Magazin
TJEDNI OSVRT

Banalizacija i estradizacija predsjedničke kampanje
Objavljeno 1. lipnja, 2019.

Nakon dugotrajne izborne kampanje za Europski parlament slijedi nam još duža predsjednička kampanja koja će prema svemu sudeći biti još zamornija. Već sada se nazire svojevrsna banalizacija, ali i estradizacija. Neki bi rekli, i ne čudi jer uloga predsjednice ili predsjednika države svedena je na fikus, državnika bez gotovo ikakvih ovlasti, a zanemarujući ugled i utjecaj na više razina, što nikako nije nebitno.

Uglavnom, za sada je petero u utrci za Pantovačak. No da će se doista kandidirati potvrdio je jedino Mislav Kolakušić, najveće iznenađenje EU izbora. Hoće li po drugi mandat aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović samo je odgovorila da će svoju kandidaturu objaviti “jednoga lijepog sunčanog dana”, uz to je još dodala da se ne boji nikoga. Za vrat joj još pušu, kao najozbiljniji kandidat, bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji još uvijek mudro šuti i premišlja se, čekajući valjda zamolnicu s Iblerova trga, i to pisanu krupnim, zlatnim slovima. Na ljevici je odnekud iskrsnuo i ugledni odvjetnik Anto Nobilo. U međuvremenu je tu vijest demantirao, upitavši: “Možete li zamisliti mene da se grlim s nogometašima znojnima u svlačionici?” Nećka se, ali mu nije ni mrsko i pjevač Miroslav Škoro, koji već ima političkog, diplomatskog i zastupničkog iskustva. Doduše, u Saboru je bio samo nekoliko mjeseci i pobjegao glavom bez obzira opravdavajući se kako mu je “dosadila slika kako su svi političari lopovi”. Neozbiljno ili ne, ali danas već poručuje: “Ne mogu se oglušiti na činjenicu da narod od mene nešto očekuje.” Njegova bi kandidatura navodno bila i prvi test za ujedinjenje na desnici, a time i protuteža Grabar-Kitarović. Svojim razmišljanjima još više intrigira bivši sudac i jedan od glasnijih boraca protiv korupcije Mislav Kolakušić. Danima opetuje: “Bit ću šef države, pravosuđa, MUP-a i premijer.” Dovoljno za zapitati se što zapravo želi i što poručuje te zašto bi baš sve to radio samo on, pa objašnjava svoju viziju preuzimanja Hrvatske u tri ciklusa: “Sada s mandatom u Europskom parlamentu imamo kotače od auta, predsjednički izbori bit će karoserija, a onda ćemo na parlamentarnim izborima staviti motor i mjenjač.” Stoga je odmah primijećeno da se predstavlja kao božanstvo, “tri u jedan” ili političar sa svom moći u jednoj osobi.

Naravno, ovo su samo prvi od eventualnih predsjedničkih kandidata. Može se očekivati da će ih biti gomila. Još podosta ridikula koji će nam mazati oči i rasipati se biserjem. Sve u svemu, za vrijeme u kojem živimo prilično neozbiljno i demode.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana