Osijek
U GODINU DANA ČAK 4 NATJEČAJA

HDZ proziva Grad za manipulacije oko gradnje Kanižlićeve
Objavljeno 31. svibnja, 2019.
Ivan Radić pojasnio je kako su gradske službe poništavale natječaje i na kraju odabrale izvođača bez dokumentacije

Vezani članci

REAGIRANJE GRADA NA OPTUŽBE IZ HDZ-A

Natječaj nije poništen već se ponovno ocjenjuju ponude

Na posljednjem, četvrtom natječaju za izvođača radova gradnje produžetka Kanižlićeve ulice, uz zgradu buduće nove 1. gimnazije do novog nogometnog kampa NK Osijek, za izvođača radova odabrana je tvrtka, za koju će se vrlo brzo pokazati da nema nužnu bankovnu garanciju, zbog čega je odabir najpovoljnijeg ponuditelja poništen i donesena je odluka da se provodi novi postupak ocjene ponuda. Osijek tako ni nakon godinu i pol nema izvođača radova za projekt izgradnje ceste o kojoj se govori već godinu i pol dana, a radi se o iznimno važnoj prometnici koja prolazi uz buduću zgradu I. Gimnazije i vodi prema budućem stadionu i nogometnom kampu NK Osijeka.

Ovo je informacija koju je u četvrtak s javnosti podijelio osječki HDZ na konferenciji za novinare. No poništenje već donesene odluke možda i ne bi toliko "bolo oči‘‘ kada se ne bi razmotrio cijeli tijek događaja oko tog građevinskog zahvata.

- Podsjetimo kako je prvi natječaj za izvođača radova na produžetku Kanižlićeve raspisan još 29. lipnja prošle godine, kada je kao procijenjena vrijednost radova naveden iznos od 12,7 milijuna kuna. Tada je natječaj poništen, a objašnjenje Grada bilo je kako je to zbog toga što je prva najjeftinija ponuda za izvođenje ovih radova bila daleko iznad ovog iznosa. Potom Grad raspisuje novi, drugi natječaj, i to 6. kolovoza 2018., a kao iznos vrijednosti radova stavlja samo 10,1 milijun kuna. Naravno da nitko nije izabran, kada nije pronađen ni izvođač po cijeni od 12,7 milijuna kuna. Treći natječaj raspisan je 8. veljače ove godine, a Grad spušta cijenu za još pola milijuna kuna i navodi iznos od 9,6 milijuna kuna. Naravno, opet nema odabranog izvođača, a natječaj se četvrti put raspisuje 3. travnja ove godine, i to sada s iznosom procijenjene vrijednosti radova od 14,8 milijuna kuna, što je najbliže procijenjenoj vrijednosti od strane projektanta. No, nakon što je konačno odabran izvođač, pokazalo da nema bankovnu garanciju i odabir je poništen - naveo je tijek događanja oko natječaja predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Ivan Radić.

U gradskom HDZ-u kažu kako se sada nameće velik spektar pitanja, pa su i sami postavili neka.

- Nas sada zanima zašto su gradske službe svjesno smanjivale procijenjenu vrijednost radova preko javnih natječaja, a nakon toga iste poništavali? Zašto su se objavljivali natječaji za koje se unaprijed znalo da nitko na njima neće dobiti posao odnosno da neće polučiti željeni rezultat? Zašto se toliko dugo čekalo da se objavi natječaj s procjenom koja je sukladna s onom projektanata? S obzirom na to da je izabran izvođač, a da nije poštovana procedura o temeljnoj dokumentaciji, zanima nas i je li počinjeno kazneno djelo? Također, pitanje je je li na ovaj način netko namjerno opstruirao gradnju ceste u Kanižlićevoj ulici, a samim time i sve ono što se tamo gradi i što se treba graditi?? Očigledno je da jest, jer je nakon što se otkrilo da tvrtka nema bankovnu garanciju, odabir poništen preko noći, pa me zanima i tko će za to snositi odgovornost - pitanja su koja je postavio prema gradskoj upravi Ivan Radić i osječki HDZ.
Nefreteta Z. Eberhard
Razotkrili ih natjecatelji
U osječkom HDZ-u kažu kako je činjenica da tvrtka koja je prošla na posljednjem natječaju i koja je odabrana za izvođača radova, unatoč tome što nije imala svu dokumentaciju, otkrivena od strane drugih tvrtki koje su se prijavile na natječaj i koje su tražile dokaz da odabrani izvođač zadovoljava svu nužnu proceduru. U HDZ-u nisu željeli izlaziti s imenima tvrtki koje su se prijavile na natječaj.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike