Ekonomija
INVESTICIJSKE AKTIVNOSTI

Na više od 300 gradilišta provodi se 500 ugovora
Objavljeno 4. lipnja, 2019.
Dinamiku rasta obujma građevinskih radova i dalje sputava nedovoljan broj radnika određenih struka na tržištu rada

Rast građevinske aktivnosti zabilježen je u cijeloj Europskoj uniji, gdje je u prvom kvartalu ove godine u odnosu prema istom razdoblju prošle godine ona povećana za 4,6 %, uz rast radova na zgradama za 3,6 % i radova na ostalim građevinama za 9,6 %. Od 23 zemlje za koje su podatci trenutno raspoloživi, rast je zabilježen u 21, a pad u dvije zemlje. Prema Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) pritom je najviši rast zabilježen u Mađarskoj (+48,2 %), Sloveniji (+22,8 %) i Litvi (+18,6 %), što su jedine zemlje s višim rastom od Hrvatske. Istodobno je pad građevinske aktivnosti zabilježen samo u Španjolskoj (-4,3 %) i Slovačkoj (-0,3 %). Ohrabruje činjenica što u posljednja četiri kvartala rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj kontinuirano nadmašuje prosječan rast ostvaren u EU-u.
Gospodarski rast poduprt jačanjem investicijske aktivnosti dobar je temelj za nastavak rasta obujma građevinskih radova. Na to upućuju i podatci o izdanim građevinskim dozvolama, prema kojima se u prvom kvartalu u odnosu prema istom razdoblju lani bilježi rast od 8,1 % u broju izdanih dozvola i rast od 25,6 % u predviđenoj vrijednosti radova, pri čemu se snažnija građevinska aktivnost očekuje u niskogradnji zbog jačanja korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU-a. Uz to, podatak Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) da se trenutno na više od 300 gradilišta provodi gotovo 500 ugovora vrijednih oko 23 milijarde kuna potvrđuje rast građevinske aktivnosti, što za sobom vuče i visoke iznose sredstava iz fondova EU-a. Pritom dinamiku rasta obujma radova i dalje sputava nedostatak dovoljnog broja građevinskih radnika određenih struka te u krizi oslabljena snaga domaće građevinske operative.
Što se Hrvatske tiče, u ožujku je obujam građevinskih radova u odnosu prema prethodnom mjesecu snižen za dva posto (prema sezonski i kalendarski prilagođenim privremenim podatcima DZS-a), ali je na godišnjoj razini, kao i u prethodna dva mjeseca, zadržan visok, dvoznamenkast rast (11,2 % prema kalendarski prilagođenim podatcima). Pritom je u odnosu prema ožujku lani solidan rast zadržan kod radova na zgradama (9,1 %), uz osobito visok rast radova na ostalim građevinama (14,4 %). Riječ je o nastavku godišnjeg rasta obujma radova na zgradama koji kontinuirano postoji od studenoga 2015. te o kontinuitetu rasta radova na ostalim građevinama koji je uspostavljen od kolovoza lani, a snažno dinamiziran u prva tri mjeseca ove godine.
U takvim je okolnostima u prvom kvartalu 2019. u odnosu prema istom razdoblju lani zabilježen rast obujma građevinskih radova od 13,7 %, uz rast radova na zgradama od 12,7 % i radova na ostalim građevinama od 15,2 %. Prema dinamici rasta, riječ je o najboljem prvom kvartalu nakon prvog kvartala 2008. Visok rast obujma radova na ostalim građevinama (ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske teren...) upućuje na dinamiziranje radova, što je povezano s korištenjem sredstava iz fondova EU-a. Zdenka Rupčić

Ujednačava se dinamika rasta radova
U strukturi radova ujednačava se dinamika rasta radova na zgradama i na ostalim građevinama, što učvršćuje i stabilizira ukupnu dinamiku rasta građevinske aktivnosti. Tako građevinarstvo postaje djelatnost koja pruža važan doprinos rastu ukupne gospodarske aktivnosti. Neočekivano visokom rastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine (3,9 % na godišnjoj razini) tako je znatno pridonijela povećana građevinska aktivnost, pri čemu je bruto dodana vrijednost građevinarstva zabilježila rast od 11,6 %, što je u skladu s rastom brutoinvesticija u fiksni kapital od 11,5 %.
Prema ukupnoj dinamici rasta građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj riječ je o najboljem prvom kvartalu nakon prvog kvartala 2008. godine
Možda ste propustili...

TKO JE PRIMIO POTPORE ZA TRAVANJ

Potpore je primilo i 28 poreznih dužnika

SVE BOLJI REZULTATI U TURIZMU

Nautika dosegnula 75 posto lanjskih dolazaka

SLOVENSKI VRHOVNI SUD PRESUDIO:

Dionice Mercatora moraju biti vraćene Agrokoru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA PREHRAMBENA INDUSTRIJA

Pad konkurentnosti treba zaustaviti jakim mjerama

2

RAT OKO TIKTOKA

Kina protiv Trumpove uredbe

3

SLOVENSKI VRHOVNI SUD PRESUDIO:

Dionice Mercatora moraju biti vraćene Agrokoru