Sport
OSJEČANIN ODUŠEVIO OSJEČANE

Robert Seligman prvi put pobijedio u Gradskom vrtu
Objavljeno 25. svibnja, 2019.

Prvoga finalnog dana na Dobro world cup 2019. Hrvatska je imala troje finalista, a najbolji rezultat ostvario je Robert Seligman. Osječanin je na konju s hvataljkama u 11. izdanju Svjetskog gimnastičkog kupa u Osijeku i isto toliko svojih nastupa, ostvario prvu pobjedu. Prije toga, u kolekciji je imao četiri srebra i jednu broncu,  a do zlata i intoniranja Lijepe naše stigao je nakon sjajno odrađene vježbe koju su suci nagradili ocjenom 14.533. Drugi je bio Rus Nikolai Kuksenkov (14.300), a treći Azerbajdžanac Ivan Tikhonov (14.000). Robertova vježba izazvala je pravu erupciju oduševljenja, a ni sam osječki gimnastičar nije mogao sakriti emocije nakon sjajne potpore koju su mu s tribina dali njegovi sugrađani.

- Stvarno sam dao sve od sebe i nisam kalkulirao nimalo. Osjećao sam u zraku da bih ove godine mogao pobijediti i sad kad se to ostvarilo, kao da mi je uteg pao s leđa. Svjestan sam da imam 33 godine, da ću se još nekoliko godina moći boriti, ali sigurno bih ostao tužan da se u svom gradu nisam popeo na najvišu stepenicu postolja. Prije moga nastupa vidio sam da su Azerbajdžanac i Rus dobili visoke ocjene i da nema mjesta kalkuliranju. Kad sam zatreperio prije zadnja dva elementa, publika me počela dizati. Ranije sam imao problem s time, počeo bih drhtati zbog reakcija publike, ali sad sam baš osjetio energiju, rekao je Seligman s medaljom oko vrata.


Prije finala na konju s hvataljkama održana su i finala na parteru za muškarce i preskoku za žene na kojima je Hrvatska također imala svoje predstavnike. Subotnji dan otvoren je natjecanjem na parteru gdje je prvi put u finalu na natjecanju za Svjetski kup nastupio Aurel Benović. Mladi 19-godišnji član GD Osijek Žito na kraju je zauzeo sedmo mjesto s istom ocjenom kao i šestoplasirani Latvijac Robert Tvorogal (13.767). Prvo mjesto osvojio je Izraelac Artem Dolgopyat (15.300, drugi je bio Rus Kiril Prokopev (14.733), a treći Čileanac Tomas Gonzalez (14.367).


U finalu na preskoku Hrvatsku je predstavljala Tijana Tkalčec. Čakovčanka je zauzela peto mjesto s ocjenom 13.100 (13.233,12.884). Prvo mjesto osvojila je Slovenka Teja Belak s 13.750 (13.900, 13.600), druga je bila Ukrajinka Angelina Radivilova s 13.667 (13.833,13.500), a treća još jedna Slovenka Tjasa Kysselef  s 13.250 (13.133, 13.367).
Ruskinja Anastasiia Agafonova slavila je na dvovisinskim ručama (13.500) ispred Mađarice Nore Feher (13.367) i Ukrajinke Yane Federove (12.667). Litvanac Robert Tvorogal bio je najbolji na ručama s istom ocjenom kao i Turčin Demir Sercan (14.067).


Tijana Tkalčec:


- Ocjena je manja nego sam navikla, ali zadovoljna sam. Radila sam novi skok koji još nije dovoljno izvježban. Treba očito više iskustva natjecanja, ali sam zadovoljna što sam stala na noge i izdržala taj skok. Nije bilo mjesta za kalkulacije. Željeli smo ga odraditi kako god bude. Slijedi mi samo dosta vježbanja i nastupa kako bi to bio konkurentan skok. Svi su čuli kako su svi imali podršku ne samo ja i ostali hrvatski predstavnici nego svi sportaši. Svi su dobili podršku. I doista se ovdje pokazuje kako sport ne poznaje razlika u vjeri, rasi, naciji, nego publika daje svima podršku i drago mi je zbog toga što se to prepoznaje.


Aurel Benović:

- Zadovoljan sam obzirom da je ovo prvo finale na Svjetskom kupu. Radio sam bez prevelikih grešaka osim na sredini vježbe na japanskom stoju, kada se nisam zadržao gore koliko je trebalo, ali općenito bilo je dobro. I da sam sve odradio za medalju nije bilo dovoljno,  ali četvrto mjesto bi bilo sigurno. Ovakvoj publici ne može nitko ostati ravnodušan. Puno me ljudi došlo podržati. Nadam se sljedeće godine ponovnom nastupu i borbi za medalju.

Možda ste propustili...

BICIKLISTIČKA UTRKA U BARANJI

Utrka na Banovu Brdu teška i zanimljiva

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike