Magazin
GLAZBENI INTERVJU: MARKO RUDELIĆ

Integritet bi trebao biti ispred broja lajkova!
Objavljeno 1. lipnja, 2019.
PUT POSUT TRNJEM: PJESME SU MI PRUŽALE UTOČIŠTE KAD MI SE SVE URUŠAVALO...

Kantautorska glazbena scena u Hrvatskoj, premda pomalo u sjeni komercijalnog mainstreama, dinamična je i raznovrsna, bilo da se radi o tzv. ženskom pismu ili, pak, o muškim singer/songwriterima. Zapravo Hrvatskoj kantautora nikad nije nedostajalo, o čemu svjedoči i kratki pogled u prošlost, od Arsena Dedića i Ibrice Jusića preko alternativaca poput Francija Blaškovića do Gibonnija, Livija Morosina, da spomenem samo njih, od poznatijih, premda bi popis obuhvaćao još bar desetak-dvadesetak imena.

Dobro je naravno da se javljaju i nove mlade kantautorske snage, poput Marka Rudelića, koji nakon uspješnih singlova "Gdje si sad" i "Krug", najavljuje izlazak debitantskog albuma "Momentum", za koji pjesme piše od 2016. godine. Glazbeni kritičari za Rudelića kažu da vješto kombinira različite stilove (pop, rock, soul, jazz, funk...) te da mu ni Afrika, kao inspiracija, nije strana. Marko Rudelić se glazbom bavi od svoje desete godine, a već sa 16 godina počinje nastupati kao ulični svirač po Zagrebu i Istri. Do danas je iza njega više od 300 nastupa, pa se može zaključiti kako mu ni koncertnog iskustva na manjka.

KONCERTI SU NAJVAŽNIJI
U vremenu virtualne stvarnosti sve se o svakom zna, naravno pod uvjetom da taj ili ta želi da se o njemu ili njoj sve zna. Kad je tako, a tako jest, nije problem saznati ni tko je Marko Rudelić, no, ipak, mrežama i Googleu unatoč, sam se predstavi čitateljima Magazina Glasa Slavonije, ovako izravno, kroz uvod u intervju. Dakle, tko je taj Marko Rudelić?

- Ukratko, Marko Rudelić je kantautor iz Zagreba koji trenutno živi u Novigradu u Istri, otkuda i djeluje sa svojim pratećim bendom.

Koliko sam shvatio iz infomaterijala, još si 2015. objavio svoj prvi EP "Sati", zatim su izišla dva singla, no gdje se "zagubio" debitantski longplay, zašto kasni, kad će napokon...? Navodno ili nenavodno, od 2016. pišeš i skladaš materijale za LP "Momentum", koji si najavio prvim singlom "Gdje si sad", a odnedavno i drugim singlom "Krug"...

- Tako je, 2016. sam počeo pisati materijal za album "Momentum". Snimanje albuma počelo je u siječnju prošle godine i trenutno smo u finalnoj fazi, a album planiramo izdati na jesen zajedno s trećim singlom. Ne bih rekao da album kasni, iz ove perspektive bih rekao da izlazi upravo kada treba jer sam upravo u tom procesu najviše sazrio kao glazbenik.

Fascinira činjenica da se glazbom baviš od desete godine, a već sa 16 godina nastupao si i kao ulični svirač po Zagrebu i Istri. Kakva su ta rana iskustva, sazrijevanja kao glazbenika i ulazak u ambiciozniji kantautorski život?

- U biti sam se glazbom počeo baviti sasvim slučajno. Prijateljica me je u 5. razredu osnovne škole pozvala da idem s njom na tečaj bubnjeva, na što mi nije teško bilo pristati. Na prvom satu sam sjeo za bubanj i svi su se počeli smijati jer sam noge držao ispod stolice, ne znajući uopće da bubanj ima pedale. Na kraju sam bio jedan od boljih učenika u toj klasi i završio sam svih sedam stupnjeva. Dosta dugujem profesoru Borisu Beštaku, koji mi je usadio ljubav prema glazbi i koji je uvijek imao strpljenja s nama klincima. U prvom srednje završio sam na antidepresivima jer sam se borio s paničnim napadajima i depresijom, u to vrijeme sam počeo svirati gitaru i pisati pjesme koje su mi pružale utočište kad mi se sve urušavalo.

Što se tiče stila koji preferiraš, koliko je precizna oznaka da u tvojim pjesmama prevladava mješavina pop-rocka, bluesa, soula s jazz-prizvukom. Zapravo pitanje, u kojem se glazbenom žanru najbolje osjećaš, ili težiš u svakom pronaći poneki izazov koji se onda reflektira i na tvoje autorstvo?

- Mislim da svaki ozbiljniji autor pokušava izići iz stilskih okvira jer je cilj da se njegovo ime veže uz njegov original pristup glazbi. Istina je da sam najviše bio inspiriran soulom i bluesom u vrijeme kada sam pisao materijal za album.

U tvojoj dosadašnjoj karijeri zavidan je broj nastupa, što samostalnih, što s bendom. Što za tebe znače koncerti, sraz s publikom, živa komunikacija...?

- Koncerti su mi najvažniji jer me uvijek napune energijom i daju mi motivaciju da radim dalje i budem što bolji glazbenik. Sljedeći nastup imamo ovaj ili sljedeći mjesec u klubu u Novigradu.

BEZ KOMPROMISA
Općenito uzevši, što te inspirira za pisanje pjesama i skladanje za njih glazbe, koji su ti i kakvi izvori nadahnuća? Pjesma "Krug" pomalo me podsjeća na Felu Kutija...

- Da, "Krug" je nastao dan nakon što sam proveo slušajući Felu Kutija intenzivno. Samo sam se probudio i krenuo raditi na materijalu te sam napisao pjesmu u deset minuta. Inače, najviše me motiviraju događaji iz privatnog života, jer dok pišem, proživljavam opet lijepe trenutke, a loše trenutke nekako kroz glazbu neutraliziram.

Osim glazbe, koja su druga područja umjetnosti tvoji interesi?

- Film i knjige definitivno. Trenutno sam u fazi europske kinematografije i arthouse filmova, ali volim pogledati i dobar holivudski film. Kada je izišao "Krug", slučajno sam u knjižnici naletio na istoimenu knjigu Meše Selimovića te trenutno to čitam. Volim i dobru poeziju!

Kakvo je tvoje mišljenje o glazbenoj sceni danas, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj? Može li se kod nas od glazbe dobro živjeti, a da nisi Huljić i njemu slični? Koliko su pritom nužni neki kompromisi da bi se uspjelo?

- Mislim da se može od svega živjeti kada si dovoljno uporan i kada imaš strast prema nečemu. Što se tiče scene, očigledno je da ima jako puno kvalitetne glazbe i kod nas i vani, samo se najčešće do nje dolazi preko interneta i streaming servisa s obzirom na to da radiopostaje više-manje igraju na sigurno kako bi opstale. O kompromisu ovisi nečija definicija uspjeha, ja ne radim kompromise sa svojom glazbom.

Živimo u globalno umreženom svijetu, virtualna je stvarnost posvuda oko nas - koliko takvo doba pomaže današnjim autorima i bendovima da se pokažu, iskažu i promoviraju na tržištu? Usput, kakvo je tvoje mišljenje o društvenim mrežama, koliko si, ako jesi, "opsjednut" Fejsom, tvitanjem, Instagramom...?

- Mijenja se kompletan odnos između izvođača i publike zbog interneta i to ima svojih dobrih i loših strana. Mislim da se treba zadržati određena doza privatnosti, integritet bi trebao biti ispred broja lajkova na slici.

UPORAN I TVRDOGLAV
Vratimo se u surovu stvarnost. Politiku je danas nemoguće izbjeći, vjerojatno to ni ti ne možeš. Koliko se takva kaotična stvarnost društva kakvoj svjedočimo odražava na tebe osobno? Ni tu inspiracije vjerojatno ne manjka?

- Vjerujem da se stvari urušavaju kako bi se izgradile nabolje, samo je u to ponekad teško povjerovati. Pjesma "Krug" upravo o tome i govori.

Ukupno uzevši, kakva je budućnost Marka Rudelića, kao autora i izvođača?

- Neizvjesna i zanimljiva!

Marko Rudelić u tri-četiri riječi?

- Uporan, tvrdoglav, empatičan.

I za kraj, da malo zlorabim slična, malo morbidna pitanja iz Classic Rocka i drugih inozemnih časopisa - koje bi riječi želio da budu upisane na tvom nadgrobnom spomeniku, kako bi glasio epitaf Marka Rudelića, nakon što doživiš stotu, naravno?

- Bliža mi je ideja pepela rasutog u more od nadgrobnog spomenika. Jednom riječju - sloboda.

Razgovarao: Darko JERKOVIĆ
U prvom srednje završio sam na antidepresivima jer sam se borio s paničnim napadajima i depresijom, u to vrijeme sam počeo svirati gitaru i pisati pjesme...
Najviše me motiviraju događaji iz privatnog života, jer dok pišem, proživljavam opet lijepe trenutke, a loše trenutke nekako kroz glazbu neutraliziram...
Vjerujem da se stvari urušavaju kako bi se izgradile nabolje, samo je u to ponekad teško povjerovati. Pjesma “Krug” upravo o tome i govori.
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: PANDEMIJA LAŽNIH VIJESTI (I)

Ne vjerujte lažima ni kad pokušavaju biti istinite

SUŽIVOT S VIRUSOM: IZMEĐU BATINE I MRKVE

Ples s koronom: Nova pravila za novu normalu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana