Magazin
IRAN VS. SAUDIJSKA ARABIJA

Američko upletanje u sukob bilo bi pogubno
Objavljeno 1. lipnja, 2019.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. Makedonski povjesničar, novinar i publicist Dejan Azeski, član Međunarodnog instituta IFIMES, analizira napetu situaciju u Perzijskom zaljevu. Iz njegovog teksta "Vojno-tehnička analiza sposobnosti Irana i Saudijske Arabije" objavljujemo najzanimljivije dijelove.

SAUDIJSKA DOMINACIJA
Kroz protekle dvije godine Rusija i Saudijska Arabija vodile su mrtvu utrku za treće mjesto na svjetskoj listi zemalja s najvećim vojnim budžetom. Prema mišljenju analitičara, prema vojno-tehničkim mogućnostima Saudijska Arabija ubraja se u najopremljenije zemlje na svijetu. Taj podatak ne iznenađuje, ako se zna da je vojni budžet Saudijske Arabije za 2018. godinu iznosio 58 milijardi američkih dolara! Istovremeno se prašina podigla i oko informacije o kupnji civilne atomske tehnologije od SAD-a. Ipak, bez obzira na to idu li vlasti u Rijadu prema nuklearnom naoružanju ili ne, Saudijska Arabija dovoljno je moćna i u dijelu konvencionalnog naoružanja. Njezinu, u većem dijelu profesionalnu vojsku, čini više od 300.000 vojnika u aktivnom sastavu, a samo zrakoplovstvo raspolaže s još 80.000 vojnika koji upravljaju i održavaju 800 aviona suvremenijih generacija. Ovome se mogu dodati i stotine tisuća mornara, marinaca i mornaričkih časnika koji se služe najsuvremenijim raketnim fregatama i korvetama.

Prema procjenama, Bliskim istokom može se dominirati tenkovima, a tu je Saudijska Arabija uvjerljivo najjača. Raspolažu s čak 422 tenka treće generacije M1 Abrams, verzija M1A2S. Kao pojačanje glavnoj udarnoj snazi Saudijska Arabija posjeduje i oko 1300 (390 aktivnih) američkih tenkova M60 Patton koji se mogu pokazati dosta korisnim u konfrontaciji sa zastarjelim tenkovskim divizijama iz ostalih zemalja regije. Tu je i 250 aktivnih komada tenkova francuskog modela AMIKS-30 koje Saudijska Arabija, uz pomoć golemog vojnog budžeta održava u odličnoj kondiciji. Kao podrška ovom broju više od 1000 aktivnih tenkova, Saudijska Arabija raspolaže i nevjerojatnom brojkom od 12.000 teških i lakih oklopnih borbenih vozila koji u uvjetima pustinjske borbe često bivaju nužni i imaju presudnu ulogu. Na raspolaganju imaju i više od 2000 komada samohodne artiljerije velikog kalibra koja je precizna isključivo na otvorenom prostoru.

No, ono što Saudijsku Arabiju čini najjačom, a druge zemlje iz regije to ne posjeduju, jest blizu 100 komada najboljeg napadačkog helikoptera na svijetu AH-64D Apache, raspoređenih u deset eskadrila. Riječ je o pravom ubojici protivničkih tenkova i helikopteru koji može djelovati podjednako uspješno na ciljeve na kopnu, u vodi, pa čak i u zraku. Naravno, saudijsko nebo ne čuvaju samo helikopteri. Zemlja posjeduje 60 komada lovaca F-15C koji je jedan od najboljih u povijesti zrakoplovstva, i koji do sada nije izgubio ni jednu zračnu bitku. Saudijska Arabija raspolaže i s 87 komada F-15D, varijantom koja predstavlja odličnog lovca bombardera. Tu je i 53, odnosno 81 komad višenamjenskih aviona europske proizvodnje Taifun i Tornado koji su u odnosu na šire okruženje (isključujući Izrael) apsolutno dominantni na nebu Bliskog istoka. Što se tiče zrakoplovstva službeni Rijad javno je izrazio interes za nabavom nekoliko eskadrila najboljeg svjetskog vojnog aviona RF-35 Eagle, ali za sada Washington se drži stava da takav privilegij na Bliskom istoku može imati samo Izrael.

Saudijska mornarica raspolaže i sa sedam fregata od kojih su tri najnovije generacije koje mnogo, prema deplasmanu i prema mogućnostima, podsjećaju više na razarače nego na fregate, kako su službeno klasificirane. More također brane i četiri zastarjele korvete te više patrolnih brodova, što mornaricu čini najslabijom karikom u ukupnom obrambenom sustavu zemlje.

Iranska armija broji oko 420.000 vojnika što je broj približan onom kojom raspolaže i Saudijska Arabija. Razlika je u tome što je najveći dio iranske vojske koncentriran u kopnenom dijelu, dok Saudijska Arabija raspolaže brojnijim ratnim zrakoplovstvom i mornaricom. Ono pak što upada u oči jest činjenica da Iran ima 80 % manji vojni budžet od Saudijske Arabije! A osim toga što na papiru država posjeduje čak 348 lovaca i lovaca-bombardera, u realnosti su svi do jednog ozbiljno zastarjeli. Riječ je o 47 aviona F-4 Fantom koji potječu još iz vremena prije Vijetnamskog rata. Ista je situacija i s 25 komada nešto novijih F-5 (Iran ih je nekoliko puta pokušao modernizirati) te devet komada francuskih Mirage F-1 koje je Iran zarobio 1989. godine. U boljem stanju nije ni 17 komada kineske F-7 kopije Miga-21, za koje ne postoje precizni podaci mogu li mogu letjeti. Ono čime bi se Iran mogao, bar djelomice suprotstaviti Saudijskoj Arabiji jesu 24 komada F-14 Tomcat, koji je američka mornarica još prije 20 godina izbacila iz upotrebe. Najbolji avioni koje Iran posjeduje su 20 Migova-29 za koje ne postoji informacija jesu li nadograđeni.

IRANSKA DOMINACIJA
Što se mornarice tiče, Iran posjeduje respektabilnu podmorničku flotu sastavljenu od generalno suvremenih podmornica proizvedenih poslije 2005. godine. Mornarica posjeduje modernu fregatu klase Moudz, a aktivno se radi i na gradnji razarača "Perzijski zaljev", koji se gradi još od 2012. godine i s pravom se predviđa da će, kada bude bio završen, sa svojih 7500 tona i teškim naoružanjem biti najdominantniji brod u cijeloj regiji.

Ali, kao što smo rekli, na Bliskom istoku uvijek pobjeđuje onaj koji ima bolje tenkove, a tu je Iran za sada poprilično slab. Kažemo za sada, jer je Iran 2016. godine počeo s testiranjem i proizvodnjom čak 800 komada njihovog najnovijeg tenka Karrar koji izgledom i prema performansama sliči na ruski T-90. Za sada okosnicu kopnenih snaga predstavlja oko 500 aktivnih komada T-72C, proizvedenih između 1993. i 1999. godine koji, iako modernizirani, ipak nisu na razini M1 Abrams koga u posjedu ima Saudijska Arabija.

Ipak, Iran je bar u jednome definitivno daleko ispred Saudijske Arabije, a to je u poznavanju nuklearne tehnologije. Imajući u vidu da je dogovor o ograničenju nuklearnih kapaciteta sa SAD-om raskinut, više je nego sigurno da ova zemlja već intenzivno radi na razvoju takvog oružja. Nitko ne može potvrditi do koje faze se stiglo u razvoju, ali sudeći prema vojnom stavu Teherana, više je vjerojatno da je u naprednoj fazi. Suglasno sa stanjem na terenu, ako SAD želi ratovati s Iranom, prvo treba iskrcati milijun vojnika u Zaljev, budući da je scenarij iz Afganistana 2001. godine, u kome njihovi nosači aviona završavaju sav posao (a na terenu drugi ratuju za njih), apsolutno neprimjenjiv protiv homogene zemlje s velikom državničkom tradicijom i razvijenom mrežom saveznika kao što je Iran.

Piše: Dejan AZESKI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana