Dome slatki dome
MUŠKATL IMA NEBROJENO VRSTA

Najomiljenija ljetna cvjetnica voli sunce
Objavljeno 30. svibnja, 2019.
Neka istraživanja su ustanovila da ako imate bar jednu pelargoniju u stanu, to pomaže protiv nesanice i glavobolje

Nema prozora, seoskog dvorišta ni gradskog balkona u bilo kojoj zemlji Mediterana, europskih gradova i seoskih imanja po nizinama i planinama, a da nisu ukrašeni raznobojnim cvjetovima muškatla ili pelargonije. Nose ga zataknutog u šešire, u zapučke, slikaju na keramiku i staklo. Nadmašuje ga u popularnosti jedino ruža.

Jedna je od najzahvalnijih i najizdržljivijih cvjetnica. Neki provedeni pokusi u velikim uzgajivačnicama muškatla ustanovili su da ako imate bar jednu pelargoniju u stanu, to pomaže protiv nesanice i glavobolje. A s obzirom na to da je svakoj vrsti cvijeća dodijeljena neka simbolika, muškatlima je „zadatak“ da donose sreću. Možda niste znali, ali muškatl pripada grupi jestivog cvijeća: latice posipajte po zelenoj salati, salati od svježeg lišća maslačka, matovilcu...

Muškatl je iz porodice Geraniaceae. Ime dolazi od grčke riječi „pelargos“, odnosno ptica roda. Domovina pelargonija je južna Afrika, oko Rta dobre nade, a proširena je doista po cijelom svijetu.

Baršunasti listovi
To je nedvojbeno najpopularnija ljetna cvjetnica koja dobro uspijeva u kontinentalnim i primorskim krajevima na punom suncu. Može se saditi na prozore, balkone, u viseće košare i u vrt. Jedino je važno da ima dovoljno sunčane svjetlosti i topline kako bi mogla cvjetati.

Muškatla ima oko tri tisuće različitih vrsta, neki rastu uspravno, grmoliko, neki rastu viseći na svojoj stabljici ili penjući se kao bršljan. Uspravni muškatli imaju baršunaste listove, specifičnog gorčastog mirisa na dodir, jednostruke ili pune cvjetove u velikom spektru boja, a mogu narasti do 90 centimetara. Viseći muškatli koje najčešće vidimo kako svojim izdancima pužu ili vise s balkona ili prozora imaju sjajne glatke listove nalik na bršljanove, a cvjetovi mogu biti jednostruki ili puni.

Pri uzgajanju muškatla treba ponajprije osigurati dovoljno svjetla, staviti ih na mjesto s dovoljno sunca. Zemlja u koju se sade muškatli ne smije biti kompaktna, nego rahla i rastresita, s dosta humusa, tako da propušta vodu. Iako taj cvijet voli vodu, ne smijete ga „utapati“, niti prskati po lišću.

Tijekom intenzivnog rasta i cvjetanja, od travnja do rujna, trebaju se povremeno otkidati vrhovi izdanaka, redovito uklanjati ocvale cvjetove i stapke, kako bi se biljci olakšale potrošnja i uzimanje hrane.

Otkidati vrhove
Muškatle je prilično jednostavno razmnožavati koristeći njihove reznice, koje se lagano zabadaju u zemlju, u cvjetar, te se brzo prihvaćaju i puste vlastiti korjenčić.

Pelargonije, odnosno muškatli osjetljivi su na zimu. Zato se s prvim hladnijim jesenskim danima „useljavaju“ u zatvorene prostore, hodnike, stanove, zatvorene balkone. Često se spremaju na prezimljavanje u podrumske prostorije, u kojima je zimi toplo, a kroz podrumske prozore dopire im danje svjetlo. Ako su u takvim prostorijama, onda ih se ne treba zimi zalijevati češće od jednom mjesečno. Ako ih preko zime držite u stanu na prozoru, tada prije zalijevanja prstom isprobajte je li zemlja u posudi s cvijetom vlažna, a ako jest, uopće ne treba novu vodu.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike