja, 2019.

Ovogodišnja sezona žetve, koja bi za nekoliko tjedana trebala krenuti i na oranicama Valpovštine, s nestrpljenjem se očekuje. No, za stanovnike Valpovštine i poslovne partnere tvrtke PPK Valpovo d.o.o. ona će biti u potpuno drugom i pozitivnijem ozračju nego ranijih desetljeća – bez dugih čekanja na prijam u silos i s novom tehnologijom, u što je tvrtka do sada uložila gotovo milijun i pol kuna. Ove odlične vijesti za cijelo gospodarstvo Valpovštine potvrdili su nam ovih dana i u Upravi PPK Valpovo d.o.o., naglašavajući kako je prošlo već godinu dana otkako je tvrtka Žito d.o.o. Osijek izišla iz vlasničke strukture PPK Valpovo d.o.o., a nakon čega je tvrtka sada u 100-postotnom vlasništvu M San grupacije iz Zagreba.Ovakvom poslovnom odlukom Valpovu d.o.o. osigurana je financijska stabilnost i otvoren put prema novim investicijama i razvojnim programima.
"Prije svega, zbog samog vremena u kojem se investicije trebaju realizirati, valja naglasiti realizirana značajna ulaganja u silosne kapacitete kako bi osigurali lakši, efikasniji i brži način ulaza roba te omogućili prikladnu uslugu našim kooperantima i poljoprivrednicima koji dovoze svoju robu u silose PPK Valpovo“, otkriva Slaven Mijatov, član Uprave PPK Valpovo d.o.o.
Investicije uključuju novu nagibnu rampu na jednom od postojećih usipnih koševa, povećanje kapaciteta dva usipna koša i novu elevatorsku liniju s prečistačem kapaciteta 100 tona/sat te obnovu zastarjele kolne vage.
On dodaje kako su u tvrtki svjesni da prostora za napredak i nove iskorake uvijek ima, no stajališta je da je jednako bitna i njihova svjesnost vlastitih nedostataka u prethodnim razdobljima, zbog čega PPK Valpovo trenutačno značajno ulaže u povećanje prijamnih kapaciteta silosa, proširujući kapacitete postojećih usipnih koševa. "S ovim investicijama povećat ćemo brzinu prihvata žitarica i uljarica te usipa roba bar za nekoliko puta, a što će naši poslovni partneri i kooperanti sigurno znati prepoznati i cijeniti. Osim toga, do početka žetve namjeravamo i dovršiti i zidani ograđeni prostor za otpadne frakcije iz silosa kojima bismo, s obzirom na to da se nalazimo unutar naseljenog područja, postigli manje rasipanje i širenje pljevice i prašine na okućnice i dvorišta u susjedstvu i okolici. Potrebno je naglasiti i da će za ovu žetvu biti u funkcijii sve tri vage unutar kruga kako bi protok roba bio što brži te nabavljena nova sonda za ispitivanje uzoraka kojom će se postići još bolja efikasnost i kvaliteta uzorkovanja svih roba“, naglašava Mijatov.
Malo je poznat podatak da upravo PPK Valpovo d.o.o. posjeduje i ekosilos, odnosno silosne kapacitete ekološki certificirane za primanje i čuvanje ekoloških žitarica i uljarica. Sam smještajni kapacitet od ukupno 5000 tona čini ovaj silos najvećim u Hrvatskoj u svojoj branši, a posjeduje potpuno odvojene linije za prihvat, skladištenje, sušenje i izlaz ekoloških žitarica i uljarica. I na ovom dijelu silosa ulagalo se u kapacitete koševa kako bismo udovoljili sve zahtjevnijim očekivanjima tržišta vezano uz kvalitetu i prečišćavanje kako različitih vrsta roba, tako i različite kvalitete istih roba, što je tek početak novog ciklusa investiranja u PPK Valpovo.L. Aničić

Niz novih investicija
Iz započetog ciklusa investiranja valja izdvojiti vijest da je u Ratarstvu pri završetku pilot-projekt navodnjavanja u Brođancima vrijedan oko milijun kuna, a nakon toga plan je investirati u još nekoliko sličnih sustava navodnjavanja s pojedinačnim obuhvatom od 80 do 200 ha. U Tvornici stočne hrane također slijedi niz novih investicija kao što nove linije pakiranja, renoviranje skladišta gotovih proizvoda, kao i vizualna promjena uvrećanih proizvoda TSH “Valpovka” uz novu, poboljšanu recepturu koja je na tržištu već nekoliko mjeseci. Na njoj su radili najbolji domaći i strani stručnjaci i povratne informacije već su odlične. S ciljem povećanja konkurentnosti, u tvrtki su se pohvalili i najnovijom realizacijom i potpisivanjem ugovora o sufinanciranju solarne elektrane snage 1 MW, vrijednosti 7,5 milijuna kuna, a koja će biti smještena u industrijskom krugu PPK Valpovo i osigurati veću konkurentnost silosa, mlina i TSH.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana