Ekonomija
SVJETSKA TRŽIŠTA

Trgovinske napetosti poduprle tečaj švicarskog franka
Objavljeno 4. lipnja, 2019.
Švicarski franak jučer je na međunarodnim tržištima dosegnuo najvišu cijenu prema euru u posljednje gotovo dvije godine zbog veće potražnje te zbog pojačanih napetosti nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaoštrio trgovinske odnose i s drugim zemljama.
Podsjetimo, Trump je izjavio u petak kako će Sjedinjene Države okončati povlašteni trgovinski tretman za Indiju 5. lipnja.
Trump je početkom ožujka objavio svoju namjeru da ukloni Indiju iz programa Općeg sustava povlastica (GSP).
"Utvrdio sam da Indija nije uvjerila Sjedinjene Države da će osigurati pravedan i razuman pristup svojim tržištima", izjavio je Trump u priopćenju. Indija je inače najveći korisnik GSP-a koji omogućuje povlašteni bescarinski uvoz u vrijednosti do 5,6 milijardi dolara iz te južnoazijske države. Indijski dužnosnici upozorili su na izgledno povećanje uvoznih carina za više od 20 američkih proizvoda, ako Trump izbaci Indiju iz GSP-a. Dvadeset četiri člana Kongresa SAD-a pozvali su početkom svibnja Trumpovu administraciju da ne ukine pristup Indije GSP-u.
U takvom ozračju franak je jučer ujutro ojačao 0,2 posto prema euru, na 1,1146 franaka za euro, nakon što je u svibnju ojačao više od dva posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak u osam mjeseci.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema onoj drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je, pak, blago oslabio u usporedbi sa zatvaranjem u petak, skliznuvši na 97,71 bod, no od početka godine još je na dobitku nekih 1,6 posto.
Dolar je oslabio nakon što su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice u ponedjeljak u jednom trenutku skliznuli na 2,121 posto, najniže razine od rujna 2017. godine.
Trgovinske napetosti posljednjih tjedana plijene veliku pozornost investitora, posebice nakon što je Trump povećao carine na kineski uvoz, zaprijetio većim carinama na uvoz iz Meksika i ukinuo povlašteni trgovinski status Indiji.
Jačanje napetosti na trgovinskom planu izazvalo je prodaju rizične imovine poput dionica te kupnje valuta koje investitori smatraju sigurnim lukama za kapital u nestabilnim vremenima, poput japanskog jena i švicarskog franka.
Uz franak, u takvom je ozračju na dobitku bio i jen, nakon što je u petak ojačao oko 1,2 posto prema dolaru, najviše u jednom danu u posljednje više od dvije godine. Jutros je prema funti ojačao 0,2 posto, a prema euru 0,1 posto, dok se njime trgovalo prema uglavnom nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa zatvaranjem u petak, po 108,17 dolara.Tečaj eura prema dolaru ostao je također gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak na 1,1170 dolara.
"Premda je švicarski franak snažno ojačao prošlih tjedana, glavnina dobitaka pripisuje se zazoru investitora od rizične imovine koji se proširio tržištima, a morali bi se dogoditi značajni daljnji dobitci da bi švicarska središnja banka intervenirala na tržištu", rekao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u banci Credit Agricole. H
Jačanje trgovinskih napetosti izazvalo je prodaju dionica te kupnje japanskog jena i švicarskog franka.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana