Ekonomija
OTVOREN 6. FARM SHOW

Izloženo čak 37 eskadrila poljoprivredne mehanizacije
Objavljeno 1. lipnja, 2019.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića specijalizirani sajam poljoprivredne mehanizacije 6. FarmShow Osijek.Čak 37 izlagača na 10.000 četvornih metara piste Sportske zračne luke Osijek - Čepin do nedjelje će prikazati najnovije trendove i dostignuća poljoprivredne mehanizacije: traktore, kombajne, poljoprivredne priključke... Sajam je specifičan po tome što poljoprivrednici mogu vidjeti strojeve u radu na pokusnim poljima.
"U sektoru poljoprivrede zasigurno nam treba povećanje produktivnosti i povećanje kvalitete proizvodnje, a jedan od uvjeta kako to postići je bolja, veća i kvalitetnija mehanizacija od one koju naši poljoprivrednici danas imaju. Mada smo po starosti mehanizacije poprilično loši, i to svakako moramo mijenjati, ipak se vide pomaci. Naime, kada govorimo o traktorima tu je oko 1200 prodanih traktora prošle godine, dok je prije šest godina bilo svega 200 prodanih traktora. U prvom tromjesečju ove godine imamo pedeset posto veću prodaju u odnosu na prošlogodišnje tromjesečje, a sve je to zahvaljujući mjerama iz ruralnog razvoja na koje se javljaju naši poljoprivrednici, a u dobrom dijelu tih mjera ulaže se upravo u mehanizaciju. To je sve rezultiralo povećanju prodaje, a nadam se nakon toga produktivnosti i povećanoj proizvodnji naših poljoprivrednika," izjavio je ministar Tolušić, i dodao kako je Ministarstvo samo u prošloj godini otvorilo natječaje u vrijednosti od približno 500 milijuna eura, dok će ove godine to biti približno 400 milijuna eura, čime se zaključuje ovo financijsko razdoblje, a natječaji iz novoga razdoblja kreću od iduće godine.
Prema riječima predsjednika Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Darka Aračića, tržište poljoprivredne mehanizacije se oporavlja.
"Naša je mehanizacija stara u prosjeku 30 godina, a unatrag desetak godina imali smo tržište koje je palo na niske grane, no oporavak je prisutan. Glavni je problem niska osnova s koje smo krenuli, pa su brojke novoregistriranih traktora ispod onoga što bi trebalo biti, no svakako mislim da će realizacija fondova ruralnog razvoja to sve gurati naprijed i da će investicije rezultirati većom produkcijom", kazao je Aračić, i osvrnuo se na susjednu Sloveniju čija je poljoprivreda upola manja od naše, no prodaja im je zadnjih desetak godina stabilna i iznosi oko 1500 traktora, dok smo mi pali na oko 300, pa s tom razlikom nikako ne možemo biti zadovoljni.
"Kod nas bi trebalo biti bar 2000 novoregistriranih traktora kako bismo mogli reći da ćemo u idućih pet do deset godina tim tempom doći na prosječnu starost traktora od desetak godina," pojasnio je Aračić.
Otvorenju su nazočili i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik skupštine OBŽ-a Dragan Vulin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Tomislav Krolo te rektor osječkog sveučilišta Vlado Guberac. Tihana Eršek Cicvarić

Darko Aračić

predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije

Mehanizacija nam je stara u prosjeku 30 godina, a unatrag 10-ak godina imali smo tržište koje je palo na niske grane. Trebalo bi bar 2000 novoregistriranih traktora
Najskuplji stroj 4 mil. kn
Najskuplji izloženi stroj ovogodišnjeg FarmShowa stoji 550.000 eura, ili oko četiri milijuna kuna. Riječ je o čistaču šećerne repe Holmer Terra Fellis 3. Kako je predstavnik tvrtke Poljoopskrba Međunarodna Trgovina Adam Dominković pojasnio cijena je ta koja odstupa od svih žitnih kombajna i ostalih specijaliziranih strojeva koji su na sajmu, no Holmer je već dugo godina prisutan na tržištu Hrvatske.
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike