Ekonomija
NUŽNA SURADNJA POLITIKE I ZNANOSTI

Odlazak stručnog kadra i sve niža razina investicija najveći izazovi s kojima se suočava drvna industrija
Objavljeno 5. lipnja, 2019.
Već prošle godine pojavili su se tržišni poremećaji, što se danas vidi i u smanjenoj potražnji za hrastovim trupcima,kazao je Krunoslav Jakupčić

Najveći izazovi domaće drvne industrije niska su razina investicija, odlazak stručnog kadra te širenje šumskih štetnika zbog klimatskih promjena, a za pronalazak rješenja ključna je suradnja gospodarstva, politike i znanosti, poručeno je sa 16. drvnotehnološke konferencije, koja je u ponedjeljak počela u Opatiji.Predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Stjepan Vojinić rekao je kako su napokon u situaciji da im sirovina više nije na prvom mjestu, odnosno da je imaju dovoljno.
"Vladine mjere daju rezultate, a i poduzetnici su svjesni da će, ako dobit ne budu u većoj mjeri dijelili s radnicima, ostati s nedostatnom i nekvalificiranom radnim snagom te da će ovisiti o uvozu radne snage", naglasio je Vujnić te ocijenio da je teško reći koliki je omjer izvezene sirovine i gotovih proizvoda.
Do prije dvije-tri godine govorilo se da oko 65 posto sirovine odlazi u inozemstvo, a da se samo oko 35 posto prerađuje u finalne proizvode, kazao je, dodavši kako je pitanje i koliki je stupanj prerade, je li to gotovi brendirani proizvod ili je riječ o doradi, tzv. lohn poslovima.
Pohvaljena je suradnja s Hrvatskim šumama.
- Proizvodi hrvatske drvne industrije prepoznati su u cijelom svijetu, no to nije tako i na domaćoj sceni, pa je važno raditi na imidžu i prepoznatljivosti, stoga je s ovog događaja upućen poziv politici i nadležnim institucijama, od kojih sektor očekuje ne samo deklarativnu nego i financijsku potporu i otvaranje novih natječajnih programa. Vrijeme konjunkture hrasta je završeno - naglasio je Elvio Florian iz Florian Grupe.
Već prošle godine pojavili su se određeni tržišni poremećaji, što se danas vidi i u smanjenoj potražnji za hrastovim trupcima, a potvrdio je to i Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, koji je kazao da je ove godine i dijelu kupaca bez ugovora omogućena kupnja naše najvrjednije vrste na licitacijama.
"Proizveli smo prema planu, tako smo i isporučili, a stvorio se čak i višak, koji smo prodali na licitacijama. Tako smo omogućili i kupcima koji nemaju ugovore s Hrvatskim šumama da kupe sirovinu", kazao je. Odgovarajući na pitanje o cijenama, Jakupčević je rekao da Hrvatske šume prodaju jelovinu i smrekovinu prema cjeniku. "U susjednim zemljama, primjerice, u Italiji, srušeno je oko 17 milijuna kubika, što je golema količina i to će sigurno utjecati na cijenu trupaca crnogorice. S druge strane, tržište bukve, hrasta i jasena je stabilno, makar ima nekih pritisaka europskih kupaca na cijenu", rekao je. Jakupčić je još kazao da Hrvatske šume ove godine planiraju isporučiti 5,2 milijuna prostornih metara sirovine - trupaca oko 2,5 milijuna i oko 2,7 milijuna prostornih metara drva za proizvođače peleta, briketa, za kogeneracije, kućanstva itd.
“Hvala vam za sve koje ste zaposlili i kojima isplaćujete plaće, a njih je više od 30.000”, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, kazavši da Ministarstvo poljoprivrede znatno potiče razvoj drvne industrije. Zdenka Rupčić

Proizvodnja energije iz drva dobiva važno mjesto u provedbi klimatske politike
Proizvodnja energije iz drva dobiva važno mjesto u provedbi zajedničke klimatske politike EU-a. Predsjednik udruge CROBIOM Davor Zec istaknuo je da se zauzimaju za porast upotrebe drva kao energenta.

- Biomasa može osigurati sigurnost opskrbe energijom iz obnovljivih izvora i zapošljavanje na ruralnim područjima - kazao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić te najavio kako Ministarstvo intenzivno radi na podzakonskim aktima, tj. uvođenju premijskog sustava za obnovljive izvore energije. Skup okuplja 250 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana