Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI

I kornjače imaju svojih čari, iako nisu društvene
Objavljeno 30. svibnja, 2019.
U razdoblju od tri do sedam godina u kućnim uvjetima narast će do 30 cm, a mogu doživjeti i 15 godina.

Kornjača zahtijeva nešto više obveza te nije ljubimac s kojim se možete igrati. Međutim, nakon početnog uhodavanja i kada joj osiguramo potrebne uvjete, ova životinjica i briga o njoj postat će vam iznimno zadovoljstvo.


Podrijetlo kornjače ovisi o vrsti. Dostupne su smeđa kornjača, žutouha kornjača, žuto-zelena kornjača te popularna crvenouha kornjača. U prirodi crvenouhe kornjače prebivaju u jugozapadnom dijelu SAD-a te u Meksiku. Ime su dobile po crvenim mrljama na mjestu ušiju. U razdoblju od tri do sedam godina u kućnim uvjetima narast će do 30 cm, a mogu doživjeti i 15 godina. Kornjače se moraju držati u prostranom akvariju/terariju s obveznim "kopnenim" dijelom kako bi se mogle osušiti i osunčati. Na dno možete staviti pijesak jer kornjačice vole po njemu rovati. Kako je količina izmeta kornjačica znatno veća od npr. ribica, morat ćete često mijenjati vodu, pa čak ako i imate filtar. Kako su ove kornjače suptropske životinje, potreban im je grijač jer temperatura vode treba biti 25 °C. Akvarij možete uljepšati i umjetnim biljkama, kamenjem i sl. Ako ne možete akvarij držati na sunčevu svjetlu, koje je nužno, morate nabaviti posebne svjetiljke koje simuliraju sunčevu svjetlost.


Kornjače se hrane prilično raznovrsnim jelima, a dok su mlade hrane se najviše mesom, i to piletinom, govedinom i ribom ili, što je mnogima praktičnije i lakše, raznim gotovim specijalnim hranama za kornjačice. Kornjača je zdrava kada ima tvrdi oklop bez oštećenja ili bilo kakvih drugih promjena - ima čiste i bistre oči, veselo pliva i redovito uzima hranu. Iako im je osjet vida i sluha manje razvijen, uvijek osjete vaše vibracije kad dolazite, a na isto reagiraju kada izgovarate njihovo ime. Njihova komunikacija temelji se na prepoznavanju vibracija, a manje se oslanjaju na osjet vida i sluha. Stoga nije potrebno uložiti previše truda da vam se kornjača odazove na ime. Dovoljno je svaki put kada je hranite i kada vas pogleda zazvati ime. Kasnije ćete je moći učiti i da vas slijedi po kući ili stanu, opet zazvavši njezino ime.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike